HIV/SIDA in Romania: o confruntare sustinuta, pe termen lung

/ / Modificat: 2009-10-21
HIV/SIDA in Romania: o confruntare sustinuta, pe termen lung





 

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) lanseaza studiul national care exploreaza comportamentul persoanelor HIV-pozitive "Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania". Studiul este realizat de RAA in 2009 pe un esantion reprezentativ la nivel national, format din 595 de tineri seropozitivi cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani.

La finalul lui 2008, in Romania traiau 9.699 de persoane cu HIV/SIDA, cea mai mare parte dintre acestea (aproximativ 7.000 persoane) fiind tineri infectati cu HIV in copilarie, la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, prin instrumentar medical nesteril sau prin transfuzii de sange.

Studiul lansat astazi exploreaza comportamentele tinerilor seropozitivi, acestea fiind dimensionate separat de cele ale populatiei generale, cu scopul de a formula concluzii si recomandari necesare pentru proiectarea de servicii si activitati de prevenire specifice.

Suprapunerea datelor de comportament in randul populatiei care traieste cu HIV peste cele din randul tinerilor 15-24 de ani din populatia generala arata ca persoanele care traiesc cu HIV/SIDA au in mai mare masura un comportament preventiv si totodata au dezvoltat intr-o anumita proportie un comportament protectiv fata de partenerii de viata si persoanele din jur.

Date conexe disponibile sugereaza ca persoanele cu HIV/SIDA care beneficiaza de suport si nu se confrunta cu atitudini discriminatorii, au in mai mare masura un comportament protector fata de societate decat cele expuse discriminarii.

Astfel, datele studiului "Ancheta privind comportamentele cu risc de transmitere HIV in randul tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA in Romania" arata ca aproape doua treimi dintre participantii la studiu si-au inceput viata sexuala, varsta medie a debutului sexual fiind de 17 ani.

Aproximativ trei sferturi (74%) dintre tinerii care si-au inceput viata sexuala au avut un partener stabil in ultimele 12 luni, durata relatiei variind intre cel mult sase luni (25%) si peste un an (50% din cazuri). Intr-o treime din cazuri (33%) partenerul/partenera stabil/a sunt persoane care la randul lor traiesc cu HIV/SIDA, in timp ce pentru 63% dintre respondenti partenerul stabil este seronegativ.

14% dintre participantii la studiu au declarat ca partenerii lor (stabili sau ocazionali) nu le cunosc diagnosticul de infectie cu HIV, iar mai bine de o treime (36%) declara ca partenerii anteriori nu cunosteau acest diagnostic. Doar jumatate dintre tinerii seropozitivi care au participat la studiu au ales sa dezvaluie prietenilor apropiati diagnosticul lor.

De asemenea, doar 64% din tinerii cu HIV/SIDA care si-au inceput viata sexuala au folosit prezervativul la primul contact sexual si 65% la ultimul contact sexual.

Datele prezentate pot fi suprapuse celor colectate la nivelul tinerilor din populatia generala (sursa: Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar - "Cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor 15-24 de ani legate de infectia si transmiterea ITS/HIV/SIDA si de consecintele practicarii sexului neprotejat", iunie 2009): varsta medie declarata de tineri pentru debutul vietii sexuale este de 15,4 ani la baieti si de 17,4 ani la 2 fete.

Doar 3 sferturi dintre tineri (74% dintre baieti si 72% dintre fete) au folosit prezervativul la primul contact sexual si numai 60% la ultimul contact sexual. 45% dintre baieti si 17% dintre fete au declarat ca au avut 2 sau mai multe partenere/parteneri in ultimele 3 luni. 40% dintre baieti si 5% dintre fete au declarat ca in ultimele 12 luni au avut contacte sexuale intamplatoare (cu persoane putin cunoscute, prostituate etc).

Suprapunerea celor doua seturi de date disponibile in acest moment semnaleaza existenta unui risc deloc neglijabil ca epidemia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sa cunoasca o recrudescenta in viitorul apropiat in Romania. Pe de o parte, exista un rezervor important de infectie care nu este suficient controlat prin masurile actuale si posibil potentat prin existenta unei atitudini de discriminare si respingere a persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA, iar pe de alta parte populatia tanara, una dintre cele mai vulnerabile grupe de risc, este insuficient informata si constienta de pericolul infectarii cu HIV.

De aceea, in baza datelor colectate, Fundatia Romanian Angel Appeal trage un semnal de alarma cu privire la necesitatea de a sustine, politic si economic, interventii care sa contribuie la evitarea unui nou val de infectie cu HIV in urmatorii ani. Unele dintre cele mai importante astfel de interventii sunt programele de sanatate si de integrare sociala adresate tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA, lupta impotriva discriminarii asociate HIV/SIDA, reluarea programelor de testare HIV gratuita adresate populatiei generale.

Totodata, datele evidentiaza nevoia educarii in continuare a noilor generatii de tineri cu privire la viata sexuala si prevenirea infectiei cu HIV si altor infectii cu transmitere sexuala, mai ales in contextul emanciparii tinerilor, a debutului sexual relativ precoce si a disponibilitatii de a experimenta in plan sexual.

Studiul lansat astazi este o activitate din cadrului Programului HIV/SIDA, finantat de Fondul Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei, implementat, in perioada iulie 2007 – iunie 2010, de Fundatia Romanian Angel Appeal in calitate de Primitor Principal.

Metodologia cercetarii a fost avizata de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". Datele au fost colectate cu suportul Centrelor Regionale de Monitorizare HIV/SIDA si al organizatiilor non-guvernamentale Fundatia Baylor-Marea Neagra, Fundatia Alaturi de Voi, Fundatia Romanian Children’s Appeal.

Raportul complet al studiului este disponibil la: http://www.fondulglobal.ro/resurse/rapoarte-si-studii/


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre