Motivele pentru care ar trebui sa il trimiteti pe cel mic in vacanta la bunici

/ / Modificat: 2016-08-04
Motivele pentru care ar trebui sa il trimiteti pe cel mic in vacanta la bunici

Venirea verii inseamna destul de mult pentru cei mici, dar la fel de importanta este si pentru parinti. Avand in vedere ca aceasta vine odata cu vacanta mare pentru copii, adultii trebuie sa se gandeasca la diferite activitati prin care ii stimuleze atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere intelectual.

Foarte multi dintre parinti isi fac griji in aceasta perioada pentru ca nu doresc ca cei mici sa petreaca cele aproape trei luni stand acasa in timp ce ei sunt la serviciu. De multe ori, parintii nu isi permit sa plece intr-un concediu mai lung de doua saptamani, iar pentru perioada ramasa cauta sa gaseasca alte activitati pentru cei mici.

Una dintre cele mai des intalnite solutii este sa ii trimita pe copii la bunici, daca acestia locuiesc in zona rurala, departe de oras.

Multi considera ca aceasta solutie este una foarte buna din mai multe puncte de vedere, dar exista si parinti care ezita sa faca acest pas. Ce-i drept, ca in orice situatie, exista lucruri bune si lucruri mai putin bune daca iti lasi copilul sa isi petreaca vacanta sau o buna bucata din vacanta "la tara".

Iata cateva aspecte importante de care sa tineti cont inainte sa luati decizia de a-l duce pe cel mic sa isi petreaca vacanta de vara in compania bunicilor!

Se bucura de un ambient natural, scapa de tentatiile tehnologice

Inainte de toate, multi dintre noi, cei care am avut norocul sa mergem "la tara" cand eram mici, stim foarte bine ca stilul de viata de la sat este sanatoasa. Aerul este mai curat, activitatile fizice zilnice sunt benefice organismului, iar stilul de viata este mult mai putin alert decat la oras.

Odata ajunsi adulti, apar anumite avantaje in viata de la oras, dar pentru un copil, aceste lucruri nu exista. Asadar, daca va ingrijiti ca cel mic sa traiasca intr-un mediu sanatos, fara poluare, in care sa manance alimente naturale, crescute in gradina, ar trebui sa fiti fericit ca acesta isi va petrece vacanta impreuna cu bunicii, "la tara". In plus, la sate activitatile sunt mult mai numeroase pe perioada.

Nu vorbim despre muncile campului, dar de multe ori culesul de fructe, mersul la pepeni sau chiar curatatul porumbului reprezinta amintiri frumoase pentru cei care le-am experimentat si cu siguranta am vrea ca de ele sa se bucure si copilul nostru.

Sa nu uitam totodata ca in vacanta de vara lipsesc acele tentatii de natura tehnologica. Asadar, in momentul in care il lasati pe cel mic impreuna cu bunicii, nu va veti mai face griji ca acesta foloseste prea mult timp tableta sau petrece prea mult timp cu jocurile video. Poate in lipsa acestor activitati va cauta sa le inlocuiasca cu o lectura buna sau cu temele pe care le are de facut in vacanta.

Invata sa se disciplineze singuri

Relatia parinte-copil este una care tinde sa lase in grija parintelui toate deciziile, fie ca sunt importante sau mai putin importante.

In cazul in care copilul isi va petrece vacanta de vara la bunici, pentru el poate reprezenta prima perioada de independenta partiala. Bineinteles ca bunicii se vor ingriji de nevoile copilului, dar indepartarea de parinti poate reprezenta un prim pas spre maturizare.

Va invata sa aleaga singur ceea ce ii place sa faca, sa isi aleaga singur prietenii si sa aleaga singur ce activitati sa intreprinda. Multi parinti evita sa stea departe de propriul copil pentru o perioada lunga tocmai din acest motiv.

Le este teama de instrainare, dar in cazul in care relatia dintre parinte si cel mic este una foarte solida, perioada petrecuta in compania bunicilor va fi una din care copilul va avea numai de castigat pe viitor pentru ca poate invata singur sa comunice, sa se adapteze unui nou mediu si sa devina o persoana mai sociabila.

Invata sa fie responsabili

Relatia dintre bunici si copii este una total diferita fata de cea intre parinti si copii. In primul rand, cei mai in varsta se bucura nespus de prezenta nepotilor pentru o perioada foarte lunga, iar acest lucru ii face mai putin exigenti.

Multi dintre cei care avem un copil ne miram de transformarea parintilor nostri atunci cand intra in contact cu nepotii lor, fiind foarte blanzi si induratori, caracteristici pe probabil nu le aveau in rolul de parinte. Tocmai acest lucru poate face ca pentru copii, relatia cu propriii lor bunici sa ii faca sa devina mai responsabili.

Concret, in cazul in care cel mic are o activitate care nu este pe placul celor mai in varsta, in mod sigur bunicii vor tinde sa inchida ochii si sa treaca cu vederea, dar asta nu inseamna ca activitatea propriu-zisa nu le produce suparare.

Copilul simte aceste lucruri si cu siguranta odata ce isi va cunoastea bunicii nu va dori sa ii necajeasca. In acest fel, va invata sa cantareasca mai bine lucrurile inainte de a lua o decizie.

Totodata, o relatie diferita apare si in cazul unor interactiuni cu verisori, unchi sau matuse. Practic, pentru copil viata la tara deschide o lume noua, in care se ingrijeste de relatiile noi si le mentine in functie de deciziile pe care le ia.

O sa fie rasfatati, dar incurajati

Desi nu este neaparat un lucru bun, faptul ca bunicii se ingrijesc ca celor mici sa nu le lipseasca nimic, iti ofera o stare de bine. Bineinteles, nu doresti ca bunicii sa inchida ochii la absolut toate nazbatiile pe care le fac copiii, dar pana la urma, este greu sa le cerem celor mai in varsta sa nu se bucure pe cat simt de perioada petrecuta de cei mici.

Totodata, poate bunicii vor fi mai darnici cu laudele si cu incurajarile la adresa lor, iar acest lucru le poate da curaj sa isi urmeze anumite vise. Pozitia in care se afla acum este diferita de cea pe care o aveau cand erau parintii unui copil si este normal ca acum sa incerce sa ofere mai multa dragoste.

Daca nu sunteti siguri, incercati macar o perioada

Pentru parintii care ezita sa ia aceasta decizie exista bineinteles si o solutie de mijloc. Nimeni nu ii obliga sa ii lase pe cei mici in compania bunicilor pe toata perioada verii, dar puteti incerca acest lucru macar o perioada.

Asadar, puteti incerca ca pentru doua sau trei saptamani sa lasati copilul in compania bunicilor, iar dupa aceste zile va veti face o idee mai clara daca a fost o decizie buna sau nu. De multe ori, entuziasmul celor mici raspunde la aceasta intrebare si in functie de bucuria acestuia, puteti prelungi sau nu perioada.

In concluzie, in cazul in care caminul bunicilor este unul sanatos, locul in care acestia locuiesc este unul care incurajeaza la diverse activitati zilnice si aveti posibilitatea ca in perioada verii sa ii permiteti celui mic sa descopere un alt stil de viata, merita incercat pentru ca ii poate dezvolta copilului o lume noua plina de noi posibilitati.

Tu ti-ai lasat copilul in vacanta la bunici? Cum ai gestionat situatia? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Lasi copilul in grija bunicilor?

Ajutorul bunicilor: 6 avantaje pentru parinti

Ghid de parenting pentru bunici

Vacanta, la bunici sau cu parintii?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta vara copii Activitati vacanta vara copii Copiii la bunici Aventura copii Distractie copii

Articole recomandate

Citeste si despre