Deviatiile coloanei vertebrale pot fi depistate la timp!

/ / Modificat: 2012-10-25
Deviatiile coloanei vertebrale pot fi depistate la timp!





Campanie de Informare Nationala de depistare precoce a deviatiilor la coloana vertebrala

Scolioza este o deviere a axului coloanei vertebrale in planurile frontal, sagital si orizontal. In general, apare la coloana toracica sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Cele mai frecvente cazuri (80%) sunt intalnite la fete; cauza fiind factorii endocrini si genetici.

Scoliozele se evidentieaza mai ales in timpul pubertatii. Statisticile arata ca tara noastra este pe primele locuri in lume in ceea ce priveste frecventa scoliozelor grave, multi copii din Romania fiind depistati tardiv, desi un simplu control periodic i-ar putea salva de o interventie chirurgicala.

Statisticile arata ca in Romania exista, numai in evidenta Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucureati, 13. 000 de cazuri de copii care au deformari de ax ale coloanei vertebrale, in special scolioza.

O cauza a aparitiei scoliozei este si lipsa de informare a parintilor, care nu isi duc copiii la controlul periodic. Fetele sunt, de cele mai multe ori, cele care isi roaga parintii sa le duca la doctor pentru ca vor sa fie drepte.

Daca atat parintii, cadrele didactice, cat si medicii ar constientiza cat de grave pot deveni aceste probleme ale coloanei, am reusi sa reducem semnificativ afectiunile grave ale coloanei vertebrale la adulti.

OrtoProfil Prod Romania organizeaza o Campanie de Informare Nationala prin care isi propune sa contribuie la diagnosticarea si tratarea  precoce a deviatiilor coloanei vertebrale.

Campania urmareste:

• Constientizarea importantei depistarii precoce a scoliozei la copii

• Informarea parintilor asupra importantei controalelor periodice ale coloanei

Rezultatele primei examinari efectuate la Colegiul National Octavian Goga din Sibiu

In data de 29 aprilie, la Colegiul National Octavian Goga dupa prezentarea domnului Dr. Banciu Stelian au fost examinati peste 60 de copii, cu varste cuprinse intre 13-15 ani. Dintre aceatia 35 au fost trimisi la control de specialitate, fiind suspectati de scolioza, diferite diformitati ale coloanei vertebrale sau ale piciorului.

In cadrul acestei Campanii se vor face si consultatii sustinute de un medic specialist in cateva scoli din Targu-Mures, Bucuresti, Oradea (13-14 mai), Craiova (12, 14, 15 mai), Brasov (12 mai) si Sibiu (11 mai).


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre