Eroziunea cervicala (rana pe col): simptome, cauze, diagnostic si tratament

/ / Modificat: 2016-09-26
Eroziunea cervicala (rana pe col): simptome, cauze, diagnostic si tratament

Eroziunea de col uterin este cauzata de contractarea infectiilor cronice, de echilibrul neobisnuit al pH-ului, de o crestere a nivelului de estrogen si de traumele suferite. Este o inflamatie a celulelor colului uterin, care apare atunci cand celulele scuamoase din deschiderea tractului urinar se transforma in celule columnare.

"Acest lucru produce iritatii, roseata si inflamatie si este uneori imposibil de distins de cancerul de col uterin temporar. Aceasta problema aduce o serie de simptome, precum secretii anormale, cazuri de infertilitate, dureri de spate, sangerari, dar si altele in functie de organism si de cum se manifesta la anumite afectiuni", afirma domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie.

Care sunt cauzele?

Orice femeie ar putea suferi de eroziune de col uterin, desi este mai frecventa la femei in timpul anilor in care sunt fertile. Acest lucru ar putea avea cauze diferite, dar ar putea proveni de la infectii, carcinom sau alte traume, cum ar fi cea cauzata in timpul nasterilor multiple. De asemenea, este cauzata de infectii cronice si acute.

"Aceasta inflamatie ar putea afecta chiar si femeile tinere in cazul in care acestea folosesc pilulele contraceptive. Odata cu acestea, unele femei obisnuiesc sa foloseasca dispozitive intravaginale pentru perioade prelungite de timp, precum tampoane interne care reprezinta o alta cauza a ranii de col uterin. De asemenea, femeile care au sarcini multiple, incep viata sexuala mult prea devreme sau au o igiena precara, au un procent mai mare de a suferi de aceasta afectiune", spune dr. Silviu Istoc.

Simptomele eroziunii de col uterin

„Acesta problema ginecologica este foarte intalnita in cazul pacientelor mele, pe care o depisteaza in urma controlului de rutina. Cu toate acestea, o multime de femei nu prezinta niciun simptom, chiar daca afectiunea se afla intr-un stadiu avansat. Insa sunt cateva simptome care pot coincide cu ale altor probleme ginecologice, de exemplu dificultate la urinare, dureri sau sangerari dupa actul sexual, scurgeri vaginale sau leucoree”, explica dr. Silviu Istoc.

Chiar daca un test Papanicolau nu indica cu exactitate care este problema actuala, un control amanuntit este solutia pentru a depista aceasta afectiune care, de multe ori, este tacuta. Eroziunea cervicala provoaca infectii, care sunt mai frecvente in epiteliu, deoarece creeaza conditii ideale pentru ca organismele interne sa se dezvolte. Acesta este modul in care colul uterin incepe sa se inroseasca si sa devina granulat.

Alte simptome includ:

- dureri de gat;

- durere cervicale

- reactii alergice;

- roseata a ochilor;

- durere abdominala;

- sangerare dupa actul sexual;

- modificari ale ciclului menstrual;

- arsuri;

- dureri de spate.

Tratament

Uneori nu se recomanda niciun tratament specific, mai ales pentru femeile care nu sunt simptomatice. Cu toate acestea, in cazul in care persoana prezinta durere, complicatii si simptome specifice, cum ar fi scurgeri vaginale sau leucoree, sangerari dupa actul sexual si probleme cu fluxul de urina, un tratament specific este recomandat pentru a preveni posibilele infectii si alte complicatii.

"Cateva tratamente includ medicamente specifice, insa, exista cazuri avansate in care singura solutie este cauterizarea de col uterin sau cauterizarea cu laser. Pe de alta parte, femeile care au aceasta infectie si inca nu sunt active sexual, ar trebui sa mearga la medicul specialist pentru a verifica sanatatea aparatului genital. In prezent, orice rezultat negativ al testului Papanicolau trebuie sa fie supus unei cercetari amanuntite, pentru a preveni aparitia si agavarea unor afectiuni genitale”, afirma dr. Silviu Istoc.

Cu toate ca rana nu cauzeaza o problema in sine, ea trebuie sa fie tratata, deoarece aceasta poate duce la multe alte probleme, in functie de marimea plagii. Aceasta nu impiedica sarcina, dar poate provoca probleme grave in timpul sarcinii, mai ales ca femeile gravide sunt mai predispuse la infectii. Nu lasati sanatatea dumneavoastra la voia intamplarii si vizitati medicul ginecolog in mod regulat.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

dr_istoc

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre