Noaptea Alba a Filmului Romanesc, 14 septembrie 2012

/ / Modificat: 2012-09-06
Noaptea Alba a Filmului Romanesc, 14 septembrie 2012

Cea de-a treia editie a evenimentului Noaptea Alba a Filmului Romanesc va avea loc pe data de 14 septembrie 2012, in Bucuresti. Pentru al doilea an consecutiv, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara vor fi si ele, alaturi de capitala, gazdele celei mai lungi nopti dedicate productiilor autohtone.


Conceput ca urmare a necesitatii de promovare constanta a filmului romanesc si inspirat de succesul pe care l-au avut proiecte similare precum, "Noaptea Alba a Bucurestiului", "Noaptea Alba a Muzeelor"sau "Noaptea Alba a Galeriilor", evenimentul isi propune sa ofere publicului larg ocazia de a petrece o noapte in compania unor filme romanesti de toate genurile, realizate de cineasti din toate generatiile, acoperind astfel o paleta cat mai larga de gusturi.

Numarul de spectatori inregistrati in editiile precedente dovedesc faptul ca evenimentul organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc reprezinta una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.

In Bucuresti, Noaptea Alba va fi organizata atat in locatii deja cunoscute publicului din editiile precedente, precum Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Centrul Vechi sau Club Fabrica, cat si in spatii noi care urmeaza a fi dezvaluite in curand.

In Cluj-Napoca, cinefilii sunt asteptati la Cinema Victoria, precum si la Casa TIFF, cel mai nou si mai activ spatiu cultural din Cluj, inaugurat in cadrul celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Transilvania.

Spectatorii din Timisoara se pot bucura de proiectii la Cinema Timis, iar la Iasi, proiectiile vor avea loc la Cinema Victoria.

Programul evenimentului este compus atat din productii recent lansate pe marile ecrane, cu un palmares impresionant sau care s-au bucurat de succes la public, cat si din filme clasice, care au influentat generatii de artisti. Din selectie nu lipsesc nici documentare originale sau cele mai bune scurt-metraje romanesti ale anului 2012.

In cadrul Noptii Albe, bucurestenii vor avea parte si de o premiera: una dintre cele mai asteptate comedii ale anului, Despre oameni si melci se lanseaza pe 14 septembrie. Monica Birladeanu si Andi Vasluianu fac senzatie in cel mai recent lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu.

In maratonul filmelor romanesti mai sunt incluse Toata lumea din familia noastra, in regia lui Radu Jude, distins cu Inima orasului Sarajevo, marele premiu al Festivalului International de Film de la Sarajevo, Undeva la Palilula, debutul regizoral al apreciatului regizor de teatru Silviu Purcarete, Crulic, drumul spre dincolo, prima animatie autohtona din ultimii 20 de ani, a carei regie este semnata de Anca Damian, Visul lui Adalbert, o comedie neagra regizata de Gabriel Achim sau Din dragoste, cu cele mai bune intentii, de Adrian Sitaru, castigator a doua trofee la Festivalul de Film de la Locarno.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc a pregatit cinefililor si o selectie a celor mai proaspete documentare, printre care Un gand, un vis, Doyle..si-un pix (r. Bogdan Ilie-Micu), distins cu premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut la TIFF 2012, Pacatoasa Teodora (r. Anca Hirte) nominalizat la Premiile Gopo 2012 la categoria Cel mai bun film documentar sau 8 Martie (r. Alex Belc), film ce ilustreaza o zi de munca a unor femei din Romania Capitalista in patru orase, fosti piloni ai Epocii de Aur a industriei socialiste romanesti.

Printre scurtmetrajele proiectate se numara Blu (r. Nicolae Constantin Tanase), distins cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Scurtmetraj la TIFF 2012, Hello Kitty (r. Millo Simulov) recompensat la Gopo 2012 cu Premiul "Tanara Speranta" sau Chefu, o comedie regizata de Adrian Sitaru.



Intrarea la filme va fi libera, in limita locurilor disponibile.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil in curand pe www.romfilmpromotion.ro


Noaptea Alba a Filmului Romanesc este un eveniment organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si sustinut de Centrul National al Cinematografiei

Cu sprijinul: RomaniaFilm, Uniunea Cineastilor din Romania, Metrorex, Muzeul taranului Roman, Club Fabrica, Carturesti

Sponsor principal: Apa Nova

Parteneri locali: Primaria Timisoara, Cinema Victoria, Asociatia Studentilor Jurnalisti
Sustinut de: Digi Film

Recomandat de: Kiss Fm

Parteneri media: Digi 24, Cocor Media Channel, Evenimentul Zilei, Ring, 24 Fun

Parteneri media online: Cinemagia, 220.ro, Port.ro, Studentie, Cinemarx, Dor de duca, urban.ro, hotcity.ro, orasulm.eu, Film reporter, Hipmag, b365.ro, Metropotam, Cinefan.ro, Liternet.ro

Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Ziarul de Iasi, buzznews, oradecluj.ro, clujlife, Inoras.ro, Iasilive, AltIasi, Iasul Cultural, Timisoaraazi.ro, artactmagazine

Sursa: Asociatia pentru Promovarea filmului romanesc / Romanian Film Promotion (APFR)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Filme copii Filme romanesti

Articole recomandate

Citeste si despre