O transfuzie de sange poate salva viata unui bebelus aflat in burta mamei

/ / Modificat: 2015-06-12
O transfuzie de sange poate salva viata unui bebelus aflat in burta mamei

Medicina este mereu preocupata de gasirea celor mai bune solutii pentru salvarea de vieti. Una dintre ele o reprezinta efectuarea transfuziilor  in utero, pentru fetusii care sunt afectati  de boala hemolitica prin incompatibilitate de grup sanguin materno-fetala  sau de parvoviroze. 

Terapia transfuzionala este o componenta esentiala  a schemelor de tratament in patologia medico-chirugicala si in tratamentul de urgenta al hemoragiilor masive. 

In ultima decada, centrele de transfuzie si-au adaptat activitatea pentru a face fata unei duble provocari. Pe de o parte, cresterea cererii de sange ca urmare a numarului din ce in ce mai mare de interventii, in particular in  transplantul de organe solide (ficat, rinichi, cord), de celule stem hematopoietice, in chirurgia cardiaca a adultului si a copilului. Pe de alta parte, se au in vedere nevoile transfuzionale speciale ale anumitor categorii de pacienti printre care se numara fetusii sau nou-nascutii prematur.

"Anemia severa pe care o dezvolta unii dintre acesti fetusi in perioda gestationala este incompatibila cu viata, singura sansa ca acestia sa se nasca cat mai aproape de termen fiind transfuzia intra-uterina.", a declarat Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, manager Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia – Bucuresti.

In ultimii 2 ani, transfuzia intrauterina a devenit o procedura practicata si in clinicile bucurestene.

"Data fiind cererea mare de sange si ariile terapeutice tot mai diverse in care transfuzia este vitala, aducem din nou in atentie importanta donarii de sange. Din pacate, in Romania, numarul celor care doneaza continua sa ramana mic iar cantitatea necesara de sange este cu greu acoperita. In 2014, numarul de donatori din tara noastra a fost de 450.000. In scopul asigurarii autosuficientei, atat la componentele labile cat si la cele stabile, numarul acestora trebuie sa fie de 550.000." a declarat Dr. Andy Rosin, director general Institutul National de Transfuzie Sanguina.

Ziua Mondiala a Donatorului

Luni, 15 iunie 2015, ora 10.00, Ministerul Sanatatii, Institutul National de Transfuzie Sanguina, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Ministerul Afacerilor Interne, in parteneriat cu PRIAevents, organizeaza un eveniment public de donare de sange pentru marcarea Zilei Mondiale a Donatorului. 

In Piata Revolutiei nr. 1A (in parcarea MAI) vor fi amplasate doua centre mobile de donare unde doritorii vor putea dona sange intre orele 8.00 – 15.00. 

Derulat sub indemnul TU poti salva o viata! Doneaza sange!, evenimentul va beneficia de prezenta unor persoane publice importante, reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor de pacienti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre