Primele aparate de chirurgie cardio-vasculara pentru copii au ajuns la Marie Curie

/ / Modificat: 2009-11-26
Primele aparate de chirurgie cardio-vasculara pentru copii au ajuns la Marie Curie





 

Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti a primit deja primele aparate pentru amenajarea sectiei de Chirurgie Cardio-Vasculara pentru copii, achizitionate din fondurile oferite de compania Procter&Gamble si Ministerul Sanatatii in cadrul campaniei "Sansa la viata, sansa la noi amintiri".

Cea de-a doua editie a campaniei dedicata infiintarii unei sectii de chirurgie cardio-vasculara pediatrica la Spitalul de Copii Marie Curie se apropie de sfarsit.

Desfasurata in perioada 1 septembrie – 30 noiembrie, campania "Sansa la viata, sansa la noi amintiri" a avut doua componente importante: cea educationala, prin care s-a dorit informarea cat mai multor parinti cu privire la malformatiile cardiace la copii si implicatiile acestora si componenta investitionala, prin donarea unei sume de bani stansa din vanzarile produselor Procter&Gamble participante la campanie.

Valoarea donatiilor P&G pana in prezent este de 1.200.000 RON, urmand ca, in luna decembrie, un audit Deloitte&Touch sa stabileasca valoarea finala a donatiei. Acestei sume i se adauga donatia Ministerului Sanatatii, in valoare de 2.700.000 RON.

 

Sase echipamente de chirurgie cardio-vasculara si anestezie-terapie intensiva urmeaza sa fie instalate in salile de operatie ale noii sectii.

Este vorba despre masa de operatii, pace-maker extern bicameral, aparat de radiologie mobil, aparat de masurare a timpilor de coagulare, aparat cell-saver si sistemul ECMO – o membrana extracorporeala ce poate substitui atat functia pulmonara, cat si pe cea cardiaca.

Sistemul ECMO are capacitatea de a recupera sangele in timpul operatiei, fara a mai fi nevoie de transfuzii.

Alte 27 de echipamente vor ajunge in perioada urmatoare la Spitalul Marie Curie pentru amenajarea completa a Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara pediatrica.

Printre lucrurile care mai sunt necesare pentru ca sectia de chirurgie cardio-vasculara pentru copii sa poata fi functionala se numara si trusa de operatii, in valoare de aproximativ 80 de mii de euro.

"Noi ne dorim sa operam cat mai repede, chiar din primele luni ale anului viitor. Pentru inceput nu vom face operatii dificile, o sa incepem cu interventii simple pana cand echipa se va integra in noua structura si speram sa abordam operatii mai complicate si sa ajungem sa operam cel putin 200 de copii pe an", a declarat Dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de Anestezie-Terapie Intensiva de la Spitalul Marie Curie.

In prezent copiii romani cu malformatii cardiace congenitale sunt trimisi in Germania, unde sunt operati de catre Dr. Eugen Sandica.

Decizia de a sustine proiectul de la Marie Curie a avut in vedere in primul rand faptul ca Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii este unul dintre cele mai mari spitale de pediatrie din tara si are infrastructura de cardiologie pediatrica.

Ce cauzeaza malformatiile cardiace congenitale?

Din pacate, in majoritatea cazurilor nu se cunoaste motivul pentru care apar aceste malformatii. Uneori poate fi vorba de o infectie la mama in timpul sarcinii, de un tratament urmat de mama in timpul sarcinii sau de defecte congenitale ereditare.

In aproximativ 80% din cazuri insa, este vorba despre factori externi care intervin in dezvoltarea normala a copilului.

In timpul sarcinii, amniocenteza poate depista prezenta unei malformatii cardiace congenitale. La fel, o ecografie fetala bidimensionala asociata cu un Doppler in jurul saptamanilor 16-20 de sarcina poate depista prezenta acestor probleme.

In cadrul sectiei de chirurgie cardio-vasculara pentru copii de la Marie Curie, se doreste ca si malformatiile cardiace congenitale descoperite la fat in timpul sarcinii sa poate fi operate. Astfel, va exista cel putin un medic specializat si pe chirurgia fetala.

Dr. Catalin Badiu, din Munchen, Dr. Adrian Crucean, din Marea Britanie, Dr. Alin Nicolescu, de la Institutul Clinic Fundeni, Dr. Dragos Predescu, din Toronto sunt doar cativa dintre medicii care si-au oferit sprijinul pentru ca sectia de chirurgie cardio-vasculara pentru copii de la Marie Curie sa fie una de exceptie.

26 noiembrie 2009

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre