Calitatea spermei in preconceptie

/ / Modificat: 2016-06-16 11:44:34

Calitatea spermei reflecta capacitatea unui barbat de a concepe copii. Desi de multe ori femeia este prima luata in vizor in aceasta situatie, infertilitatea masculina este la fel de vinovata pentru imposibilitatea unui cuplu de a concepe un bebelus ca cea feminina.

calitatea spermei

Fertilitatea unui barbat depinde de cantitatea si calitatea spermei. Pentru a-si atinge scopul, sperma trebuie sa indeplineasca trei conditii esentiale:

1. Cantitatea: sperma va fi mai fertila daca va avea peste 20 de milioane de spermatozoizi per mililitru de sperma.


2. Calitatea: forma si structura (morfologia) spermatozoizilor sunt la fel de importante ca si cantitatea; barbatul va fi mai fertil daca o treime din spermatozoizi au forma si structura corecte.

Un spermatozoid normal are capul oval si codita lunga care sa il ajute sa se deplaseze cu usurinta.

3. Mobilitatea: pentru a-si atinge scopul (a fertiliza un ovul) spermatozoizii trebuie sa se miste continuu; mobilitatea spermei este o caracateristica a unei sperme sanatoase; barbatii sunt considerati fertili daca cel putin jumatate din spermatozoizi sunt in miscare.


Cum se determina calitatea spermei?

Pentru a depista calitatea spermei (dar si alte caracteristici), trebuie sa mergi la medic pentru a realiza un test, care va furniza un diagnostic in privinta fertilitatii sau infertilitatii.

Spermograma (analiza spermei) este cea mai recomandata in astfel de cazuri si evidentiaza cantitatea si calitatea spermei. Aceasta se bazeaza pe recoltarea spermei de la barbat si analiza de laborator.

Acest test va depista toate anormalitatile de la acest nivel si va arata daca sperma se incadreaza in cele 3 conditii esentiale enumerate mai sus si daca este sau nu apta sa conceapa bebelusi.

Care sunt cauzele care duc la scaderea calitatii spermei?

  • malformatii congenitale;

  • diverse boli (afectiunile autoimune);

  • un stil de viata neadecvat;

  • expunere chimica prelungita;

  • plus cauze necunoscute inca.

Tratamentul pentru cresterea calitatii spermei poate varia in functie de gravitatea si de cauzele care o provoaca.

In timp ce pentru unii schimbarea stilului de viata este suficienta pentru a imbunatati calitatea spermei, pentru alti barbati este necesar tratamentul medicamentos sau alte optiuni precum fertilizarea in vitro etc.

Apeleaza la medic pentru investigatii si recomandari, iar acesta te va indruma spre cea mai buna metoda terapeutica.

Cum poti imbunatati calitatea spermei?

  • Multivitaminele – o doza zilnica de multivitamine pe baza de zinc, seleniu si acid folic te poate ajuta.

  • Alimentele – mananca multe fructe si legume, bogate in antioxidanti benefici pentru calitatea spermei.

  • Eliminarea stresului - acesta poate interactiona cu anumiti hormoni necesari pentru producerea spermei.

  • Sportul – ajuta la imbunatatirea calitatii spermei, atata timp cat nu se exageraza (s-a constatat o schimbare temporara a nivelurilor de hormoni si afectarea calitatii spermei).

  • Greutatea – supra sau subponderalitatea afecteaza direct sperma, atat cantitativ, cat si calitativ; mentine-ti greutatea in limite normale pentru a fi fertil.


Taguri Calitate sperma Fertilitate barbati Spermograma Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre