Sfaturi pentru examinarea corecta a sanilor

/ / Modificat: 2012-02-06
Sfaturi pentru examinarea corecta a sanilor

Autoexaminarea sau autopalparea periodica a sanilor te protejeaza de cancerul de san, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite la femei. Examinarea sanilor trebuie sa aiba loc periodic prin respectarea catorva reguli esentiale, astfel incat sa fie corect realizata si sa te asiguri ca descoperi cu acuratete eventualele probleme. Iata cele mai importante sfaturi care te ajuta sa iti palpezi corespunzator sanii!

Autoexaminarea trebuie sa inceapa odata cu inceperea vietii sexuale



Foto: breastexams.net

Odata cu inceperea vietii sexuale este indicat sa mergi atat la ginecolog, cat si sa iti examinezi lunar sanii. In cazul in care nu ai activitate sexuala pana la 20 de ani, este indicat sa incepi autopalparea periodica de la aceasta varsta incolo.

Trebuie sa iti autoexaminezi sanii o data pe luna


Nu trebuie sa stai sa ii palpezi zilnic, insa recomandarea medicilor este sa nu treaca luna fara un ciclu complet de examinare a ambilor sani.

Autopalparea sanilor se face dupa trecerea menstruatiei


Cel mai bun moment pentru autoexaminarea sanilor este imediat dupa trecerea menstruatiei. Inainte de menstruatie, sanii isi modifica forma si structura din cauza schimbarilor hormonale care apar in aceasta faza a ciclului menstrual.

Eventualii noduli pe care-i poti simti sau modificari de dimensiune ori structura nu sunt relevante, deoarece dispar dupa trecerea menstrei si sunt cauzate de schimbarile de consistenta din timpul ciclului.

Autoexaminarea se face in picioare, in pozitie culcata sau la dus


Poti sa stai fie culcata, fie in picioare atunci cand iti palpezi sanii. Unii medici recomanda realizarea acestei proceduri si la dus. Poti aplica sapun pe san pentru o alunecarea mai usoara a degetelor in timpul palparii.

Sanii se examineaza prin observare si palpare


Autopalparea presupune 2 pasi esentiali: observarea si palparea. Exista mai multe tehnici sau metode de examinare a sanilor. Iata un exemplu de palpare corecta:

  • stai dreapta si dezbracata in fata oglinzii;
  • priveste-ti cu atentie sanii in oglinda, intorcandu-te si in partile laterale (urmareste modificari de forma, simetrie, culoare, pete, inrosiri, descuamari etc.);
  • apoi, pune-ti o mana fie in sold, fie ridic-o deasupra capului; cu cealalta mana (mai exact cu cele 3 degete din mijloc) apasa sanul cu fermitate, facand miscari circulare de masaj, in sensul acelor de ceasornic; 
  • fa procedura inca o data si in jurul mamelonului si apoi repeta tot procesul schimband pozitiile mainilor - in cazul in care simti protuberante, noduli, incretituri ale pielii sau constati ca iese secretie din mameloane atunci cand ii palpezi, mergi la medic pentru mai multe investigatii.


Nu orice protuberanta descoperita sau problema remarcata la nivelul sanilor inseamna cancer de san. Nu trebuie sa te sperii si impacientezi. Exista o multime de alte cauze ale inrosirii pielii, incretirii ei, precum si noduli necancerosi, care nu iti pun in pericol viata si care se pot trata cu usurinta, daca mergi cand trebuie la medic.

Nu uita ca descoperirea timpurie a nodulilor tumorali, adica a cancerului de san, ajuta la vindecarea completa a lui si la protejarea sanatatii tale. Cu cat cancerul este descoperit mai tarziu, cu atat sansele de supravietuire scad.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autopalpare sani Ciclu menstrual Cancer san

Articole recomandate

Citeste si despre