Ce drepturi au copii cu handicap in Romania?

/ / Modificat: 2014-01-23
Ce drepturi au copii cu handicap in Romania?

Despre ajutorul social

Exista mai multe tipuri de ajutoare sociale pe care statul le acorda, in functie de problemele cu care se confrunta cetatenii.

Exista, astfel, ajutor social pentru:

  • incalzirea locuintei;
  • sustinerea familiei;
  • venitul minim garantat;
  • ajutor de urgenta (calamitati naturale, incedii etc.) si ajutor de inmormantare;
  • cuplurile care au implinit cel putin 50 de ani de casatorie, ca premiu de fidelitate.

Acte necesare pentru acordarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu handicap intre 3 si 7

De asemenea, se acorda un ajutor social suplimentar pentru persoanele care sufera de un handicap. In functie de gravitatea handicapului, creste si suma acordata. Pentru acordarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului cu handicap intre 3 si 7 ani este nevoie de urmatoarele documente:

  • copie de pe certificatul de nastere al copilului;
  • declaratie pe proprie raspundere si dovada eliberata de autoritatile competente din care sa rezulte ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap;
  • certificatul copilului de incadrare intr-un grad de handicap;
  • dovada eliberata de organele competente din care sa rezulte ca solicitantul nu realizeaza alte venituri;
  • dovada eliberata de angajator, sau declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca persoana se afla in concediu pentru cresterea copilului cu handicap.

Cererea, impreuna cu actele doveditoare, va fi inregistrata si inaintata Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, pentru efectuarea platii.

In ce consta ajutorul social?

Copiii cu handicap benficiaza, pe langa alocatia de stat, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100%, si de un buget personal complementar lunar, care variaza intre 34-90 lei, in functie de gradul de handicap. Pentru copilul cu handicap grav se mai acorda si o indemnizatie de insotitor (416 lei), sau asistent personal.

Exista si unele facilitati sociale, precum gratuitate la transporturile interurbane si urbane, atat pentru copiii cu handicap, cat si pentru insotitorii acestora.

In plus, persoanele cu handicap grav sau accentuat, ori cele care au in ingrijire un copil cu handicap grav sau accentuat pot beneficia de scutirea platii dobanzii la creditele contractate .

Conform OUG 111/2010, persoanele care nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011 beneficiaza de indemnizatie lunara si concediu pentru cresterea copilului, in varsta de pana la 1 an sau 2 ani, in functie de optiunea parintelui.

Pentru copilul cu handicap, concediul se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete pe ultimul an, plafonul maxim fiind de 3400 lei.

Av. Coltuc Marius

Casa de Avocatura Coltuc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ajutor copii cu dizabilitati

Articole recomandate

Citeste si despre