Festivalul International al Teatrului de Animatie, Editia a VIII-a s-a incheiat!

/ / Modificat: 2012-12-06
Festivalul International al Teatrului de Animatie, Editia a VIII-a s-a incheiat!

Festivalul International al Teatrului de Animatie "Bucurii Pentru Copii. Spectacole de Colectie" Editia a VIII-a s-a incheiat!

Festivalul International al Teatrului de Animatie, Editia a VIII-a s-a incheiat!

Timp de 10 zile, Teatrul de Animatie Tandarica impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ASSITEJ Romania si UNIMA Romania au scris o poveste frumoasa, transformand capitala Romaniei intr-un laborator creativ al teatrului de animatie pentru toate varstele.

Festivalul International al Teatrului de Animatie "Bucurii pentru copii. Spectacole de colectie", editia a  a VIII-a, si-a tras cortina. Peste 8000 de spectatori au participat, in perioada 22 noiembrie - 1 decembrie 2012, la ateliere pentru cei mici, conferinte pentru cei mari si spectacole pentru toate varstele.

Cea de-a VIII-a editie s-a desfasurat pe parcursul a 10 zile, timp in care s-au jucat spectacole sustinute de 10 trupe din Romania si 7 din strainatate, insumand 37 de reprezentatii si, in total, peste 50 de evenimente de care s-au bucurat atat copiii, cit si publicul tanar si cel adult.

"Construim poduri. Trecem granite" a fost motto-ul acestei editii a festivalului ce a avut menirea de a aduce in atentia publicului roman diferite stiluri ale teatrului de animatie si ale teatrului vizual din lume.

Evenimentul inaugural, menit sa contribuie la dezvoltarea si intarirea relatiilor dintre Romania si alte state, a fost unic, reusind sa aduca impreuna o serie de oficialitati diplomatice in misiune la Bucuresti, precum doamna Huo Yuzhen, ambasador al Republicii Populare Chineze la Bucuresti dar si reprezentanti ai Ambasadei Regatului Hasemit al Iordaniei, Ambasadei Elvetiei, Angliei, Italiei, Germaniei si Poloniei.

Reprezentatia "Aventurile lui Nils", productie a Teatrului Beilei din Guangzhou, China, a deschis seria de spectacole a celei de-a VIII-a editii, continuand astfel programul cultural "Anul dialogului intercultural: Uniunea Europeana-China", demarat in luna septembrie a acestui an.

O sectiune importanta a acestui festival a constituit-o seria de conferinte sustinute de personalitati marcante din lumea culturala, atat din tara cat si din strainatate, menite sa analizeze si sa dezbata situatia teatrului de profil din lume, sa faca o analiza a produsului cultural romanesc si sa ofere solutii pentru integrarea acestuia pe piata internationala.

Wong Tim Keung Simon (Vicepresedintele UNIMA-China, director si membru fondator al Institutului Ming Ri pentru Educatie si Arta) si Ma Xingzhi (reprezentant al Centrului Administrativ pentru Arta si Cultura din Guangzhou, China) au parcurs pe scurt istoria teatrului de animatie din China, punand accent pe rolul acestei arte in dezvoltarea si educatia copilului.

In cadrul conferintei sustinute de Stephan Rabl (membru in Comitetul Executiv ASSITEJ International, actor si regizor in diverse companii, director artistic al unor festivaluri de prestigiu din Austria) s-au adus in discutie experimentele austriece legate de artele performative pentru publicul tanar si s-a vorbit despre "Noile metode pentru teatrul de copii si adolescenti".

O prezentare a retelelor si proiectelor, punand accent pe organizare, probleme si solutii dar si despre experienta austriaca din ASSITEJ, a facut Kolja Burgschuld (manager si coordonator proiecte ASSITEJ Austria), definind un tablou complet al unei organizatii viabile.

Stefan Fischer-Fels (director artistic al Teatrului Grips din Berlin si vice-presedinte al ASSITEJ International) a vorbit despre practicile teatrului de profil din Germania, care sunt in continua schimbare privind structurile si metodele de performanta, despre un nou concept aplicat in teatrul pentru copii - terapia prin teatru - dar si despre provocarile legate de viitorul teatrului pentru copii si tineret din lume.

Daniel Klinger ne-a dezvaluit cateva secrete despre Light design-ul in teatru, Mihaela Michailov a facut o analiza-manifest despre necesitatea unui teatru adecvat copiilor si adolescentilor, iar Sabina Stirb a dat argumente solide privind importanta si necesitatea specializarii in domeniul Relatiilor Publice pe segmentul cultural.

De asemenea, doua mari Doamne, legende ale teatrului pentru copii, cu peste 50 de ani de activitate, Brandusa Zaita Silvestru si Alexandrina Halic, au sustinut impreuna pe scena Teatrului Tandarica un dialog public, pentru prima oara, prezentand povestea impresionanta a vietii lor artistice, o viata dedicata artei pentru copii si impartasind satisfactiile pe care le ofera meseria de actor.

Directorii teatrelor de animatie si pentru copii din Romania s-au reintalnit pentru a dezbate dezvoltarea unei retele nationale avand ca obiective capacitatea de a construi constant un produs cultural competitiv din punct de vedere calitativ, la nivel national si international. Mentinerea unui canal de comunicare prin intermediul UNIMA Romania si ASSITEJ Romania a fost de asemenea un subiect de mare interes.

Asadar, putem spune ca aceasta editie a functionat ca un laborator cultural pentru reactivarea relatiilor dintre companiile teatrale pentru copii la nivel national, si mai mult decat atat, s-au creat si dezvoltat strategii de cooperare in retelele UNIMA si ASSITEJ, la nivel national si international.

Juriul festivalului, format din Kolja Burgschuld, Marius Zarafescu, Wong Tim Keung Simon, Oltita Cintec, Soren Valente Ovesen, Maria Sarbu, Doina Papp, Marinela tepus, Cristina Rusiecki, Dr. Cristian Andrei si Raluca Tulbure, avandu-l ca presedinte de onoare pe Stefan Fischer- Fels si ca presedinte pe cunoscutul critic de teatru Ion Parhon, a acordat urmatoarele premii:

Premii acordate


1. Premiul pentru originalitatea viziunii spectacolului in perspectiva confluentelor culturale Teatrului BEILEI - Guangzhou, China


2. Premiul pentru bogatia cromatica si virtuozitatea jocului cu masti- Teatrului BEILEI - Guangzhou, China


3. Premiul pentru management cultural din perspectiva contributiei la promovarea teatrului chinez in lume- Domnului DENG CHIXIANG, manager general, Teatrul BEILEI - Guangzhou, China


4. Premiul pentru calitatea imaginii si valoarea metaforei, spectacolului Momentum, Compania Ananda Puijk, Olanda


5. Premiul pentru atractivitatea si candoarea discursului scenic, spectacolului Cei trei purcelusi, Teatrul Gulliver Galati


6. Premiul pentru virtuozitatea manuirii in spectacolul Zulenka, Teatrul Prichindel, Alba Iulia


7. Premiul de interpretare, actritei Ilona Hrestic pentru evolutia din spectacolul Danila Prepeleac, Teatrul de Animatie Tandarica, Bucuresti


8. Premiul de interpretare, actorului Marin Fagu  pentru evolutia din spectacolul Danila Prepeleac, Teatrul de Animatie Tandarica, Bucuresti

9. Premiul de interpretare, actritei Oana Stancu pentru rolul principal din spectacolul Inima de piatra, Teatrul Colibri, Craiova

10. Premiul pentru pitorescul personajelor si calitatea muzicala a spectacolului Frumoasa Rapunzel, Teatrul Arlechino, Brasov

11. Premiul pentru ingeniozitatea lecturii scenice si inventivitatea mijloacelor de expresie artistica, spectacolului Rapunzel, Teatrul de Animatie Tandarica, Bucuresti

12. Premiul pentru profesionalismul elaborarii si calitatii interactive a spectacolului Aproape si nu prea, Teatrul GRIPS, Germania


13. Premiul pentru actualitatea mesajului si umorul dialogului teatral muzical Teatrului Batida, Danemarca

14. Premiul special al juriului artistului Toni Zafra pentru finetea manuirii din spectacolul Fragmente, Compania Toni Zafra

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre