Specialisti in ginecologie, in vizita intr-o banca de celule stem

/ / Modificat: 2011-11-16
Specialisti in ginecologie, in vizita intr-o banca de celule stem

Poate ca nu stiti inca ce se intampla exact in timpul procesarii unei unitati de sange placentar si cum arata o banca de celule stem. Acesta este locul in care probele de sange recoltate la nastere din placenta sunt pastrate in conditii optime - de la ele poate veni salvarea unei vieti pretioase: cea a micutului nou-nascut!

Cu ocazia celei de-a 15-a editii a Congresului Societatii de Obstetrica si Ginecologie desfasurate zilele trecute in capitala, Cord Blood Center a organizat o zi a portilor deschise. Invitati au fost specialistii in ginecologie din toata tara, interesati de procedura salvatoare, care au primit toate detaliile despre acest subiect.

Doctor Mirela Livadariu, sefa laboratorului din Bucuresti, a fost cea care i-a purtat prin incaperile centrului, in timp ce explica in amanunt care sunt pasii in procesarea sangelui placentar recoltat.

Inca de la intrare, senzatia ca in aceasta cladire se intampla lucruri importante este pregnanta. Oameni imbracati in halate albe sunt peste tot si au grija ca totul sa se intample ca la carte, in fiecare dintre etape.

Prima oprire a fost camera de triaj. Acesta este locul unde se primesc probele de sange placentar, direct de la clientele care tocmai au nascut, prin intermediul coordonatorilor de transport. Probele ajung in timp optim pentru a fi sortate si procesate.

Camera de servisare este preambulul pentru cel mai important moment: procesarea sangelui placentar. In acest moment se asigura toate materialele necesare (pungi de criogenare, tavi de gheata) si se controleaza concordanta dintre datele primite de la laborator si proba recoltata, iar procesarea propriu-zisa are loc, intr-o incapere cu un nume foarte sugestiv: "camera curata".

Urmeaza criogenarea, moment in care proba de sange placentar ajunge in azot lichid, unde ramane pana cand atinge temperatura de -197 grade Celsius si devine perfecta pentru a fi depozitata. Zona de stocare este cea in care sunt pastrate grefele pentru fiecare client in parte si este ultima etapa in procesarea probelor de sange placentar. Peste 20.000 de probe sunt stocate in acest moment in laboratoarele Cord Blood Center din Romania.

Nasterea, o sansa unica pentru recoltarea de celule stem

"Este foarte important ca parintii si viitorii parinti sa inteleaga ca au la nastere o sansa unica de a pastra celule extrem de valoroase, care se gasesc numai in placenta. Sangele provenit de aici are niste proprietati cu totul deosebite, care ajuta in tratarea a peste 70 de boli, in special boli de sange si regenerare a tesutului" a declarat Mirela Livadariu, sefa laboratorului din Bucuresti.

Specialistii in ginecologie invitati au confirmat si ei utilitatea vizitei: "Initiativa a fost mai mult decat binevenita, pentru ca am inteles de ce este atat de importanta cantitatea de sange recoltat la nastere si care sunt etapele exacte dupa ce se realizeaza prelevarea unitatii de sange placentar. Exista o multime de avantaje pentru o viitoare mamica atunci cand apeleaza la Cord Blood Center: proba poate fi vazuta oricand, preturile sunt foarte bune si poti plati si in rate, iar oamenii din companie sunt profesionisti si pasionati de ceea ce fac", a declarat unul dintre medicii ginecologi invitati.

Tariful acestui serviciu medical este de 3.270 RON, iar cel pentru depozitare de 140 RON/an, un cost infim fata de beneficiile pe care le poate avea aceasta decizie luata la momentul potrivit.

Turul spatiilor de procesare si depozitare ale "celulelor vietii" a fost precedat de seminarul organizat de Cord Blood Center la Hotel Radisson, ca urmare a numeroaselor solicitari venite din partea medicilor ginecologi din toata tara. Una dintre temele abordate in cadrul seminarului a fost transplantul cu grefe de sange placentar, iar Dr. Iuliana Ceausu, de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino din Bucuresti, a fost cea care a prezentat atat etapele cheie in procedura de recoltare de celule stem, cat si statistici si date actuale despre evolutia acestui tip de interventie in Romania.

O alta tema la fel de importanta dezvoltata in cadrul seminarului a fost cea despre implicatiile clinice ale banking-ului de sange placentar in transplant, prezentata de Dr. Speranta Arciudean, Consultant medical in cadrul Cord Blood Center.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre