Sterilitatea secundara

/ / Modificat: 2016-06-16
Sterilitatea secundara
Intrebare:

- Am un baietel de 4 ani, nasterea lui a fost una normala fara probleme, iar de 4 ani eu nu mai raman insarcinata, care poate fi cauza?

Raspuns:

Faptul ca dumneavoastra aveti un copil si acum nu mai reusiti sa ramaneti insarcinata defineste diagnosticul de sterilitate sau infertilitate secundara.

Diagnosticul de sterilitate secundara semnifica ca aceasta sterilitate este secundara unei afectiuni, prezente sau din trecut; deci tratamentul trebuie sa se adreseze in primul rand acestei cauze, insa pentru aceasta trebuie determinata intai aceasta cauza care a determinat sterilitatea; sau mai explicit, aceasta modificare a statusului fertil a aparut in decursul vietii, statusul fertil a avut de suferit datorita unei cauze anume.

Acest lucru se poate realiza prin efectuarea unei examinari clinice complete si efectuarea unei anamneze complete care sa cuprinde istoricul dumneavoastra familial si al starii de sanatate.

Tot in cadrul acestui prim consult se vor putea efectua teste ca: lama din secretia vaginala, test Papanicolau, sumar de urina (infectiile genitale pot determina sterilitate prin diverse mecanisme). 


Pentru analiza integritatii structurale a componentelor implicate in procesul de reproducere se vor efectua urmatoarele teste: ecografia, histerosalpingografia ofera imagini radiografice referitoare la cavitatea uterina si la gradul de permeabilitate a trompelor uterine, ocazie cu care se pot realiza dezobstruari minore sau partiale ale trompei; histeroscopie si laparoscopie, acestea din urma putand avea si rol interventional si nu numai diagnostic.

Analiza functionalitatii aparatului reproducator se va face in urma rezultatului unor teste ca: dozarea hormonilor gonadali (sexuali), teste inflamatorii. Odata stabilita o cauza a infertilitatii cuplului se va putea lua o decizie in privinta conduitei terapeutice.

Multa sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sterilitate Infertilitate cauze Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre