Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Danol 100, caps.

Indicatii:
Endometrioze insotite sau nu de sterilitate; edem angioneurotic ereditar; maladie benigna a sanului (cum ar fi mastita fibrochistica), ginecomastie, displazie mamara; menoragie primara, sindrom premenstrual; pubertate precoce constitutionala primara.

Contraindicatii:
Insuficienta hepatica, hepatita cronica sau recenta.

Precautii:
Prescrierea Danol-ului trebuie facuta cu atentie. Acesta pastreaza o activitate moderata de acelasi tip cu testosteronul si poate provoca efecte androgenice ireversibile. Insuficienta cardiaca sau renala severa, datorita riscului de retentie hidrosalina; epilepsie sau stari migrenoase; in tratament prelungit trebuie supravegheat nivelul transaminazelor serice si glicemia. Sarcina si alaptare: Posibil efect androgenic asupra fatului; nici un efect teratogen sau embriotoxic nu a fost decelat in cursul studiului la animal. Nu se administreaza in perioada alaptarii.

Reactii adverse:
Tulburari ale menstruatiei, retentie hidrosalina, acnee, seboree, accentuarea pilozitatii, modificarea timbrului vocii, hipertrofie clitoridiana, diminuarea volumului sanilor, caderea parului, bufeuri, nervozitate, crampe musculare, crestere in greutate. O eventuala actiune asupra testelor biologice, modificarea curbei hiperglicemiei provocate sau cresterea valorilor transaminazelor.

Actiune:
Danazolul este o substanta antigonadotropa lipsita de proprietati estrogenice si progestative, avand o activitate androgenica si anabolizanta moderata. Danazolul inhiba sinteza si eliberarea gonadotrofinelor hipofizare (FSH si LH); aceasta antreneaza o inhibare a activitatii ovariene cu suprimarea ovulatiei, atrofierea endometrului si frotiuri vaginale cu aspect hipoestrogenic. Amenoreea si atrofierea endometrului induse de Danol sunt utile in tratamentul endometriozei.

Administrare:
Danol se foloseste doar pe cale orala. Posologia eficace variaza de la un bolnav la altul; ea trebuie ajustata individual pentru a obtine doza minima eficace la fiecare bolnav. Doza depinde de suferinta care se trateaza si de reactivitatea bolnavilor; pentru adulti, doza zilnica variaza intre 200-800 mg, in 2-4 prize. in anumite cazuri este posibila diminuarea posologiei dupa ameliorarea semnelor functionale si anatomoclinice. La femei, se recomanda inceperea tratamentului in prima sau in a doua zi a ciclului menstrual. Daca este administrat fara intrerupere, in doze de 600 mg/zi, Danol are actiune contraceptiva, cu conditia ca tratamentul sa inceapa in primele 3 zile ale ciclului menstrual. La femeile care au amenoree, trebuie verificata in prealabil prezenta unei sarcini. Endometrioza: se recomanda inceperea tratamentului prin administrarea unei doze de 400 mg/zi, apoi doza poate fi micsorata sau marita, dupa caz. Tratamentul trebuie continuat 3-6 luni sau pana la disparitia tulburarilor. in afectiunile benigne de san: se foloseste o doza initiala de 300 mg/zi in mai multe prize. in menoragie, dozele zilnice de 100-400 mg au fost gasite eficiente, dar 200 mg/zi sunt in general suficiente pentru a reduce pierderea menstruala la nivele acceptabile. in pubertatea precoce primara constitutionala, doza recomandata este de 100-400 mg/zi, depinzand de varsta si greutatea copiilor, precum si de raspunsul clinic.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z