Scoala de vara Sigur.Info. Copii din 9 tari europene dezbat pericolele internetului

/ / Modificat: 2010-07-08
Scoala de vara Sigur.Info. Copii din 9 tari europene dezbat pericolele internetului

Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonator national al programului Sigur.Info, cu suportul financiar al Comisiei Europene, organizeaza, in perioada 11-17 iulie 2010, in satul Simon (Bran), prima scoala de Vara Europeana dedicata Sigurantei pe Internet, in cadrul programului Sigur.info.

Scoala de Vara Sigur.Info 2010 va reuni 37 de copii si tineri din noua tari europene, inclusiv Romania, in primul eveniment european axat pe colaborarea copiilor pentru un Internet mai sigur.

In perioada mai 2009 – iunie 2010, Helpline.Sigur.Info a primit peste 500 de apeluri si sesizari din partea copiilor, tinerilor si adultilor, printre problemele semnalate numarandu-se:

  • hartuirea si abuzul pe Internet (20%),

  • furtul de date personale (10%),

  • probleme tehnice (10%),

  • santaj/tentative de inselaciune (8%),

  • tentative de corupere (1,30%).

Apelantii sunt in primul rand adolescentii, cu varste cuprinse intre 14-17 ani, care intampina probleme personale in urma utilizarii iresponsabile a datelor private, prin intermediul programelor de mesagerie si retelelor sociale. Distributia sexelor este egala, la Helpline apeland atat baieti, cat si fete.

"Copiii s-au confruntat cu experiente destul de neplacute in utilizarea Internetului, care ramane o mare fascinatie pentru ei. Scoala de Vara Sigur.info se va desfasura sub forma unor ateliere de lucru, la care vor participa voluntari Salvati Copiii, alaturi de copii si tineri implicati in activitatile programului Safer Internet, la nivel local sau national, reprezentand tarile: Moldova, Germania, Portugalia, Bulgaria, Cipru, Polonia, Letonia si Lituania", explica Ovidiu Majina, Coordonator Helpline.

Cei 20 de voluntari romani, selectati pentru a participa la scoala de Vara, au fost desemnati dintre cei mai activi voluntari in anul 2010 prin sustinerea sesiunilor de informare si constientizare privind modalitatile de utilizare in siguranta a Internetului si a noilor tehnologii de comunicare. Din decembrie 2009 pana in prezent, au fost informati peste 30.000 de utilizatori de Internet, atat copii si adolescenti, cat si adulti, din 11 orase mari, in cadrul sesiunilor de informare din scoli si licee si al campaniilor stradale. Pentru atingerea acestor rezultate au fost implicati peste 150 de voluntari pregatiti in prealabil de experti Salvati Copiii.

Ca si in 2009, scoala de Vara Sigur.info este organizata alaturi de Kaspersky Lab, unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de securitate IT la nivel mondial.

"Cand vorbim despre siguranta online a celor mici, si nu numai, educarea este procesul cel mai important, de aceea merita intreaga noastra atentie", spune Stefan Tanase, Senior Regional Researcher Kaspersky Lab. "Temele pe care am ales sa le discutam anul acesta alaturi de voluntarii Salvati Copiii se concentreaza in jurul a doua nuclee: importanta controlului parental si sfaturi pentru o navigare in siguranta pe Internet. Ambele subiecte sunt esentiale pentru educatia digitala a copiilor, parintilor si chiar a profesorilor", completeaza acesta.

Printre subiectele ce vor fi dezbatute de catre participanti se numara:

  • dependenta de calculator si Internet,

  • datele personale pe Internet,

  • pericolele reale in lumea virtuala,

  • principiul participarii reale a copiilor in elaborarea de strategii privind utilizarea responsabila a noilor tehnologii de comunicare on-line.

In cadrul intalnirilor vor fi dezbatute posibile cauze, dar si solutii ale principalelor probleme semnalate la Helpline Sigur.Info, care a implinit in luna mai 2010 un an de functionare.

Alte informatii detaliate sunt disponibile pe site-ul sigur.info si blog-ul www.blog.sigur.info.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre