Spermocultura

/ / Modificat: 2016-06-16
Spermocultura

Spermocultura este o metoda de diagnosticare a infectiilor genitale la barbati, in special a blenoragiei, care afecteaza fertilitatea acestora. Presupune analizarea spermei recoltate in vederea depistarii unor bacterii care pot face sperma inutilizabila pentru conceperea bebelusului. Odata stabilit diagnosticul, medicul prescrie antibiotice pentru tratarea infectiei prezente si restabilirea fertilitatii.

De ce se apeleaza la spermocultura?


Atunci cand un barbat se prezinta la medic cu diagnostic de infertilitate, medicul recurge la realizarea unor teste speciale pentru identificarea tuturor cauzelor posibile care pot duce la aparitia acestei afectiuni. Unele dintre ele sunt infectiile genitale, care pot fi identificate cel mai bine in urma unei spermoculturi.

Spermocultura este o procedura ceruta in special la pacientii suspecti de blenoragie sau gonoree, pentru depistarea gonococului, germenul care cauzeaza boala. Blenoragia (gonoreea) este o boala venerica, extrem de contagioasa, care face parte din tabloul bolilor cu transmitere sexuala.

Insa spermocultura se mai realizeaza si pentru depistarea altor germeni sau microbi care afecteaza si modifica calitatea spermatozoizilor. Barbatii care au rezultate anormale la analiza materialului seminal din cadrul spermogramei sunt indrumati spre alte teste si analize care au rolul de a analiza mai atent problemele cu care se confrunta. Una dintre ele este spermocultura. In general, analiza este recomandata in cazul suspiciunilor de infectii genitale.


Foto: santiagodexeus.com

Cum se face spermocultura?


Spermocultura presupune recoltarea unei probe de sperma si analizarea ei in laborator. Cea mai folosita metoda de recoltare este masturbarea, adica autostimularea si ejacularea lichidului seminal intr-un recipient steril, numit urocultor. Este important sa fie colectata intreaga cantitate de sperma ejaculata, si nu doar o parte din ea.

Inainte de a se incepe recoltarea, pecientii trebuie sa isi faca igiena locala cu apa si sapun si sa se stearga apoi usor, prin tamponare cu comprese sterile.

Proba de sperma poate fi recoltata la cabinet sau acasa, dar este important de retinut ca ea trebuie adusa la laborator la cel mult o ora de la emisie. Daca domiciliul este intr-o zona indepartata, este mai indicat ca recoltarea sa aiba loc la cabinetul medical.

Specialistul analizeaza mostra de sperma si depisteaza bacteriile sau germenii care pot cauza infectia. Dupa obtinerea rezultatelor, medicul poate recomanda efectuarea unei antibiograme, pentru stabilirea celui mai potrivit tip de antibiotic in vederea anihilarii bacteriei cauzatoare de infectii.

Medicul ar putea recomanda repetarea spermoculturii dupa terminarea tratamentului, pentru a vedea daca a fost eficient si daca mai exist sau nu urme ale infectiei.

Totusi, medicii sunt rezervati in a face declaratii referitoare la felul in care infectia bacteriana afecteaza fertilitatea la barbati. Nu exista probe stiintifice, dar se considera ca infectiile influenteaza fertilitatea si ca pot fi o bariera in calea conceptiei. In plus, pentru o functionare optima a aparatului reproducator, dar si pentru sporirea sanselor de a concepe, este indicat sa se trateze aceste infectii, care pot degenera in complicatii grave.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recoltare sperma Spermograma Infertilitate barbati Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre