12 jocuri pentru copii la plaja

/ / Modificat: 2023-07-10
12 jocuri pentru copii la plaja

Jocurile pe plaja reprezinta cea mai simpla metoda prin care mentii copilul ocupat in timpul vacantei, dar il ajuti si sa se distreze ori sa-si dezvolte anumite abilitati importante. In plus, jocurile pe plaja reprezinta principala sursa de distractie pentru cel mic, care nu se lasa pana nu descopera tot ce se poate face cu nisipul si cu apa marii!

Da-i o mana de ajutor si invata-l cateva dintre cele mai haioase si amuzante jocuri, apoi, provoaca-l sa mai inventeze si el cateva! Principalele ingrediente pentru joaca de pe plaja a copilului sunt nisipul, apa si, dupa caz, scoicile sau pietrele. Insa pentru ca majoritatea jocurilor sa prinda viata si sa devina mai interesante, cel mic mai are nevoie de cateva ustensile simple si la indemana oricui: jucarii pentru nisip (lopatica, galetusa, forme, sita etc.), dar si pentru apa (minge, bazin mic, gonflabil etc.)  

Vanatoare de comori in nisip

Un joc simpatic si ceva mai deosebit este sa organizezi o vanatoare de comori, chiar pe plaja. Alege cateva pietre mai mari ori scoici mai deosebite si arata-i-le copilului. Apoi, traseaza un perimetru destul de mare in nisip (patrat) si pune copilul sa se uite in alta parte. Ascunde "comorile" in nisip, finiseaza bine suprafata si creeaza urme false in alte parti decat unde ai ingropat pietrele sau scoicile, pentru a-l induce in eroare. Apoi, pune-l sa se uite si sa inceapa marea cautare a comorilor.

Castele de nisip

Niciun prichindel nu ar trebui sa rateze sansa de a crea un castel din nisip atunci cand se afla pe plaja. Este una dintre cele mai distractive activitati pe litoral, mai ales ca micutul se si racoreste la malul marii, acolo de unde trebuie sa procure nisipul umed pentru a modela constructia. Nu doar ca formarea unui castel il tine ocupat mult timp, dar se va distra bine incercand sa ii creeze tot soiul de drumuri, gradini, ferestre din scoici etc.  

castel de nisip

Concurs de umplut bazinul cu apa

Ati luat cu voi o piscina gonflabila, de mici dimensiuni? Umflati-o si provocati copilul sa o umple cu apa, dar pe "ritmuri" de joc si distractie. In loc sa o umpli tu din doar cateva galeti de apa, lanseaza-i copilului o provocare - aceea de a umple bazinul cu ajutorul unei galetuse de jucarie, intr-un anumit interval de timp.  

Arta pe nisip

Nu doar castelul de nisip este o activitate artistica si creativa pe care copilul o poate face la plaja. Invata-l sa creeze tablouri in nisip, din pietre si bucati de scoici. Provoaca-l sa contureze forma unui peste, a unei caracatite sau a soarelui din materialele pe care le are la indemana.

Coliere si bratari din scoici

De ce sa cumparati colierele din scoici ca suvenir pentru cei de acasa, cand pot fi create chiar de catre copilul tau, chiar pe plaja? Mergeti la plimbare pe malul marii, culegeti cele mai frumoase scoici si invata-l cum sa faca colierele celebre, prin atasarea scoicilor pe ata sau guta de la undita sau lanseta. Realizarea acestor coliere simpatice este un joc distractiv pentru cel mic, care se va distra copios modeland astfel de "bijuterii" atat pentru el, cat si pentru cei de acasa.

Frisbee

Frisbee este o jucarie perfecta pentru plaja, unde vantul si briza marii contribuie din plin la orientarea si directionarea dispozitivului de plastic in cele mai neasteptate locuri. Cu aceasta ocazie, copilul se distreaza, dar face in acelasi timp si miscare fizica, care este atat de importanta pentru sanatatea lui.

Mini Golf

Iata un joc pe care nu il vezi organizat mereu pe plaja si pe care foarte putini parinti se gandesc sa il puna in practica pentru copilul lor: mini-golful pe nisip. Stabileste un perimetru pe nisip, unde sa se desfasoare jocul. Cumpara o minge mica, de ping-pong sau de golf, daca gasesti, faceti gauri din loc in loc in nisip si folositi-va de paletele de ping pong pentru a trimite mingea in gauri. Daca cel mic pare sa fie interesat de acest joc, puteti cumpara de la comerciantii din statiune un set special de mini golf de jucarie, pentru a nu mai improviza mereu echipamentul necesar.

Volei pe plaja

Voleiul este o activitate foarte populara la plaja. Este un joc de sezon, pe care copilul il adora, intrucat implica minge si multa miscare. Ademeneste copilul la un joc distractiv de volei, dar nu uitati sa tineti scorul! Stabiliti si un premiu pentru castigator: o inghetata! Atunci cand are o miza, jocul e mai distractiv pentru cel mic!

fetita care tine in mana o minge de volley

Sculpturi in nisip

Din ansamblul de jucarii pentru plaja nu au voie sa lipseasca formele de nisip, cu care copilul poate crea tot soiul de figurine, cifre si litere in nisip. Este una dintre cele mai simple metode prin care il poti tine ocupat, fara a se plictisi.

Zmeu

Plaja este un mediu propice pentru a ridica un zmeu, intrucat bate tot timpul briza marii. Insa inainte ca micutul sa ridice zmeul, provoaca-l sa il creeze manual, punandu-i la dispozitie tot soiul de ustensile - hartii, bucati de lemn, carton, panglici, lipici. Ofera-i o mana de ajutor acolo unde se impotmoleste si apoi, distrati-va ridicandu-l in aer, pe plaja.

baietel cu un zmeu pe plaja

Bataie cu apa

Bataia cu apa nu trebuie sa aiba loc neaparat in mare, mai ales daca cel mic are frica de apa. Copilul isi poate procura apa cu galetusa din piscina gonflabila special amenajata pentru el. Folositi pistoale cu apa, galetusa sau sticle cu apa pentru a va alerga toata plaja si a va uda cat mai mult.

Limbo

Profitati de muzica care se aude pe plaja pentru a va juca limbo. Doua persoane trebuie sa tina intinsa o coarda sau sfoara, la o inaltime apreciabila, iar copilul trebuie sa treaca pe sub ea fara a se apleca decat pe spate si fara a atinge sfoara. Ajusteaza, dupa fiecare trecere corecta a copilului inaltimea sforii, pana cand nu mai poate trece pe sub ea.

Va fi amuzant sa vezi cum cel mic se chinuieste sa execute cat mai corect miscarile de limbo. Schimbati rolurile si treceti fiecare dintre voi prin aceasta experienta, pentru ca si copilul sa se distreze copios pe seama tentativelor voastre esuate.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri plaja copii Jocuri copii Activitati vara copii Activitati distractive copii

Articole recomandate

Citeste si despre