Kinodiseea, primul festival de film pentru copii

/ / Modificat: 2009-09-22
Kinodiseea, primul festival de film pentru copii





 

Kinodiseea este primul festival international de film dedicat copiilor, organizat in Romania. Prima editie a acestui eveniment cinematografic se va desfasura in perioada 22- 27 septembrie la Muzeul Taranului Roman si la cinema Gloria din Bucuresti, astfel capitala alaturandu-se marilor metropole ale lumii (New York, Chicago, Londra etc.) care gazduiesc festivaluri similare.

Festivalul isi propune sa revitalizeze filmul autohton pentru copii si sa ofere o experienta cinematografica alternativa la productiile hollywoodiene de serie. Kinodiseea va avea invitati regizori, actori, personalitati ai cinematografiei din strainatate, printre care si Petr Koliha, directorul unuia dintre cele mai vechi si mai prestigioase festivaluri de film pentru copii desfasurat la Zlin, Cehia.

In competitia festivalului vor fi 10 lungmetraje ce vor rula in premiera nationala; "Dragon Hunters" (Franta), "Mia et le Migou" (Franta), "Who is afraid of the wolf?" (Cehia), "In the attic" (Cehia), "Mommo" (Turcia), "Ponyo" ( Japonia), "Winky's Horse" (Olanda), "Where is Winky's Horse?" (Olanda), "Please vote for me!" (China), "The Paper Prince" (Serbia), iar inafara competiei vor fi doua filme: "The Fall" si "Khamsa".

Toate aceste filme au fost selectionate sau premiate la importante festivaluri internationale. Kinodiseea se adreseaza copiilor cu  varste cuprinse intre 6 – 12 ani si are ca scop crearea unei nise si deschiderea de noi cai pentru alte genuri de manifestari culturale pentru copii.

"Kinodiseea este un altfel de festival, unul cu si pentru copii. Ne dorim sa cream un eveniment anual unde copiii pot descoperi ce se petrece in spatele camerei. Kinodiseea le ofera ocazia sa cunoasca realizatori, actori, cineasti din toata lumea si filme care sa le trezeasca curiozitatea pentru alte culturi. Prin acest festival vrem sa oferim generatiei tinere filme cu care ar intra mai greu in contact. Copiii isi afirma preferintele de la varsta frageda si de aceea dorim sa-i familiarizam cu obiceiul de a merge la cinema si de a le educa din timp gustul pentru filmele de calitate", spune Daniel Mitulescu, Director Kinodiseea.

Ateliere pentru copii

Pe parcursul celor 5 zile ale festivalului Kinodiseea se vor desfasura o serie de alte evenimente. Vor avea loc ateliere interactive de regie, actorie si efecte speciale pentru copii, sustinute de catre tineri cineasti, printre care si actrita Maria Dinulescu, cu experienta atat in domeniu, cat si in lucrul cu copiii.

Pe langa proiectiile filmelor, copiii se vor bucura de o serie de concerte, de mini petreceri, un bal mascat, intalniri cu actorii din filmele prezentate in festival si multe alte surprize. De asemenea, festivalul va avea rezervata o zi speciala dedicata in intregime filmului romanesc unde vor fi prezentate productii romanesti clasice pentru copii.

Festivalul este organizat de  Metropolis Film si Asociatia Culturala SCRIPT.

septembrie 2009

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre