Obiceiuri si superstitii de Florii

/ / Modificat: 2016-04-22
Obiceiuri si superstitii de Florii

De Florii, una dintre marile sarbatori ortodoxe, elementele crestine si precrestine se imbina in mod fericit, rezultind traditii si obiceiuri extrem de pitoresti.

Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune cand se apropie de preot.

Cu ocazia Mosilor de Florii, femeile coc placintele pe care le dau de pomana saracilor ca sa nu moara de dorul lor, asa cum a patit mama lui Lazar. Legendele spun ca oamenii care nu serbeaza ziua lui Lazar se vor umple de pistrui ca jidanii.

Acum se aerisesc hainele si zestrea.

Inaintea Marii sarbatori de Florii, fetele mari din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit.

Dupa rasaritul soarelui sunt luate si le folosesc in farmecele de dragoste si sanatate.

La miezul noptii se fierbe busuioc in apa. Se pune canafi de la prapurile folosite la inmormintarea unei fete mari iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fierutra, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor ca fierle de la prapuri. Ce ramane se toarna la radacina unui par in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.

In acelasi timp, daca cineva indrazneste sa se spele pe cap chiar in ziua de Florii, fara apa descantata si sfiintita, risca sa albeasca.

Se dau citeva ramuri de salcie la vite ca sa manince, iar livezile si viile sunt impodobite ca sa dea roade bogate.

Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.


Intra in atmosfera de sarbatoare a Pastelui alaturi de Crestinortodox.ro

  • Sfintele  Pasti in diferite Biserici
  • Pastele in crestinism
  • Pastele, originea sarbatorii
  • Pastele  - originea cuvantului
  • Articole recomandate

    Citeste si despre