Serile ShortsUP la libraria Humanitas Cismigiu

/ / Modificat: 2013-08-05
Serile ShortsUP la libraria Humanitas Cismigiu

Serile ShortsUP la libraria Humanitas Cismigiu

Scurtmetraje printre carti: serile ShortsUP la libraria Humanitas


In ultimii 4 ani, ShortsUP a adus scurtmetrajele in spatii underground, in aer liber sau in institutii culturale dedicate artelor conexe cinematografiei: le-a alaturat cu muzica, le-a mixat cu arta, teatrul si dansul. Pe 5, 6  si 7 august, de la ora 19:00, scurtmetrajele ajung printre carti, la libraria Humanitas de la Cismigiu.

Pentru trei seri consecutive filmele scurte vor prinde viata acolo unde povestile sunt la ele acasa. Proiectiile ShortsUP la libraria Humanitas de la Cismigiu exploreaza legatura trainica dintre cinema si carti: selectia e formata din scurtmetraje inspirate din literatura, povesti care vorbesc despre magia cartilor dar si filme scurte care sunt doar o alta forma de fictiune, construita vizual.

Luni e seara animatiei, deschisa de filmul Fantasticele carti zburatoare ale lui Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011), o alegorie plina de umor despre puterea vindecatoare a lecturilor care a castigat Oscarul si alte 14 premii internationale. Martea e dedicata scurtmetrajului romanesc, bine reprezentat de In acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2013), pelicula care a adus Romania pe lista premiilor de la Cannes 2013. In seara de miercuri, fictiunea prinde contur cu filmul Ca la tine acasa (r. Gautier About, Franta, 2007), un scurtmetraj despre evadarile de zi cu zi.

Fiecare seara de film va fi completata de o dezbatere, iar la capatul celor trei zile de proiectii spectatorii vor afla de la un regizor, un dramaturg, mai multi critici de film sau jurnalisti care este relatia lor cu scurmetrajul. Printre invitati se numara regizorul Cristi Puiu, dramaturgul Vlad Zografi sau criticul de film Ileana Birsan.

Serile de august se completeaza cel mai bine cu o limonada, un film scurt si o discutie lejera despre povestile din spatele povestilor. Intrarea la proiectii este libera. Libraria Humanitas Cismigiu e situata pe Bulevardul Regina Elisabeta, numarul 38.

Programul complet ShortsUP la Libraria Humanitas

Luni, 5 august


Luni, 5 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului de Animatie. Dezbatem cu: Mihai Mitrica, director artistic al Festivalului International de Animatie Anim’est si Luiza Vasiliu, jurnalist Dilema Veche

Fantasticele carti zburatoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) O alegorie plina de umor despre puterea vindecatoare a povestilor. Nu degeaba a castigat Oscarul si alte 14 premii internationale – suprapune cateva tehnici de animatie in folosul aceluiasi rezultat: incantarea deplina.
 

Plimbarea de dimineata /A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) a castigat premiul pentru scurtmetraj la BAFTA, la Sundance si a fost nominalizat la Oscar. Un newyorkez intalneste o gaina pe strazile metropolei: care dintre cei doi se va dovedi "mai urban" si "mai cool"? Animatia e bazata pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster.

Marti, 6 august


Marti, 6 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului Romanesc. Dezbatem cu: Cristi Puiu si Ileana Birsan, jurnalist si critic de film. In acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu, Romania, 2013) este scurtmetrajul care a adus Romania pe lista premiilor de la Cannes 2013. A castigat premiul al treilea in cadrul competitiei Cinefondation dedicata peliculelor studentesti. Un film curajos ce face radiografia cuplului modern. Dupa ce incearca din rasputeri sa se desparta, George (Ionut Visan) si Cristina (Maria Mitu) ajung la o dilema complicata: nu pot trai nici impreuna, nici separat. Un scurtmetraj oferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Bucuresti.

Miercuri, 7 august


Miercuri, 7 august, ora 19:00. Ziua Scurtmetrajului de Fictiune. Dezbatem cu Vlad Zografi, dramaturg, Alexandra Olivotto, jurnalist si Alexandra Safriuc, selector de film la ShortsUP.
 

Fais Comme Chez Toi / Ca la tine acasa (r. Gautier About, Franta, 2007) Cum scapi de niste musafiri care se simt la tine acasa ca la ei acasa? Cum evadezi dintr-o situatie inconfortabila care pare sa continue la nesfarsit? A obtinut doua premii internationale si a fost selectat in peste 15 festivaluri.

Sursa: shortsup.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Proiectii filme

Articole recomandate

Citeste si despre