9 februarie, Ziua Sigurantei pe Internet

/ / Modificat: 2010-02-09
9 februarie, Ziua Sigurantei pe Internet





 

Cu ocazia sarbatoririi Zilei Europene a Sigurantei pe Internet in 201, Salvati Copiii alaturi de consortiul Sigur.info lanseaza prima enciclopedie online privind siguranta pe internet – saferpedia.ro. Aceasta cuprinde termeni, definitii si resurse din domeniul sigurantei pe internet, a utilizarii calculatorului, a internetului si a noilor tehnologii online si mobile. Enciclopedia se adreseaza deopotriva copiilor, adolescentilor, parintilor si profesorilor.

De asemenea, a fost lansat si noul spot TV care promoveaza siguranta online.



Studiul asupra utilizarii internetului in Romania de catre copii si parinti desfasurat de Organizatia Mondiala Salvati Copiii in parteneriat cu Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti arata ca adolescentii si copiii deopotriva folosesc internetul mai des si intr-un procent mai mare decat parintii lor.

Cei mai multi dintre ei acceseaza internetul de acasa, avand o banda mai larga care le permite download-ul si postarea de fotografii cu o viteza buna.

Ceea ce este mai grav, este ca jumatate dintre parinti nu supravegheaza site-urile accesate de copiii lor si nu stiu pe site-uri navigheaza cei mic.

De asemenea, s-a constatat faptul ca cei mici asociaza pericolul pe internet cu virusii.

Tu stii unde sa raportezi continutul online neadecvat pentru copii?

92% dintre adultii participanti la studiu au declarat ca nu stiu cui sa raporteze un continut online ilegal sau daunator copilului.

Copiii, adolescentii, parintii si profesorii au la dispozitie site-ul safernet.ro si formularul de raportare.

De asemenea, de acum te poti informa despre diversi termeni ce tin de siguranta pe internet pe saferpedia.eu.

Sfaturi pentru o navigare sigura pe internet:

• Tine calculatorul intr-o camera la care are acces toata familia.

• Stabileste un set de reguli de accesare a internetului care sa fie respectate de toata familia. Fiti cu totii selectivi atunci cand alegeti site-urile pe care sa le accesati si stabiliti un numar maxim de ore de petrecut in fata calculatorului.

Ai grija sa nu pici in extrema cealalta: nu restrictiona excesiv si fara justificare accesul copiilor la calculator si internet – nu uita ca un lucru interzis este mai tentant !

• Nu transmiteti niciodata prin e-mail sau internet date personale, poze sau parole. Daca va puneti pozele sau filmele pe site-urile de socializare, asigurati-va ca ati selectat ca aceste informatii sa poata fi vizualizate doar de prieteni.

• Tineti cont de faptul ca persoanele necunoscute de pe internet pot avea identitati false. Nu te intalni cu persoane necunoscute de pe internet si invata-ti copiii sa procedeze la fel. Daca tine neaparat sa se intalneasca cu o persoana cunoscuta pe internet, fa-l sa inteleaga ca trebuie sa-l insotesti si sa va intalniti cu persoana respectiva intr-un loc public.

• Foloseste programe de filtrare specializate sau utilizeaza filtrele motoarelor de cautare preferate.

• Nu uita ca pe langa beneficii, internetul prezinta si o serie de riscuri. Vorbeste cu copiii tai despre asta si prezinta-le avantajele si dezavantajele utilizarii internetului. Vor intelege mai bine de ce trebuie sa fie atenti atunci cand posteaza pe internet.

• Explica-le copiilor ca, daca doresc sa cumpere ceva online, trebuie sa te intrebe mai intai pe tine.

No Escape - Data Protection Day - Locul 2



9 februarie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre