De ce este gresit sa intrebi o femeie cum a nascut. Un medic renumit explica

/ / Modificat: 2022-09-19
De ce este gresit sa intrebi o femeie cum a nascut. Un medic renumit explica

Venirea pe lume a unui copil este un moment extrem de emotionant pentru fiecare femeie in parte. Experienta nasterii este unica si intima, sau cel putin asa ar trebui sa fie. De multe ori, femeile primesc intrebari nepotrivite despre sarcina, nastere, alaptare, despre felul in care au decurs aceste momente atat de personale sau despre deciziile pe care le-au luat. Nu de putine ori, mamele se vad puse in postura de a da explicatii, se a se justifica si a lamuri curiozitatile cunoscutilor care vor sa stie mai multe detalii decat este cazul.

Medicul Mihail Pautov, care a devenit recent tata pentru a doua oara, a explicat, intr-un filmulet postat pe contul lui de Facebook, de ce este gresit sa le intrebam pe femei „Cum ai nascut?”

„E ca si cum te-ai intalni cu un prieten la restaurant dupa ce iese din toaleta, un amic, o cunostinta, si i-ai zice: Ah, salut! Treaba mare sau treaba mica? Cum a fost? Usor, te-a durut? E ca si cum te-ai intalni cu vecinul tau pe palier cand iesiti amandoi si l-ai intreba: Hei, cum a fost ieri, ati facut ceva? Nasterea este un proces biologic foarte intim. Este intimitatea femeii care a nascut, este treaba ei daca vrea sa vorbeasca cu tine despre asta sau nu. Daca vrea sa-ti povesteasca daca a fost cezariana sau nastere naturala sau nu. E absolut indecent, nepotrivit sa te intalnesti cu o femeie si sa o intrebi asta. E foarte nepotrivit, sfatul meu este sa nu porniti aceste discutii de la voi. Sau sa le porniti doar cu persoane pe care va permiteti sa le intrebati lucruri intime.”, a explicat dr. Mihail.

Pe langa faptul ca subiectul nasterii este unul intim, pentru multe femei poate reprezenta o trauma. Unele mame poate nu au reusit sa aiba o nastere asa cum isi doreau, poate planificau sa nasca natural si nu a fost posibil, ajungand sa faca cezariana, iar experienta nasterii nu a fost tocmai cea pe care si-au dorit-o.

De asemenea, sunt multe femei care au parte de experiente traumatizante la nastere din cauza personalului medical si vor sa uite cat mai repede acea experienta, nu sa vorbeasca despre ea. Din toate aceste motive, este de dorit sa evitam sa intrebam o femeie cum a nascut si sa nu deschidem acest subiect decat daca ea vrea sa ne povesteasca sau daca este o persoana foarte apropiata pe care ne permitem sa o intrebam orice.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Femeie nastere

Articole recomandate

Citeste si despre