Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Humalog mix 25, suspensie

Descriere
Humalog Mix 25 (25% insulina lispro si 75% suspensie de protamina a insulinei lispro) de origine ADN recombinat este o mixtura a insulinei lispro, un agent rapid de reducere a glucozei din sange si suspensia de protamina a insulinei lispro, un agent intermediar de reducere a glucozei din sange.
Humalog Mix 50 (50% insulina lispro si 50% suspensie de protamina a insulinei lispro) de origine ADN recombinat este o mixtura a insulinei lispro, un agent rapid de reducere a glucozei din sange si suspensia de protamina a insulinei lispro, un agent intermediar de reducere a glucozei din sange.
Lista excipientilor: Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 pe langa insulina lispro contine glicerina, fosfat de sodiu dibazic, m-cresol, fenol lichefiat, sulfat de protamina, oxid de zinc si apa distilata. Acidul clorhidric sau hidroxidul de sodiu poate fi adaugat pentru a ajusta pH-ul.


Forma farmaceutica
Humalog Mix 25 (25% insulina lispro si 75% suspensie de protamina a insulinei lispro) este o suspensie alba, pentru administrare parenterala, cu concentratie de 100 unitati/ml in fiole de 10 ml, in cartuse de 3 ml si in dispozitiv de unica folosinta de 3 ml. Humalog Mix 50 (50% insulina lispro si 50% suspensie de protamina a insulinei lispro) este o suspensie alba, pentru administrare parenterala, cu concentratie de 100 unitati/ml in fiole de 10 ml, in cartuse de 3 ml si in dispozitiv de unica folosinta de 3 ml.

Indicatii
Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 sunt indicate in tratamentul pacientilor cu diabet zaharat, care necesita insulina pentru controlul hiperglicemiei.

Mod de administrare
Dozajul Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 este determinat de medic in functie de necesitatea pacientului. Instalarea rapida a actiunii insulinei lisproimpune administrarea Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 cat mai aproape de ingestia alimentelor (in interval de 15 minute inainte de masa) comparativ cu mixturile de insulina obisnuita (administrate cu 30 minute inaintea mesei).
Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 trebuie administrate numai prin injectii subcutanate.
Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 nu se administreaza intravenos.
Administrarea subcutanata se va efectua in partea superioara a bratelor, in coapse, fese sau abdomen. Locurile pentru injectare se vor schimba de fiecare data, astfel ca acelasi loc sa fie folosit o data la aproximativ o luna. Se va avea grija ca sa nu fie penetrat vreun vas de sange.Pacientii trebuie antrenati pentru a-si administra singuri injectiile.

Contraindicatii
Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 sunt contraindicate in timpul episoadelor de hipoglicemie. Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 sunt contraindicate la pacientii cu hipersensibilitate la insulina lispro sau la unul din excipientii folositi in compozitie.

Precautii
Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 difera de alte mixturi de insulina, pentru ca mixturile contin insulina lispro, care determina instalarea foarte rapida a actiunii. Pacientii care folosesc Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 pot necesita dozaje diferite fata de alte insuline folosite anterior.
Hipoglicemia: Hipoglicemia este efectul advers cel mai frecvent al insulinei, incluzand Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50. Simptomele initiale ale hipoglicemiei pot sa difere sau pot fi mai putin pronuntate in anumite conditii, cum ar fi perioada indelungata a diabetului.
Schimbari ale insulinei: Orice schimbare a insulinei trebuie efectuata cu grija si numai sub supraveghere medicala. Schimbari ale concentratiei, tipului de insulina (de exemplu obisnuita, NPH), a speciei (bovine, porc, bovina-porc, umana, analog umana) sau a metodei de fabricatie, impun de obicei modificari ale dozajului.

Stare de boala sau tulburari emotionale: Necesarul de insulina poate fi crescut in timpul starilor de boala sau al tulburarilor emotionale. Insuficienta renala sau hepatica: Necesarul de insulina poate fi redus in cazul insuficientei renale sau hepatice.
Modificari de activitate sau de dieta: De obicei sunt necesare modificari ale dozajului in cazul in care pacientii au activitate fizica crescuta sau isi schimba dieta obisnuita.


Interactiuni medicamentoase si alte forme de interactiuni
Necesarul de insulina poate sa creasca datorita medicamentelor cu activitate hiperglicemica, cum sunt contraceptivele orale, corticosteroizii sau terapia de substitutie tiroidiana. Necesarul de insulina poate fi redus in prezenta medicamentelor cu activitate hipoglicemianta cum sunt hipoglicemiantele orale, salicilatii (de exemplu aspirina), sulfamidele, antibioticele si unele antidepresive (inhibitorii de monoamino oxidaza). Medicul trebuie sa fie intrebat daca se pot administra si alte medicamente odata cu insulina lispro.
Carcinogeneza, mutageneza, afectarea fertilitatii: Intr-un studiu pe animale pe durata de un an, ca si insulina umana, insulina lispro nu a produs efecte de proliferare a tumorilor in organe si tesuturi chiar si la doze foarte mari administrate subcutanat in teste de toxicitate cronica. In studii pe animale, nu s-a evidentiat ca insulina lispro ar produce o afectare a fertilitatii.

