Protectia copilului. Unde sa apelezi cand unui copil i se incalca drepturile

/ / Modificat: 2014-08-22
Protectia copilului. Unde sa apelezi cand unui copil i se incalca drepturile

Sunt mici, firavi si par neajutorati, dar copiii nu sunt deloc lipsiti de aparare. Fiecare copil din aceasta lume are drepturi legale, care trebuie stiute si respectate de toata lumea, inca de la nastere si pana la varsta de 18 ani, cand devine adult. Incalcarea drepturilor copilului este un delict care se pedepseste penal. Iata care sunt principalele drepturi ale copilului si unde poti apela atunci cand esti martor la incalcarea drepturilor celor mici!

Drepturile copiilor in legislatia romaneasca

In legislatia romaneasca in vigoare, drepturile copilului se impart in 3 grupe:

  • drepturi de protectie - protejarea copiilor impotriva unor situatii de risc - exemple: abuzurile (sexuale, fizice sau de neglijare din partea parintilor), violenta, transferul ilegal in strainatate, traficul de copii etc.;
  • drepturile de dezvoltare (dreptul la educatie, la dezvoltare intelectuala, la ingrijiri medicale, la asistenta sociala, dreptul la joaca etc.);
  • drepturile de participare (ofera copiilor dreptul sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste modul in care va decurge viata lor - in special dupa varsta de 16 ani).

In cazul in care cineva incalca aceste drepturi, este tras la raspundere si sanctionat prin lege, indiferent ca este vorba de parinti, rude sau persoane necunoscute.  

Unde apelezi atunci cand unui copil i se incalca drepturile?

Directia Generala Protectia Copilului este o directie de specialitate in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Reprezinta autoritatea care se ocupa, printre altele, cu protejarea si respectarea drepturilor copilului. Exista cate o filiala a Directiei Generale Protectia Copilului in fiecare judet din tara. Asadar, in cazul in care cunosti situatii de incalcare a drepturilor unui copil, suna la directia din judetul tau si denunta abuzul.

In afara Directiei Generale de Protectie a Copilului, mai exista cateva asociatii sau fundatii neguvernamentale care sunt create cu scopul de a proteja copiii impotriva oricarei incercari de incalcare a drepturilor lor sau a unei forme de abuz.

Telefonul Copilului este una dintre aceste organizatii nonprofit. Prin simplul apel la 116 111, poti afla o multime de informatii referitoare la drepturile copilului. In plus, in cazul in care vrei sa raportezi un abuz si nu stii unde trebuie sa suni, reprezentantii organizatiei te vor indrepta spre institutiile sau autoritatile avizate.

Avocatul Copilului este o alta autoritate a statului care se ocupa si gestioneaza problemele legate de incalcarea drepturilor copilului. Este, de fapt, adjunctul Avocatului Poporului. Este numit public pentru a reprezenta interesele copiilor, dar si pentru a le apara drepturile, de la nastere si pana la varsta de 18 ani, cand devin adulti si raspund singuri in fata legii, pentru faptele lor.

Ai asistat la vreo situatie in care au fost incalcate drepturile copilului? Cum ai actionat? Ai luat vreo masura in acest sens? Ce au facut autoritatile? Impartaseste-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Protectia copilului Abuzuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre