Doar optimismul e contagios!, o campanie a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune

/ / Modificat: 2013-03-01
Doar optimismul e contagios!, o campanie a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune

Starea de spirit pozitiva genereaza efecte benefice asupra sanatatii pacientilor cu afectiuni autoimune

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) declara anul 2013 Anul Optimsmului si lanseaza campania "Doar optimismul e contagios!". Campania isi propune sa atraga atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa ajute pacientii sa accepte boala, sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive si sa aiba o viata normala.

"Pacientii cu afectiuni autoimune au o stare generala proasta, sunt foarte obositi, slabiti si de cele mai multe ori petrec cea mai mare parte a timpului in casa si renunta la serviciu, la prieteni, practic la ceea ce inseamna viata sociala. Prin aceasta campanie ne dorim sa fim alaturi de pacientii cu afectiuni autoimune si sa le aratam ca atunci cand sunt corect diagnosticati si urmeaza un tratament adecvat pot tine boala sub control si pot avea o viata normala. Mesajul nostru se indreapta in acelasi timp si catre cei din din jurul lor, fie ca vorbim despre familie, prieteni sau colegi, care nu inteleg foarte bine aceste afectiuni si care se feresc sa intre in contact cu bolnavii. Lor le spunem ca afectiunile autoimune nu sunt contagioase si ca ar trebui sa se comporte normal in preajma bolnavilor si sa le fie alaturi, pentru ca suportul moral este foarte important pentru starea de spirit a pacientilor", declara Rozalina Lapadatu, Presedinte APAA.

Cercetatorii au asociat optimismul cu efecte pozitive asupra sanatatii, prin reducerea durerii si a starii de oboseala chiar si in cazul unor boli somatice sau psihologice. In ceea ce priveste asteptarile referitoare la propria stare de sanatate, pacientii cu o stare de spirit pozitiva sunt mai inclinati sa aiba grija de sanatatea lor si sa creada in sansele lor de vindecare, chiar si atunci cand se confrunta cu factori de boala pe care nu ii pot controla. Pe de alta parte, persoanele pesimiste sunt convinse ca nu au nicio sansa de vindecare, de aceea renunta la orice incercare de a-si imbunatati starea de sanatate si, mai mult, au un comportament nesanatos care le accentueaza starea de rau. De asemenea, pesismismul este un factor de risc pentru progresia dizabilitatilor si a declinului fizic.

"Pentru pacientii care sufera de boli autoimune, o stare de spirit pozitiva este deosebit de importanta pentru ca ii poate ajuta sa accepte boala, sa invete sa lupte cu ea si sa renunte la izolare. Suportul psihologic si sprijinul celor din jur devin astfel esentiale pentru starea lor de spirit. Studiile au demonstrat legatura intre optimism si sanatatea psihica, optimismul fiind legat de un nivel mai scazut al stresului si al simptomelor depresive. In cazul pacientilor cu lupus sau psoriazis de exemplu, stresul a dus la cresterea severitatii afectiunii, de aceea pentru acesti pacienti recomandarea medicilor este sa incerce sa se streseze mai putin si sa se odihneasca atat cat au nevoie, sa faca plimbari in aer liber, sa invete tehnici de relaxare si sa caute ajutor in jur, fie la familie, fie la asociatiile de pacienti sau chiar la medicul psiholog", explica Elena Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinica, asistent universitar UMF-Carol Davila, Bucuresti.

In 2013, APAA dezvolta o serie de proiecte dedicate pacientilor, printre care se numara lansarea unor ghiduri de informare pentru pacientii cu psoriazis, boli inflamatorii intestinale si lupus. De asemenea, in sprijinul pacientilor, ai familiilor acestora, dar si al persoanelor care vor sa afle mai multe informatii despre afectiunile autoimune, APAA a lansat forumul apaa.freeforums.org. Toti cei interesati pot intra in legatura cu membrii asociatiei atat prin intermediul website-ului APAA - www.apaa.ro, dar si al paginii de Facebook.com/APAARO.

Despre afectiunile autoimune

Bolile autoimune sunt afectiuni cauzate de un raspuns nepotrivit al sistemului imun, directionat impotriva propriului organism. In mod normal sistemul imun este cel care ne apara de substante straine din afara organismului sau din interior devenite "straine", numite antigene (bacterii, virusuri, celule canceroase etc). Uneori acesta va inceta sa recunoasca unul sau mai multi dintre constituentii normali ai organismului ca fiind proprii ("self") si va produce anticorpi care vor ataca celule normale, tesuturi si/sau organe. Rezultatul comportamentului hiperreactiv al sistemului imun este inflamatia si distrugerea organelor sau tesuturilor afectate, modificarea functiilor acestora, urmate de declansarea a variate simptome caracteristice afectiunilor autoimune.

Cauzele exacte ale dezvoltarii afectiunilor autoimune sunt necunoscute, se banuieste uneori ca dezechilibrul este declansat de interventia unor bacterii, virusuri, toxine sau chiar a unor medicamente, la un individ cu predispozitie genetica pentru dezvoltarea de boli autoimune.

Exista o multitudine de boli autoimune, unele afecteaza doar un organ, altele pot sa cuprinda tot organismul. Cele mai comune organe si tesuturi afectate de afectiunile autoimune sunt: celulele rosii ale sangelui, vasele de sange, glandele endocrine precum tiroida sau pancreasul, musculatura, tesutul conjunctiv, articulatiile, pielea. O persoana poate prezenta in acelasi timp afectarea autoimuna a mai multor organe.

Diagnosticate si ingrijite de medici de diverse specialitati, in functie de organele afectate (reumatologi, neurologi, dermatologi, imunologi, endocrinologi, nefrologi, etc), bolile autoimune au evolutie cronica, dar pot fi de cele mai multe ori controlate sub tratamente specifice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre