Scoala de Vara 2012 Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa

/ / Modificat: 2012-07-19
Scoala de Vara 2012 Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa

Scoala de vara organizata de catre Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" se afla la cea de a VI a editie si este un program de vacanta cu activitati teoretice si practice avand ca subiect cunoasterea, prepararea si conservarea diferitelor grupe de animale dupa standardele specifice muzeelor de istorie  naturala. Proiectul isi propune implicarea elevilor cursanti in activitati de cunoastere a biodiversitatii si de ocrotire a mediului, prin insusirea si experimentarea practicilor utilizate de catre cercetatorii care profeseaza in domeniul stiintelor zoologice. 

Grup tinta: elevii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani 

Scopurile proiectului

1. Derularea proiectului ca oferta educationala si de petrecere a timpului liber, accesibila, placuta si inedita pentru elevi, utila parintilor care doresc "sa consume" vacanta de vara a copiilor cu un program bazat pe experimentare, interactivitate, interdisciplinaritate si joc.

2. Completarea cunostintelor impuse prin programa  scolara de biologie cu informatii stiintifice, teoretice si aplicate, de botanica, zoologie, geologie si muzeologie. 

3. "Testarea" profesiunii de cercetator zoolog prin familiarizarea copiilor cu activitatile cotidiene desfasurate de catre personalul stiintific si conservatorii Muzeului, specializati in observarea animalelor, prepararea, identificarea si conservarea lor ca piese ale patrimoniilor muzeale. 

4. Formarea deprinderilor de observare directa, in teren, asupra calitatii habitatelor si a biodiversitatii lumii vii. (identificarea categoriilor de asociatii vegetale, observatii asupra faunei de reptile si pasari din Bucuresti si imprejurimi) .

5. Insusirea tehnicilor stiintifice de colectare in teren a materialelor biologice (colectarea de plante din flora spontana, capturarea de exemplare nepericuloase din grupul nevertebratelor terestre etc.).

6. Experimentarea tehnicilor de preparare si naturalizare a animalelor, insusirea standardelor de conservare a pieselor din colectiile stiintifice botanice (herbar), zoologice si geologice (colectii de roci si minerale, colectii de animale fosilizate).

7. Stimularea curiozitatii participantilor de a consulta surse alternative de informare in scopul colectarii de date referitoare la acelasi subiect.(ex.: informatii despre speciile de pasari din expunerea permanenta a Muzeului prin intermediul textelor explicative, a cartilor din biblioteci, enciclopediilor, internet, site-urile muzeelor de zoologie din lume, etc.)

 8. Descoperirea copiilor cu "chemare" pentru biologie si orientarea lor scolara si profesionala catre domeniul stiintelor naturii.

Activitatile proiectului

1. Cursuri teoretice si practice dedicate cunoasterii fluturilor dupa standardele stiintifice si muzeale.

2. Cursuri teoretice si practice de ornitologie.

3. Cursuri teoretice si practice de colectare, etalare si conservare a plantelor din flora spontana a Capitalei. 

4. Cursuri practice de ecologie (excursii ecologice si experimentarea in teren a influentei factorilor biotici si abiotici; observatii in teren in scopul evaluarii starii de sanatate a diferitelor tipuri de habitate, urbane si rurale) .

5. Cursuri teoretice si demonstratii de taxidermie (naturalizarea vertebratelor si a unor specii de nevertebrate) .

6. Cursuri teoretice si practice de paleontologie si mineralogie.

7. Cursuri teoretice si practice de cunoastere a speciilor de mamifere din fauna lumii.

8. Eliberarea diplomelor de atestare/participare. 

Perioada de desfasurare

25 iunie – 31 august 2012

25 iunie – 6 iulie – Pasarile,  frumoasele lumii - Modul dedicat studiului pasarilor  (Ornitologie)

9 iulie – 20 iulie – Triburile din gradina – Modul dedicat lanturilor trofice din gradini si parcuri (Relatii intra – si interspecifice din habitatele urbane)

23 iulie – 3 august – Justitie si Lege – Investigatii Criminalistice – Modul de entomologie judiciara