Sarcina si alaptare

Nu au fost efectuate teste clinice cu Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 in cursul sarcinii. Pacientele diabetice trebuie sa fie avizate sa informeze medicul daca sunt sau intentioneaza sa devina gravide. Pacientele care alapteaza pot necesita modificarea dozei de insulina, a dietei sau ambele. Nu se cunoaste daca insulina lispro sau suspensia de protamina a insulinei lispro sunt excretate in masuri semnificative in laptele matern.


Supradozare
Supradozajul produce hipoglicemie insotita de simptome ce includ pierderea auzului, stare de confuzie, palpitatii, transpiratii, voma si cefalee. Hipoglicemia poate interveni in urma unui exces de insulina relativ fata de ingestia de alimente, consumul de energie sau ambele. Episoadele usoare de hipoglicemie pot fi tratate de obicei cu glucoza per os. Pot fi necesare modificari ale dozajului, meniului sau exercitiilor fizice. Episoadele mai severe cu coma, atac convulsiv sau afectiuni neurologice pot fi tratate cu glucagon administrat intramuscular/subcutanat sau solutie concentrata de glucoza intravenos. Este necesara administrarea sustinuta de carbohidrati si supravegherea, deoarece hipoglicemia poate reveni dupa o aparenta recuperare clinica.

Efecte asupra capacitatii de a conduce autovehicule si de a folosi utilaje
Folosirea dozelor terapeutice corecte de insulina nu influenteaza capacitatea de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje. Abilitatea pacientului de concentrare si de reactie se poate deteriora din cauza hipoglicemiei. Aceasta poate sa constituie un risc in situatii unde aceste abilitati au importanta deosebita (de exemplu: conducerea unei masini sau manevrarea unui utilaj).
Incompatibilitati majore: Efectele amestecarii Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50 cu alte insuline nu au fost studiate.


Reactii adverse
Organism -reactii alergice. Pielea si structurile pielii -reactii, lipodistrofie, prurit, rash. Altele- hipoglicemia. Hipoglicemia este cel mai frecvent eveniment advers in terapia cu insulina. Hipoglicemia severa poate duce la pierderea constientei si in caz extrem chiar la deces ( vezi ”Precautii”). Alergia locala se poate produce la pacienti sub forma de congestie, inflamatie sau prurit la locul injectiei. Aceste reactii minore se rezolva de obicei in cateva zile pana la cateva saptamani. In unele cazuri, aceste reactii pot fi datorate unor factori diferiti de insulina, cum ar fi iritantii din agentii de dezinfectie sau chiar datorita tehnicii de injectare. Alergiile sistemice la insulina sunt mai rare dar mai severe. Alergia generalizata la insulina poate produce rash pe tot corpul, blocarea respiratiei, dispnee, reducerea presiunii sanguine, accelerarea pulsului sau transpiratie. In cazurile severe de alergii generalizate, reactiile pot provoca decesul.

Proprietati farmacodinamice si farmacocinetice
Insulina lispro s-a dovedit echipotenta cu insulina umana pe o baza molara. Studiile pe voluntari normali si pacienti cu diabet au indicat ca insulina lispro are un efect mai rapid, un maxim de activitate mai rapid si o durata de actiune mai mica in actiunea de scadere a glicemiei din sange decat insulina normala. Efectul insulinei lispro la aproximativ 15 minute dupa administrare se coreleaza direct cu viteza mare de absorbtie. Aceasta permite insulinei lispro sa fie administrata mai aproape de masa (in intervalul a 15 minute ) comparativ cu insulina rapida obisnuita (30 – 45 de minute inainte de masa). Viteza de absorbtie a insulinei lispro si deci si debutul activitatii acesteia pot fi influentate de locul de injectie sau de alte variabile. Rezultatele unui studiu multicentric cu “clamp euglicemic” la voluntari sanatosi au aratat ca profilele de activitate ale suspensiei de protamina a insulinei lispro si respectiv ale suspensiei de isophan (NPH) a insulinei umane sunt similare. Profilele farmacocinetic si farmacodinamic ale Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50, au fost studiate de asemenea in studiul multicentric. Actiunea rapida a insulinei lispro a fost mentinuta in fiecare mixtura. In plus, s-a dovedit ca mixturile au profile farmacocinetice si farmacodinamice distincte. Activitatea principala a insulinei, Humalog Mix 25 si Humalog Mix 50, este de a regla metabolismul glucozei. In plus, toate insulinele au unele actiuni anabolice si anticatabolice in multe tesuturi ale organismului. In muschi si in alte tesuturi, cu exceptia creierului, insulina produce transportul intracelular rapid de glucoza si aminoacizi, stimuleaza anabolismul si inhiba catabolismul proteic. In ficat, insulina produce captarea si stocarea glucozei sub forma de glicogen, inhiba glucogeneza si favorizeaza conversia excesului de glucoza in grasimi. 
< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z