Trompele impermeabile, fibroamele si conceptia

Intrebare:

- Sunt sanse de a ramane insarcinata daca am doua fibroame de 5cm si trompele permisive ?

Raspuns:

Fibromul uterin nu reprezinta o contraindicatie pentru dezvoltarea unei sarcini. Atat timp cat se mentine la aceleasi dimensiuni si cat nu deformeaza cavitatea, o sarcina se poate dezvolta.

De obicei, datorita cresterii nivelului progesteronului in ser, pe parcursul sarcinii, se poate sa se inregistreze o involutie a fibroamelor uterine, chiar daca inbibitia hidrica specifica perioadei de graviditate determina ca dimensiunile nodulilor fibromatosi sa creasca relativ.

Daca involutia nu va avea loc se va intervenii eventual chirurgical pentru eliminarea fibromului la 6 luni dupa nastere. In momentul de fata nu consider neaparat oportuna indepartarea chirurgicala a fibromului la dimensiunile actuale, mai ales daca aceste nu deformeaza cavitatea si nu determina manifestari clinice.

Daca insa, incercarile de a ramane insarcinata sunt zadarnice fara sa se identifice si alti factori care sa influenteze functionalitatea aparatului reproducator, se va lua in calcul si varianta exciziei chirurgicale a nodulilor fibromatosi.


Daca acesti noduli raman pe loc pe perioada eventualei sarcini, nu este indicata eliminarea nodulilor odata cu interventia cezariana (in situatia in care nasterea se va finaliza in acest mod) deoarece asocierea acestor doua interventii presupune existenta riscului unor sangerari masive.

In cazul in care inbibitia hidrica a fibroamelor determina marirea relativa a dimensiunilor acestora; odata cu revenirea uterului la dimensiunile specifice starii de negraviditate, s-ar putea ca si nodulii respectivi sa-si reduca dimensiunile. Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Desfundare trompe uterine Fibrom uterin Cauze infertilitate

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza perioada fertila

Data ultimei menstruatii:

Durata ciclului menstrual:

zile

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul