Transferul intrafalopian de gameti (TIFG)

/ / Modificat: 2011-11-18
Transferul intrafalopian de gameti (TIFG)

Transferul intrafalopian de gameti este o procedura de reproducere umana asistata la care apeleaza cuplurile cu probleme de fertilitate, pentru a concepe un bebelus. Metoda presupune prelevarea si amestecarea ovulelor cu spermatozoizi si injectarea lor in trompa uterina. Fecundarea nu are loc in laborator, asa cum este in cazul transferului intrafalopian cu zigoti, ci direct un trompa uterina.

Cand se apeleaza la transferul intrafalopian de gameti?

Transferul de gameti este o tehnica de reproducere umana asistata pe care medicul o poate propune pentru a va ajuta sa concepeti un bebelus. Totusi, mai des folosite si recomandate in astfel de cazuri raman fertilizarea in vitro si inseminarea artificiala.

Adesea, medicii propun aceasta metoda de reproducere doar in cazul cuplurilor in care tratamentele de fertilitate sau alte tehnici de reproducere umana asistata au esuat.

Transferul gametic intrafalopian poate fi o solutie pentru o multime de probleme de fertilitate cu care te poti confrunta, cu exceptia cazurilor de:

  • trompe uterine blocate sau obstructionate;
  • deteriorarea serioasa a trompelor;
  • probleme anatomice severe ale uterului (de exemplu, adeziuni sau cicatrici intrauterine).

Se recurge la acest tip de transfer in special cand problemele de fertilitate apar la barbat - numar mic de spermatozoizi in lichidul seminal sau o motilitate scazuta a spermei.

Si cuplurile cu infertilitate din cauze necunoscute pot avea o sansa cu ajutorul acestei proceduri, care are rolul de a facilita fecundarea si obtinerea sarcinii.

Foto: anesthesiabillingservices.com

Cum se face transferul gametic intrafalopian?

Procedura are loc in mai multi pasi, astfel:

  • in prima faza, ovarele sunt stimulate sa produca ovule, cu ajutorul medicamentelor;
  • dupa ce ovarele elibereaza ovulele, acestea sunt colectate prin intermediul unei proceduri de aspirare;
  • se selecteaza 3 sau 4 ovule, care se prezinta in cea mai buna stare, si se amesteca, prin proceduri artificiale, cu peste 200.000 de spermatozoizi intr-un cateter special;
  • amestecul dintre ovule si spermatozoizi este injectat imediat in trompele uterine, prin intermediul unei proceduri laparoscopice;
  • ultimul pas consta in monitorizarea si asteptarea primelor semne de sarcina; dupa o perioada de timp pe care o stabileste medicul, vei face o analiza de sange pentru a verifica daca esti insarcinata.

Cat dureaza tratamentul si care este rata de succes?

Un ciclu complet de realizare a transferului intrafalopian de gameti dureaza intre 4 si 6 saptamani. Injectarea produsului obtinut din amestecarea spermei cu ovulele nu presupune internare in spital, deoarece se face printr-o interventie chirurgicala minora. Mai mult dureaza testele, prelevarea ovulelor si a spermei, deoarece amestecarea si injectarea lor se face in aceeasi zi.

Rata succesului variaza de la caz la caz, in functie de mai multi factori. Cel mai important dintre ei ramane varsta. Cu cat esti mai tanara, cu atat ovulele sunt mai sanatoase si rata de succes creste.

In functie de clinica si de medicul care se ocupa de tine, dar si de alti factori medicali, sansa de a obtine sarcina cu ajutorul transferului gametic intrafalopian se incadreaza undeva intre 26 si 30%.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate cuplu Tehnici reproducere umana asistata

Articole recomandate

Citeste si despre