6 august – 17 august – Microcosmos, poporul ierbii – Modul dedicat nevertebratelor din sol

20 august – 31 august  – Herbar de Bucuresti – Modul de botanica

Succesiunea modulelor si coordonatorii cursurilor

25 iunie â 6 iulie â Ornitologia âPasarile â frumoasele lumii

Modul dedicat studiului pasarilor  - coordonator dr. Angela PETRESCU

Orar: luni - vineri orele 09:00 - 11:00 (lectii teoretice, prezentari multimedia, activitati de laborator, deplasare pe teren); Vineri 6 iulie (09:00 - 11:00): examen (scris, oral si practic) de verificare a cunostintelor asimilate si eliberarea Diplomelor.

9 iulie â 20 iulie - Triburile din gradina

Modul dedicat lanturilor trofice din gradini si parcuri – coordonator dr. Aurora Stanescu

Orar: luni- vineri orele 09:00 - 11:00 (lectii teoretice, prezentari multimedia, activitati de laborator, deplasare pe teren); vineri 20 iulie (09:00 - 11:00): examen (scris, oral si practic) de verificare a cunostintelor asimilate si eliberarea Diplomelor).

23 iulie â 3 august â "Justitie si Lege â Investigatii Criminalistice"

Modul de entomologie judiciara – coordonator Lavinia Paul, muzeograf

Modulul "Justitie si Lege – Investigatii criminalistice" va pune in postura de detectiv la rezolvarea unor mistere cu ajutorul studierii insectelor ce intervin la locul faptei.

In ce consta investigatia criminalistica la fata locului? Ce inseamna insecte necrofage si care este rolul lor in natura? Cum se iau amprentele si cum functioneaza un poligraf? Toate acestea dar si multe altele vor transforma participantii la ateliere in adevarati detectivi. Se vor face experimente in laborator si in aer liber, se vor descoperi bazele geneticii judiciare si se va simula investigarea locului faptei intr-un caz de deces suspect. Recomandam acest modul pentru copiii peste 10 ani.

Inscrieri de participare se fac in limita a 15 locuri, pe adresa de email : florentinap@antipa.ro

Orar: luni -  vineri orele 09:00 - 11:00 (lectii teoretice, prezentari multimedia, activitati de laborator, deplasare pe teren); vineri 3 august (09:00 - 11:00): examen (scris, oral si practic) de verificare a cunostintelor asimilate si eliberarea Diplomelor.

6 august â 17 august â Microcosmos, poporul ierbii

Modul dedicat nevertebratelor din sol - coordonatori dr. Cristina Constantinescu, Liviu Moscaliuc - muzeograf

Orar: Luni-Vineri orele 09:00 - 11:00 (lectii teoretice, prezentari multimedia, activitati de laborator, deplasare pe teren); vineri 17 august (09:00 - 11:00): examen (scris, oral si practic) de verificare a cunostintelor asimilate si eliberarea Diplomelor.

20 august â 31 august  â Herbar de Bucuresti

Modul de botanica – coordinator Maria Bezede- muzeograf

Orar: luni - vineri orele 09:00 - 11:00 (lectii teoretice, prezentari multimedia, activitati de laborator, deplasare pe teren); vineri 31 august (09:00 - 11:00): examen (scris, oral si practic) de verificare a cunostintelor asimilate si eliberarea Diplomelor.

Taxe de participare

  • 1 modul – 200 RON / persoana
  • participarea aceleiasi persoane la 2 dintre modulele scolii de vara – 350 RON
  • participarea aceleiasi persoane la 3 dintre modulele scolii de vara – 500 RON
  • participarea a doi frati la 1 modul – 350 RON
  • participarea a doi frati la 2 module – 700 RON

Rezervarile nominale se pot face la telefon : 021.312.88.26 int. 316, zilnic, de luni pana vineri

(09:00 - 12:00) sau prin e-mail florentinap@antipa.ro

Achitarea taxelor se va face in prima zi de curs. 

Grupele de participanti, la fiecare modul in parte, cuprind intre 7 si 14 elevi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cursuri copii Muzee copii Muzeul grigore antipa

Articole recomandate

Citeste si despre