Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Antacid, comprimate

Compozitie
Carbonat de calciu 500 mg/comprimat. Comprimatele sunt aromatizate cu diverse arome de fructe, fiind diferit colorate.

Actiune terapeutica
Carbonatul de calciu apartine clasei antiacidelor sistemice. La nivelul stomacului reactioneaza cu acidul clorhidric, in urma reactiei rezultand clorura de calciu. Are loc astfel neutralizarea excesului de aciditate gastrica. La nivelul duodenului, 80-90 % din clorura de calciu se transforma in carbonat insolubil, iar restul de 10-20% se absoarbe. Capacitatea de neutralizare a carbonatului de calciu este ridicata: 4,5 g neutralizeaza 50 mEq de acid clorhidric. Fiind putin solubil stationeaza la nivelul stomacului mai mult timp decat bicarbonatul de sodiu, de unde rezulta actiunea de durata mai lunga. La nivelul intestinului are un efect absorbant, favorizand constipatia. Administrarea carbonatului de calciu poate fi urmata de o usoara crestere a aciditatii (efect rebound).


Indicatii

Este indicat in tratamentul unor simptome, cum ar fi pirozisul sau dispepsiile datorate unei gastroduodenite sau refluxului gastroesofagian.

Mod de administrare
Oral, 1-2 comprimate la nevoie. Doza se poate repeta daca reapar simptomele. A nu se administra mai mult de 16 comprimate in 24 h si, la acest dozaj maxim, tratamentul sa nu depaseasca doua saptamani. Comprimatele se sfarma sau se lasa sa se topeasca in gura.


Contraindicatii
Nu se administreaza persoanelor cu debilitate fizica, la cei cu functia renala alterata sau in caz de hipercalcemie.

Precautii
La varstnici si la cei cu insuficienta renala, ca si in cazul unui tratament indelungat cu doze mari, se va supraveghea calcemia (si eventual functia renala).

Interactiuni medicamentoase
Poate diminua absorbtia unor medicamente: tetracicline, cimetidina si alti antagonisti ai receptorilor H2, preparate pe baza de fier, clorpromazina.
Se va evita administrarea simultana a acestora cu Antacid. Administrarea concomitenta a diureticelor tiazidice poate creste riscul hipercalcemiei. Alcoolul si tutunul scad efectul antiacid.

Reactii adverse
Poate sa apara constipatie. Administrarea indelungata a unor doze mari poate duce la hipercalcemie si alcaloza metabolica, care se manifesta prin simptome digestive (greturi, varsaturi) si oboseala. Aceste efecte pot sa apara si in cazul unei insuficiente renale. Priza prelungita de Antacid in doze mari si consumul simultan de lapte pot provoca aparitia sindromului Burnett.

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z