Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Darob, comprimate

Actiune terapeutica
Darob este un beta-blocant hidrofil, fara actiune simpatomimetica intrinseca, cu actiune neselectiva pe receptorii b1 si b2 simpatici. Unicitatea Darob consta in faptul ca el prezinta in plus fata de actiunea beta-blocanta, proprietati de blocare a canalelor de potasiu. Aceasta combinare favorabila de actiuni determina indicatia sa principala si anume: aritmiile ventriculare amenintatoare pentru viata.
Darob mai prezinta efecte benefice si asupra: altor tulburari de ritm (atat cele induse la efort cat si cele produse prin stimulare simpatica); hipertensiunii arteriale asociate; bolii ischemice coronariene.


Indicatii

Tahiaritmii ventriculare severe. Tahiaritmii supraventriculare simptomatice necesitand tratament, cum ar fi: tahicardia AV jonctionala, tahicardia SV cu sindrom WPW sau fibrilatie atriala paroxistica.

Mod de administrare

La adulti: 80 mg Darob (1 tableta Darob mite) de 2-3 ori pe zi sau 160 mg Darob (1 tableta Darob) de 2 ori pe zi. Tratamentul se va initia cu doze reduse (2 x 80 mg) ce se vor creste progresiv sub monitorizare EKG si evaluarea raspunsului clinic. Actiunea sa beta-blocanta se face resimtita incepand cu doze mici (2 80 mg = 160 mg/ zi) in timp ce pentru manifestarea actiunii sale tip beta-blocant al canalelor de potasiu sunt necesare doze ceva mai mari (2 160 mg = 320 mg/ zi).


Contraindicatii

Tratamentul cu Darob este absolut contraindicat daca bolnavul prezinta ca patologie asociata insuficienta cardiaca clasa IV NYHA, soc, bloc AV gradul II sau III, bloc SA, boala nodului sinusal, bradicardie (sub 50 batai pe minut), hipotensiune arteriala, hipopotasemie, acidoza metabolica, bronhopatii obstructive (de exemplu astm bronsic), hipersensibilitate cunoscuta la sotalol si sulfamide. Terapia cu Darob este de asemenea contraindicata in timpul tratamentului cu antagonisti ai canalelor de calciu administrati i.v., cu exceptia cazurilor de terapie intensiva, in stadii avansate ale arteriopatiilor periferice si in cazul preexistentei unui sindrom EKG de QT prelungit.

Reactii adverse
In timpul tratamentului cu Darob pot aparea, ocazional, oboseala, ameteli, cefalee, parestezii, senzatie de raceala la nivelul membrelor. Rar s-au semnalat tulburari gastrointestinale si declansarea unor disfunctii ventilatorii de tip obstructiv.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z