Transferul intrafalopian de zigoti

/ / Modificat: 2011-11-21
Transferul intrafalopian de zigoti

Transferul intrafalopian de zigoti este o procedura de reproducere umana asistata asemanatoare fertilizarii in vitro sau transferului embrionar, care ajuta cuplurile infertile sa aiba copii. Spre deosebire de transferul intrafalopian de gameti, in care fertilizarea are loc direct in trompele uterine, cel cu zigoti are mai multe sanse de reusita, pentru ca fecundarea ovulului se face artificial, in laborator, si abia apoi se injecteaza in trompele uterine.

Cand se apeleaza la transfer zigotic intrafalopian?

Transferul de zigoti este o solutie posibila de a avea bebelusi in multe tipuri de infertilitate, atata timp cat trompele uterine sunt sanatoase si apte pentru a transporta ovulul fertilizat in uter.

Medicul poate recomanda metoda in cazul in care partenerul tau are o cantitate mica de sperma sau daca ai probleme cu ovulatia. Singurele cazuri in care nu se poate recurge la transfer zigotic intrafalopian sunt cele in care:

  • trompele uterine sunt blocate sau obstructionate;
  • trompele uterine sunt deteriorate aproape complet;
  • exista probleme sau afectiuni anatomice ale uterului;
  • sperma este incapabila sa penetreze ovulul.

Procedura nu este printre cele mai folosite sau intalnite tehnici de reproducere umana asistata. Se apeleaza la ea atunci cand metode ca fertilizarea in vitro, inseminarea intrauterina sau stimularea ovariana esueaza.

Foto: infertilityfocus.com

Cum se face transferul intrafalopian cu zigoti?

Metoda de realizare a transferului intrafalopian de zigoti este aproape identica cu cea a transferului de gameti. Iata care sunt pasii:

  • in prima faza, se administreaza medicamente de stimulare ovariana, pentru a creste sansele ca ovarele sa elibereze mai multe ovule;
  • prin intermediul unei proceduri de aspirare, medicul recolteaza ovulele;
  • la fel ca in cazul fertilizarii in vitro, ovulele sunt fecundate in laborator, prin amestecarea lor cu sperma - se obtin astfel zigotii, adica embrionii in dezvoltare;
  • ovulul fecundat este transferat in trompele uterine prin procedura laparoscopica; o injectie cu un ac lung este introdusa adanc in trompe unde se elibereaza ovulele fertilizate; daca exista mai multi zigoti decat sunt necesari, vor fi congelati pentru situatia in care prima incercare esueaza si este nevoie de repetarea transferului;
  • ultimul pas este asteptarea semnelor de sarcina; medicul iti va face analiza de sange sau te va sfatui sa faci test de sarcina dupa 2 saptamani de la realizarea procedurii.

Care sunt sansele sa apara sarcina?

Daca transferul are succes, zigotul traverseaza trompele si se implanteaza in uter, unde se dezvolta bebelusul. In peste 35% dintre sarcini exista sansa ca mai multi zigoti sa se implanteze si sa se dea nastere la mai multi copii. Cazurile de gemeni sau tripleti sunt frecvente in cazul acestei tehnici de reproducere umana asistata.

Rata de succes a acestei proceduri depinde de mai multi factori, care tin de starea ta de sanatate, dar mai ales de varsta. Cu cat esti mai tanara, cu atat sansele de a naste un bebe in urma transferului zigotic intrafalopian cresc, pentru ca ovarele elibereaza ovule mai sanatoase.

Specialistii sustin ca exista, in medie, o sansa de 26% sa se obtina sarcina in urma urma realizarii unei singure proceduri de transfer zigotic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate cuplu Tehnici reproducere umana asistata

Articole recomandate

Citeste si despre