Salvati Copiii Romania deschide 32 de centre pentru copiii aflati in situatii de risc

/ / Modificat: 2010-08-02
Salvati Copiii Romania deschide 32 de centre pentru copiii aflati in situatii de risc

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), 436.404 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani nu erau inscrisi la nicio forma de invatamant (gradinita, scoala, liceu si invatamant profesional) la nivelul anului 2008.

Pentru a acorda sprijin socio-educational copiilor care provin din medii defavorizate, Organizatia Salvati Copiii Romania demareaza proiectul Centre de Orientare si Resurse pentru Educatie Incluziva - Servicii educationale complexe pentru prevenirea si corectarea abandonului scolar, co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 - "Investeste in oameni!".

Numarul copiilor nescolarizati creste semnificativ incepand cu varsta de 13 ani (in prima parte a ciclului gimnazial, 24.

186 copiii de acesta varsta nefiind integrati scolar) si atinge un maxim in jurul varstei de 16-17 ani (138.234), ceea ce indica o tendinta de crestere a ratei abandonului scolar incepand cu aceasta varsta.

Prin intermediul acestui program, Organizatia Salvati Copiii Romania va deschide 32 de centre de pregatire prescolara si scolara in urmatoarele regiuni:

  • Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui);

  • Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea);

  • Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu);

  • Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman);

  • Sud- Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea);

  • Bucuresti-Ilfov.

Un proiect destinat si parintilor

Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani, care provin din medii defavorizate socio-economic vor fi beneficiarii programelor de educatie prescolara, de tip scoala-dupa-scoala si "A doua sansa", in vederea prevenirii abandonului scolar, integrarii si reintegrarii scolare.

"Criza economica cu care ne confruntam atrage dupa sine o criza sociala mult mai adanca, iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Privati de mijloace financiare pentru nevoile fundamentale, zilnice, parintii nu au ca prioritate scolarizarea acestor copii, care, tinuti in afara sistemului de educatie, sunt lipsiti de sansa la un viitor onest", atrage atentia Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

In cei trei ani de implementare a proiectului, minim 7.680 copii vor fi integrati in programele educationale, iar una dintre mizele majore este aceea de a-i implica, alaturi de copii, si pe parintii acestora. Astfel, cel putin 4.000 de membri ai familiilor (parinti/tutori si alte rude ale copiilor) vor fi implicati in luarea deciziilor referitoare la parcursul formativ-educativ al copiilor si vor participa lunar la sedinte cu parintii.

20.000 de persoane vor fi informate cu privire la rolul benefic al educatiei, efectele negative ale discriminarii asupra dezvoltarii copilului, legatura directa dintre lasarea copiilor singuri sau in grija bunicilor/altor rude si o evolutie scolara slaba finalizata prin abandon.

Organizatia Salvati Copiii Romania va edita un ghid de bune practici, in 6.000 de exemplare, care va fi distribuit la nivel national, cu ajutorul partenerilor (MECI, ANPDC) catre ISJ-uri, DGASPC-uri si in cel putin zece scoli din fiecare judet, iar o brosura care va contine informatiile cu privire la servicii sociale si aspecte legislative va fi editata pentru fiecare judet in parte. Aceasta va fi pusa atat la dispozitia partenerilor, cat si a beneficiarilor din categorii defavorizate.

Proiectul initiat de Organizatia Salvati Copiii Romania este cu atat mai necesar, cu cat 70.000 dintre copiii care provin din medii defavorizate sunt nevoiti sa munceasca in loc sa invete si doar un sfert dintre copiii din mediul rural ajung sa urmeze liceul. In acelasi timp, fenomenul abandonului scolar ia proportii ingrijoratoare, rata acestuia triplandu-se intre anii 2000 si 2007 (de la 0.6% in anul scolar 2000/2001 la 1,9% in anul 2007/2008), conform Raportului asupra Sistemului national de invatamant publicat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

2 august 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre