Preconceptia, o responsabilitate si pentru sotul tau

/ / Modificat: 2016-05-31
Preconceptia, o responsabilitate si pentru sotul tau

Cand un cuplu incerca sa aiba un copil trebuie luati in seama factori care tin atat de viitoarea mama, cat si de tata. Iata cateva sfaturi pentru barbati pentru ca sotiile lor sa aiba o sarcina sanatoasa.

Consulta un medic

 Inainte ca tu si sotia ta sa aveti un copil, prezinta-te la medic pentru un control mai amanuntit, pentru depistarea unor boli cronice sau in cazul in care ai probleme cu ejacularea, erectia sau scadere a libidoului. De asemenea, unele medicamente (hormoni steroizi, unele antihipertensive, unele antibiotice, antifungice, medicamente pentru colita ulcerativa sau fibroza chistica sau boli de coagulare. 

Sunt importante de descoperit rude care au retard mental sau prezinta malformatii congenitalecardiace sau de tub neural.

Partenera va fi intrebata oricum la primul consult prenatal sau inainte de conceptie despre aceste boli pentru a incepe unele teste daca este necesar.

Mananca sanatos

Daca pana acum mancai orice, dim momentul in care te-ai hotarat ca vrei sa devii tata va trebui sa urmezi unele restrictii alimentare. Nu numai ca iti vei ajuta partenera, mancand la fel de sanatos ca ea, dar si caliatea spemei tale se va imbunatati.

Astfel va trebui sa consumi multe cereale, verdeturi, legume si sucuri naturale pentru un necesar zilnic de acid folic (400 micrograme pe zi) care creste numeric cantitatea de spermatozoizi. Expertii in fertilitate considera ca o cura de multivitamine ce contin antioxidanti sau aminoacizi ca L-arginina pot imbunatati performantele spermei.

Mare atentie la consumul deficitar de zinc deoarece si acesta poate duce la dereglari ale spermatogenezei sau poate scadea absorbtia si metabolizarea acidului folic. Zincul se gaseste in carne, fructe de mare si oua.

Consumati cat mai multa vitamina C deoarece ea este responsabila de motilitatea spermatozoizilor. Vitamina C o gasiti majoritar in fructe precum: portocale, kiwi, mandarine, macese sau grapefruit sau in unele legume: broccoli, ardei rosu.
 

Rareste petrecerile

Tutunul , alcoolul si drogurile, toate afecteaza fertilitatea masculina cat si oul fecundat. Asta inseamna ca odata ce te-ai hotarat ca vrei sa ai un copil va trebui sa renunti la toate acestea. In plus, daca renunti acum, la venirea copilului pe lume iti va fi mult mai usor sa ii oferi un mediu sanatos de dezvoltare.

Studiile au aratat ca din tatii care au consumat alcool in cantitati mari inainte de conceptie, au rezultat copii cu o grutate mai mica decat  normala la nastere. Greutatea mica la nastere este o problema severa in dezvoltarea ulterioara a copilului si o multitudine de boli sunt ascociate cu acesta.

Ai grija la bolile profesionale

Expunerea prelungita la chimicale precum solventii organici, care de obicei se gasesc in spalatorii sau magazinele auto si pesticidele pot ingeruna conceptia. Pot de asemenea altera compozitia spermei, ducand la malformatii sau nastere prematura. Pentru ca procesul de spermogeneza (formare a spermei) dureaza 3 luni, trebuie intrerupt contactul cu aceste substante inainte de a planui sa faceti un copil. 

Planifica-ti cheltuielile

Trebuie sa ai grija la cheltuielile suplimentare care vor aparea odata cu venirea pe lume a bebelusului. 

Poarta boxeri

Unele studii au aratat ca purtarea unei lenjerii foarte stramte duce la inhibarea productiei de sperma. Preferabil ar fi sa purtati boxeri in perioada de conceptie.

Renunta la baile fierbinti

Incerca sa eviti baile sau dusurile fierbinti ori sa mergi la sauna ca metoda de relaxare in perioada de preconceptie. Caldura omoara sperma. Testiculele functioneaza cel mai bine la o temperatura mai joasa (34-35 ºC) decat temperatura normala a corpului.

Fii atent la mersul pe bicicleta

Cei care folosesc bicicleta ocazional n-ar trebui sa-si faca griji in privinta afectarii calitatii spermei. In schimb, impatimitii sau cei care practica ciclismul de performanta, stand mai mult de 2 ore pe zi pe saua bicicletei trebuie sa aiba grija. 

Mersul pe bicicleta poate leza scrotul si testiculele si pot duce la probleme de feritilitate. Supraincalzirea zonei scrotale in timpul mersului pe bicicleta este de asemenea un factor defavorizant in producerea spermei. Asa ca recomandabil este sa porti pantaloni cat mai lejeri si sa alegi o sa cat mai comoda pentru bicleta.

Relaxeaza-te!

Chiar daca sarcina poate fi un moment emotionant in viata de cuplu, cateodata poate fi si stresanta mai ales daca perioada de preconceptie este foarte lunga. Ocupa-ti timpul cu lucruri relaxante cum ar fi inotul, plimbarile in aer liber sau orice tip de miscare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preconceptie analize Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre