Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Kanamicina, flac.inj.

Indicatii:
Infectii grave cu bacili gramnegativi sensibili la kanamicina, dar rezistenti la alte antibiotice mai putin toxice: pielonefrite, pneumonii nosocomiale cu colibacili, Proteus mirabilis (se asociaza ampicilina), Klebsiella (se asociaza o cefalosporina), meningite cu bacili gramnegativi sensibili, infectii la bolnavi leucopenici, arsuri infectate; tuberculoza cu germeni rezistenti la tuberculostaticele uzuale.

Contraindicatii:
Alergie specifica, preexistenta de leziuni vestibulare si cohleare, sarcina, perioada de alaptare; prudenta sau se evita in insuficienta renala si in insuficienta cardiaca grava (eliminarea redusa); prudenta la batrani; se intrerupe in cazul in care apar ameteli si tiuituri in urechi. Nu se foloseste in infectiile usoare sau cu germeni sensibili la alte antibiotice, mai putin toxice. Nu se asociaza cu alte medicamente oto- si nefrotoxice (alte aminoglicozide, cefalotina, cefaloridina) si cu diuretice cu actiune intensa (furosemid, acid etacrinic); nu se introduce in peritoneu in timpul interventiilor chirurgicale la bolnavi care au primit curarizante. Examenul audiometric, controlul functiei renale sunt obligatorii.

Reactii adverse:
Lezarea nervului acustic cu surditate (prin supradozare sau la idiosincrazici). Lezarea rinichiului (prin supradozare, mai ales in prezenta afectiunilor renale) cu albuminurie, cilindrurie, accentuarea insuficientei renale, cresterea azotemiei; rareori eruptii cutanate, greata, voma, cefalee, parastezii; uneori durere la locul injectarii. Instilarea intraperitoneala la bolnavii care se gasesc sub efectul anestezicelor generale si curarizantelor poate provoca paralizie musculara cu oprirea respiratiei.

Compozitie:
Flacoane continand sulfat in cantitate echivalenta cu 1 g sau 0,5 g kanamicina baza, sub forma de pulbere

Actiune:
Antibiotic aminoglicozidic, bactericid indeosebi fata de bacilii gramnegativi; sunt sensibile parte dintre tulpinile de E. coli, Enterobacter, Klebsiella, Proteus, Serratia si M. tuberculosis; sinergism cu penicilinele si cefalosporinele.

Administrare:
Intramuscular, la adulti 15 mg/kg corp si zi (fractionat la intervale de 12 sau 8 ore), fara a depasi 1,5 g/zi si 15 g doza totala; la copii 15 mg/kg corp si zi, la sugari 7,5 mg/kg corp si zi. in prezenta insuficientei renale intervalele intre doze se maresc dupa formula: interval (ore) = creatininemie (mg/100 ml) x 9.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z