Planul tau dupa nastere

/ / Modificat: 2011-11-16
Planul tau dupa nastere

Aducerea acasa a unui nou-nascut presupune multe lucruri pe care trebuie sa le respecti si de care sa iei aminte. Cel mai sigur pentru tine si pentru bebelus este sa faci un plan bine pus la punct pentru primele saptamani dupa ce il aduci acasa.

A te gandi din timp la toate te ajuta sa eviti eventualele greseli sau chiar incurcaturi in care te-ai putea afla odata ce te vei trezi cu bebelusul in brate in pragul usii tale. Daca ai deja stabiliti cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi, vei evita starile de anxietate si depresie ce risca sa apara in aceasta perioada si sa te dea peste cap.

Iata cateva lucruri importante la care trebuie sa te gandesti imediat ce bebelusul tau paseste in casa voastra:

Ce fel de ajutor voi avea nevoie cand ajung acasa si cine ma va ajuta?

Pentru majoritatea proaspetelor mamici, raspunsul este simplu: mama sau soacra (bunicile).

Experienta mamei sau a bunicii este ceruta adesea de tinerele mamici cand vine vorba de prima baita, prima schimbare a scutecelor sau cand trebuie sa lase bebelusul in grija cuiva.

Daca nu dispui de ajutorul niciuneia dintre ele atunci este bine sa te orientezi catre prietenele tale mamici, care sa iti ofere sprijinul in primele saptamani dupa nastere. Este o teorie deja dovedita aceea conform careia poti rezolva astfel de probleme cu usurinta si te poti obisnui mai usor cu noul statut daca ai langa tine pe cineva care deja a trecut prin aceeasi experienta si iti poate impartasi temerile si provocarile prin care a trecut, ajutandu-te sa treci peste ele.

Programeaza-ti vizitele "ajutatoare"

Stabileste prioritati atunci cand ceri ajutorul, pentru ca altfel te poti trezi cu toate rudele pe cap in primele zile de la revenirea de la spital:

  • pune-o pe mama ta sa vina in prima saptamana sa te ajute;

  • in a doua saptamana insarcineaz-o pe soacra ta;

  • in urmatoarea pe sora ta etc.

In acest fel, vei evita conflictele si nici nu te vei simti coplesita de atatia ochi si atatea guri care stau pe tine in a te sfatui ce si cum sa faci. La sfarsitul a 3-4 saptamani, ar trebui deja sa prinzi incredere in capacitatile tale de a ingriji bebelusul.

Cine va veni in vizita si in ce moment?

Odata ce vei anunta ca iti duci bebelusul acasa, multe persoane isi vor anunta vizita in primele zile. Nu este sanatos nici pentru tine, nici pentru copil. Trebuie ca in primele saptamani sa incerci sa stabilesti o relatie cu bebelusul tau si sa te acomodezi in cresterea si ingrijirea lui.

Cel mai adesea bunicii copiilor vor fi cei care se vor oferi atat sa iti ofere ajutorul, cat si sa vina sa-si vada nepotelul. Daca stii ca nu ai o relatie foarte stransa cu mama ta sau cu soacra, atunci ezita sa o lasi sa vina in vizita in primele saptamani, pentru ca s-ar putea ca gradul de nervozitate sa fie peste limite si relatiile sa se deterioreze si mai tare.

Recomandat este ca vizitele sa aiba loc cam atunci cand bebelusul are 4-6 saptamani, cand tu deja ti-ai facut o idee despre cum trebuie ingrijit si te-ai obisnuit cu noul statut.

Cum te asiguri ca dormi si mananci suficient?

Cu siguranta nu iti vei mai gasi timpul necesar pentru gatit, iar acesta va deveni o amintire pentru cateva saptamani bune. De aceea, este bine sa te orientezi spre alte "surse" care iti pot procura mancare: mama, soacra, sora/fratele, prietenii, sotul.

Asigura-te ca deja dai directivele in acest sens cu cateva zile inainte de nastere, astfel incat sa ai deja mancarea in frigider cand ajungi.

Ai grija sa te hranesti putin si des si sa te hidratezi continuu.


Ai nevoie si de somn, de aceea nu este recomandat sa te ocupi exclusiv de ingrijirea bebelusului. Pune-ti bazele si in partenerul tau si creati impreuna un program astfel incat sa te poti odihni suficient (mai ales pe timpul noptii). Daca nu poti avea incredere in el apeleaza la bunici care sa te ajute in primele saptamani.

Vom mai avea timp sa ne ocupam de relatia noastra de cuplu?


Copilul va acapara o mare parte a timpului tau, dar trebuie sa ai in vedere intotdeauna si relatia ta de cuplu. Momentele petrecute in familie sunt de nepretuit, dar si timpul petrecut alaturi de partener trebuie sa fie asemenea.

Dupa primele saptamani, deja capeti experienta si iti poti da seama care dintre cei din jur este mai apt sa aiba grija de bebelusul tau in timp ce tu petreci momente placute alaturi de partener, departe de micut. Apeleaza si la cei din jur daca este nevoie, pentru a te ajuta cu bebelusul astfel incat sa poti petrece cat mai multe momente intime si de relaxare alaturi de partenerul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus acasa Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre