Fumatul afecteaza fertilitatea femeii?

/ / Modificat: 2017-01-26
Fumatul afecteaza fertilitatea femeii?

Obiceiul de a fuma afecteaza sanatatea fara echivoc si pericliteaza sansele unui cuplu de a concepe. Cand vine vorba despre femei, fumatul are o serie de efecte nocive asupra sistemului reproducator care se soldeaza cu instalarea infertilitatii sau a fertilitatii scazute. Afla, in continuare, cum afecteaza fumatul fertilitatea femeii!

Renuntarea la fumat

In momentul in care iei in considerare varianta de a concepe un copil, primul pas este acela de a renunta la fumat. Tine cont de faptul ca fumatul influenteaza menstruatia, dar si buna functionare a sistemului reproducator. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat ca femeile care fumeaza raman insarcinate mai greu, in comparatie cu cele care nu fumeaza, o influenta negativa avand-o si fumatul pasiv.

PAH sau hidrocarburile aromatice policiclice, compusi intalniti in fumul de tigara, se leaga de un receptor, numit AHR, aflat in structurile celulare ale ovarelor. In momentul in care PAH se ataseaza de acesti receptori, determina ovarele sa opreasca procesul de maturare a ovulelor. Cu alte cuvinte, fumatul influenteaza si chiar determina stoparea ovulatiei, cu consecinte vizibile asupra bunei functionari a ciclului menstrual.

Dioxinele si bifenilii policlorurati (PCB), dar si alte structuri prezente in fumul de tigara, se pot atasa, la randul lor, de receptorul AHR, ducand la aparitia problemelor de fertilitate. Cu toate acestea, studiile au demonstrat ca influenta cea mai mare o au hidrocarburile aromatice policiclice.

Influenta partenerului fumator

Problemele apar si in situatia in care partenerul are obiceiul de a fuma. In cazul in care fumeaza 10 tigari sau mai mult pe zi, studiile au demonstrat ca fertilitatea femeii este influentata negativ, cu consecinte de tipul:

- probleme la nivelul tuburilor falopiene, printre care se numara blocajele care nu permit fecundarea, dar si un risc crescut de instalare a sarcinii extrauterine;

- schimbari la nivelul colului uterin, cu riscul de aparitie a cancerului cervical;

- influentarea negativa a dezvoltarii ovulelor;

- cresterea riscului de avort spontan, posibil din cauza deteriorarii ovulelor, si schimbari nefavorabile la nivelul mucoasei uterine care pot scadea sansele de implanatare a embrionului si instalare cu succes a sarcinii.

    Fumatul si fertilizarea in vitro

    Fumatul poate avea efecte negative si asupra femeilor care apeleaza la fertilizarea in vitro. Astfel, sansele de reusita a acestei proceduri scad dramatic in cazul fumatoarelor, astfel ca pacientele sunt incurajate sa renunte la acest obicei daunator inainte de initierea tratamentului. Explicatia insuccesului fertilizarii in vitro se poate referi la problemele vasculare determinate de fumat care, intocmai ca in situatia fertilizarii naturale, reduce sansele de implantare a embrionului in peretele uterin.

    Fertilitatea si numarul de tigari fumate

    Nu in ultimul rand, fertilitatea femeii are de suferit cu atat mai mult cu cat numarul de tigari fumate este mai mare. Un studiu realizat asupra a 4000 de femei a dezvaluit faptul ca, dupa incercari repetate de a ramane insarcinate, derulate pe o perioada de 3 luni si jumatate, circa 60% dintre nefumatoare isi atinsesera scopul. In cazul femeilor care fumau intre 1 si 10 tigari pe zi, rata succesului a fost de 50%. In cele din urma, la femeile care aveau obiceiul de a fuma mai mult de 10 tigari pe zi, rata a scazut la 45%.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Fertilitate femei Infertilitate femei Fumat conceptie

    Articole recomandate

    Citeste si despre