Bolile autoimune si fertilitatea

/ / Modificat: 2016-06-16
Bolile autoimune si fertilitatea

Bolile autoimune, afectiuni care pot determina corpul sa se atace pe sine insusi, au o legatura stransa cu fertilitatea si sustinerea unei sarcini normale. Femeile care sufera de sindromul Crohn, scleroza multipla, artrita reumatoida, lupus sau alte boli ale sistemului de aparare vor face un efort suplimentar pentru a deveni mamici. Din fericire, exista solutii medicale care sa controleze posibilele complicatii.

In linii mari, bolile autoimune sunt un grup de afectiuni care iau nastere la nivelul sistemului imunitar, responsabil cu combatarea bacteriilor, a virusurilor si a altor organisme care ameninta sanatatea corpului.

Atunci cand reactiile imunitatii nu mai functioneaza corespunzator, sistemul de aparare incepe sa atace celulele organismului. Fireste, femeile care sufera de o astfel de boala se confrunta cu dificultati diverse in ceea ce priveste fertilitatea si sarcina.

Cauzele si tipurile de boli autoimune

Oamenii de stiinta pun cauzele bolilor autoimune pe seama predispozitiei genetice, favorizata de alti factori din mediu (virusuri, alergeni, pesticide etc) care activeaza "gena" organismului responsabila cu auto-atacul.

Afectiunile sistemului imunitar sunt, in fapt, inflamatii survenite in urma reactiei exagerate a celulelor de aparare, care determina toate simptomele si complicatiile ulterioare. Diversele boli din spectrul afectiunilor autoimune sunt, de fapt, manifestari diverse ale corpului care isi ataca propriile celule.

In cazul artritei, de pilda, sunt afectate incheieturile. La diabetul de tip I, pancreasul este organul supus disfunctiilor, iar in scleroza multipla are de suferit sistemul nervos. Alte tipuri frecvente de boli autoimune sunt:

  • Encefalomielita acuta diseminata;
  • Boala Addison;
  • Boala Crohn;
  • Sindromul Kawasaki;
  • Lupusul eritematos sistemic;
  • Psoriazis;
  • Artrita psoriazica/reumatoida;
  • Vitiligo;
  • Diabetul de tip I etc.

Bolile autoimune si impactul asupra fertilitatii

O buna parte din medici sunt de parere ca bolile autoimune nu pot cauza infertilitatea, deoarece nu afecteaza direct organele reproducatoare. Totusi, medicamentele prescrise pentru tratamentul bolilor sunt periculoase pentru fatul aflat in dezvoltare.

Din acest motiv, femeile insarcinate sunt sfatuite sa isi planifice sarcina in perioadele de remisie (in care boala are simptome inactive si medicamentatia este intrerupta). In acest mod, femeile cu boli autoimune isi pot duce la bun sfarsit sarcina, cu o planificare atenta si monitorizare medicala permanenta.

Fiecare femeie dornica sa devina mama trebuie sa stabileasca, impreuna cu medicul specialist, care este "fereastra" optima pentru conceptie inainte sa incerce sa ramana insarcinata. Intrucat acest ragaz poate fi relativ scurt, o femeie diagnosticata cu o boala autoimuna va incepe tratamentul pentru sporirea fertilitatii mai devreme decat in cazul altor femei care au doar probleme de conceptie.

Bolile autoimune si sarcina

Odata cu vestea fericita a sarcinii, sansele cele mai mari sunt ca boala sa ramana in remisie toate cele 9 luni. Complicatiile posibile, pana la nastere, sunt reprezentate de  sindromul antifosfolipidic (organismul lupta impotriva fatului prin tromboze, care blocheaza circulatia nutrientilor catre placenta).

In functie de tipul bolii, gravidutele care se confrunta cu replici agresive in timpul sarcinii pot primi doze mai mici din tratamentul obisnuit, la recomandarea exclusiva a medicului.

Tu cunosti cazuri de viitoare mamici care lupta cu o boala autoimuna? Poveste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli autoimune Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre