Recoltarea de celule stem

/ / Modificat: 2014-07-14
Recoltarea de celule stem

Celulele stem sunt singurele celule din organism care au abilitatea de a se multiplica si diferentia si de a da nastere unor tesuturi noi, fiind folosite cu succes in inlocuirea unor celule degenerate din organism. Au rolul de a repara corpul acolo unde sunt probleme. Ele se recolteaza din mai multe surse, insa recoltarea din cordonul ombilical, la momentul nasterii, este cea mai frecventa si sigura metoda.

Celulele stem sunt o clasa de celule nediferentiate care sunt capabile sa se diferentieze in tipuri de celule specializate. De obicei, celulele stem provin din 3 surse principale de unde se recolteaza:

  • embrioni formati in faza de blastocist a dezvoltarii embrionare (celule stem embrionare);

  • tesut adult (celule stem adulte);

  • celule stem din cordonul ombilical, la nasterea copilului.

Ambele tipuri sunt caracterizate prin potenta lor sau prin capacitatea de a se diferentia in diferite tipuri de celule (piele, muschi, oase etc.).

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical

Cea mai frecventa si sigura sursa de recoltare a celulelor stem este cea din cordonul ombilical, la nasterea copilului. Sangele produs de embrion in burtica mamei circula de la copil si inapoi la el prin intermediul placentei si al cordonului ombilical. Cand acesta traverseaza placenta e umplut cu nutrienti esentiali si oxigen necesare pentru dezvoltarea fatului.

La nasterea copilului, atat placenta, cat si cordonul ombilical sunt separate de copil si aruncate. Colectarea tesutului de cordon ombilical se face foarte rapid, chiar in momentul nasterii si nu implica niciun fel de risc.

Recoltarea celulelor stem se face de catre medicul care te asista la nastere, impreuna cu staff-ul implicat la momentul acela la nastere. Ei urmeaza anumiti pasi medicali speciali pentru aceasta procedura.

Atat in cazul nasterii naturale, cat si la cea prin cezariana, dupa ce bebelusul a fost expulzat, medicul punctioneaza cordonul ombilicat si colecteaza sangele din cordon, dar si din placenta.

Prelevarea sangelui placentar dureaza aproximativ 30 de secunde pentru un medic experimentat. Pentru un specialist fara experienta procedura poate dura pana la cateva minute.

Dupa ce medicul recolteaza sange din cordonul ombilical, el va preleva si o bucata din acesta (de 15-20 de cm) care va fi depozitat intr-un recipient din kitul de colectare special pentru celule stem.

Acest dispozitiv este notat si etichetat si pus in kit si este pus la frigider pana la preluarea de catre o echipa speciala de la o banca de celule stem la care doresti sa le stochezi.

Ce boli pot fi tratate cu celule stem?

  • afcetiuni cardiace;

  • boli hepatice;

  • diabet;

  • afectiuni de deteriorare a sistemului nervos central (Parkinson, Alzheimer, scleroza multipla, leziuni pediatrice cerebrale);

  • boli autoimune;

  • tumori canceroase;

  • anemii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Celule stem Recoltare celule stem Boli celule stem

Articole recomandate

Citeste si despre