Stem Health Unirea, prima banca de celule stem cu depozitare exclusiv in Romania

/ / Modificat: 2009-05-13
Stem Health Unirea, prima banca de celule stem cu depozitare exclusiv in Romania





 

Stem Health Unirea anunta lansarea primei banci familiale de celule stem din sangele din cordonul ombilical cu depozitare in Bucuresti. Stem-Health Unirea este prima banca de celule stem din Romania care ofera facilitati de depozitare exclusiv in tara.

Noua banca are o capacitate de stocare de 6 mii de unitati de sange din cordonul ombilical, urmand sa ajunga la 10 mii pana la sfarsitul anului.  

"Atunci cand ne referim la tratarea unor afectiuni folosind celule stem, trebuie sa luam in calcul doua aspecte majore: primul este legat de compatibilitatea mostrei prelevate care variaza de la 100% pentru copilul de la care au fost prelevate, la 50% in cazul parintilor si la 25% pentru frati. Procentajul de mai sus, poate scadea dramatic, atingand o compatibilitate de pana la 1 la 750 de mii in anumite cazuri, atunci cand vorbim despre persoane neinrudite. Al doilea aspect este influentat de durata procesului prin care celulele stem prelevate din cordonul ombilical ajung sa fie prelucrate si pastrate Cu cat acest interval este mai scurt, cu atat viabilitatea celulelor stem este mai mare", spune Andreia Valter, Director General Stem-Health Unirea.

 

O alta noutate pe care Stem-Health Unirea o aduce pe piata locala, este optiunea "Last-Minute Decision", care ofera proaspetelor mamici posibilitatea de a opta pentru prelevarea celulelor stem, chiar inainte de nastere. Pentru realizarea acestui lucru, Stem-Health a dotat o mare parte din maternitatile din Bucuresti cu kituri de prelevare. In cazul in care kitul respectiv nu este disponibil, acesta poate fi livrat in orice locatie din capitala intr-un interval de mai putin de o ora.

"Faptul ca celulele vor fi prelucrate si stocate local, nefiind supuse unui transport de cateva ore, mareste numarul si nivelul de viabilitate a acestora. Cu cat celulele stem sunt analizate, procesate si congelate mai rapid, cu atat se poate garanta reusita unui viitor transplant", afirma Andreia Valter.

Procesarea celulelor se realizeaza intr-o camera sterila. Dupa ce sunt separate de celelalte celule existente in sangele recoltat din cordonul ombilical, celulele stem se depoziteaza in recipiente speciale care se congeleaza treptat, dupa care se pastreaza in tancuri de azot lichid, la o temperatura de -196º Celsius.

 

Costul de prelevare, prelucrare si pastrare pentru o perioada de 20 de ani a celulelor stem este de 1.600 de Euro cu posibilitati diverse de plata pentru familiile interesate. Acestea pot oricand vizita banca de celule stem, personalul nostru specializat este disponibil pentru a oferi detalii si a explica protocoalele de lucru si nivelul de calitate oferit.

Parte a Centrului Medical Unirea, Stem Health Unirea foloseste tehnologie si know-how de la New England Blood Cord (Statele Unite), una dintre cele mai apreciate insititutii de acest fel la nivel mondial.

Stem-Health Unirea este certificata la nivel european de Agentia Nationala de Transplant din Romania si va depune dosarul de acreditare internationala de catre FACT-NetCord, organizatie recunoscuta la nivel global, care urmareste atingerea standardelor de calitate si siguranta in domeniu.

"Femeile din Romania merita sa fie tratate ca si femeile din Europa si din lume, de aceea, Agentia Nationala de Transplant din Romania este foarte exigenta atunci cand ofera acreditari bancilor de celule stem sau clinicilor de fertilizare in vitro", a declarat Victor Zota, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant din Romania.

Banca Stem-Health Unirea este complet functionala de la inceputul lunii mai, avand deja 100 de pre-contracte pentru prelevarea celulelor stem si cateva zeci de unitati stocate in acest moment.

Transplantul de celule stem



 

Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului, acestea fiind responsabile de dezvoltarea sa. Numarul de celule stem la nastere este foarte mare, de aceea, acesta este momentul cel mai potrivit pentru a preleva o mostra, care apoi poate salva viata copilului nou-nascut sau a unui alt membru al familiei. Prelevarea se face din sangele aflat in cordonul ombilical, procedura fiind scurta si nedureroasa.

Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat in anul 1998 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi. Din acel moment au fost efectuate peste 7 mii de transplanturi, in principal alogene.

Transplantul alogen este transplantul la un membru al familiei sau unei alte persoane care este compatibila cu donatorul. Transplantul autolog se refera la transplantul in care se foloseste sangele unei persoane pentru propriul tratament.

 

Terapiile cu celule stem din cordonul ombilical vin sa completeze transplantul conventional, astfel incat comunitatea stiintifica asteapta ca transplantul de sange din cordonul ombilical sa devina din ce in ce mai valoros pentru terapii reparatorii ale tesuturilor. Mai mult, exista studii care raporteaza vindecarea animalelor de laborator suferind de afectiunile relatate.

Este important ca medicul ginecolog care asista la nastere si recolteaza sangele din cordonul ombilical sa stie cu exactitate cea mai buna procedura in acest sens pentru a putea recolta o cantitate cat mai mare de sange. Numarul de celule stem extrase apoi din acest sange depinde de cantitatea de sange recoltata, de greutatea bebelusului la nastere, de morfologia placentei si chiar si de lungimea cordonului ombilical.

Imediat dupa recoltarea sangelui din cordonul ombilical, o persoana autorizata Stem Health Unirea va ridica kit-ul de prelevare, iar in maxim 48 de ore parintii vor fi informati despre starea celulelor stem.

Sangele din cordonul ombilical este sangele care ramane in cordon si in placenta dupa nasterea copilului. Acesta este o sursa bogata in celule stem.

Celulele stem sunt celule multipotente care, diferentiate in anumite conditii,  dau nastere altor celule ale organismului uman.

O buna planificare a recoltarii de sange din cordonul ombilical ar trebui inceputa cu cel putin 2 luni inainte de nastere.

Citeste si discuta pe forum alaturi de celelalte mamici despre recoltarea de celule stem:

Recoltarea de celule stem din sangele din cordonul ombilical

Sunteti pro sau contra recoltarii celulelor stem?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre