Tulburari sexuale care determina infertilitate

/ / Modificat: 2011-06-08
Tulburari sexuale care determina infertilitate

Spuneam in articolul despre "Tulburari sexuale care nu determina infertilitate" ca, din punctul de vedere al activitatii sexuale, nu sunt multe conditii de indeplinit pentru ca celulele sexuale feminine si masculine sa se intalneasca. Actul sexual trebuie sa asigure pasajul spermei spre vagin la timpul potrivit, adica in perioada ovulatiei.

Dar, uneori, sexualitatea nu este in masura sa faciliteze acest lucru. Din ce motive? Fie ca actul sexual cu penetrare nu se poate produce, fie ca, desi are loc, nu transmite sperma in vagin.   

Un studiu recent facut public dezvaluie faptul ca, din 10 cazuri de infertilitate a cuplului, 6 se datoreaza barbatului. Tehnicile de reproducere asistata aduc totusi rezolvarea in multe din aceste situatii.

 Tulburarile totale de erectie

Daca gradul de rigiditate al penisului nu este suficient de ridicat, penetrarea vaginului nu poate avea loc.

Cauzele sunt foarte variate: de la cele de origine psihica, la afectiuni medicale, combinate sau nu cu efectele lor psihice. Sexualitatea cuplului este afectata. Totusi posibilitatea de a aduce pe lume un copil exista cu ajutorul specialistilor in inseminare artificiala

Ejacularea retrograda

In mod normal, in timpul actului sexual, sperma paraseste glanda prostata, trece in uretra, prin care va fi ejaculata. 

In ejacularea retrograda, sperma este produsa, iar orgasmul are loc. Dar, in loc sa fie eliminata la exterior, sperma va ajunge in vezica urinara. Acest lucru se intampla datorita insuficientei sfincterului vezical care ar trebui sa blocheze intrarea spermei in vezica si s-o directioneze inspre exterior. 

Poate aparea ca efect secundar al unor boli (diabet, afectiuni neurologice, leziuni ale maduvei spinarii), tratamente sau interventii chirurgicale (prostatectomie etc).  

Sexualitatea cuplului se poate desfasura normal in prezenta acestui defect. Capacitatea de a avea copii insa, va trebui sa primeasca ajutor medical. Exista metode prin care sa se recolteze spermatozoizii. Daca gametii sunt viabili, aplicand metoda de reproducere asistata potrivita cuplului, partenera va putea primi sarcina

Anejacularea

Este conditia medicala in care, desi sperma se produce, ea nu poate parasi aparatul genital masculin. Insotita sau nu de anorgasmie, anejacularea poate avea cauze psihologice sau medicale (afectiuni neurologice, diabet, traumatisme etc). 

Din nou, tehnicile de recoltare a spermatozoizilor si inseminarea artificiala vor face posibila aparitia sarcinii la partenera.

Obstructia ductelor spermatice

Nu este o tulburare de dinamica sexuala, dar o voi mentiona pentru ca, desi actul sexual se produce, spermatozoizii nu ajung in vagin. Poate fi congenitala (disgenezia, agenezia de cai spermatice) sau dobandita in urma unor afectiuni medicale ale acestor cai. 

BTS (bolile cu transmitere sexuala) extinse la ductele spermatice pot, in procesul de vindecare, sa lase astfel de sechele. Unele procese neoplazice cu localizare in micul bazin pot afecta permeabilitatea ductelor spermatice. In consecinta, spermatozoizii formati in testicule sunt impiedicati sa ajunga in prostata unde ar trebui sa se amestece cu lichidul secretat de ea si de veziculele seminale. Lichidul seminal va fi ejaculat in timpul actului sexual, dar el nu contine celule sexuale. 

Un caz particular este acela cand intreruperea cailor spermatice sa face chirurgical, la cerere. E vorba de vasectomie.

Pentru a avea un copil trebuie studiata posibilitatea de reconstructie a ductelor sau recoltarea de spermatozoizi si aplicarea unei tehnici de reproducere asistata.

Vaginismul

Contractura reflexa a vaginului este o tulburare de dinamica sexuala a femeii care face imposibila penetrarea. Se poate trata in majoritatea cazurilor prin psihoterapie, dar daca cuplul doreste neintarziat un copil exista si posibilitatea inseminarii artificiale. 

Oricum, psihoterapia este indicata pentru ca are multiple beneficii si in ceea ce priveste viata de cuplu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate cauze Acte sexuale dureroase

Articole recomandate

Citeste si despre