Cel mai recent film al lui Tim Burton si multe alte surprize in sectiunea Animash, la Anim'est

/ / Modificat: 2013-09-24
Cel mai recent film al lui Tim Burton si multe alte surprize in sectiunea Animash, la Anim'est

In fiecare an, Animash aduce in fata publicului o selectie de lung si scurtmetraje premiate prin festivaluri de pe tot globul. Pe langa cele 6 lungmetraje, sectiunea din 2013 ofera si 37 de scurtmetraje pe care spectatorii le pot vota, iar castigatorul va primi Premiul Publicului, oferit de Sony.

Animash incepe in forta inca din seara de deschidere, cu animatia franco-belgiana Ernest et Célestine, in regia lui Stéphane Aubier, Vincent Patar si Benjamin Renner, proiectata vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Patria, in prezenta co-producatorului Jean-Paul Commin (Les Armateurs: Kirikou et la sorciere, Kirikou et les betes sauvages, Kirikou et les hommes et les femmes, Les triplettes de Belleville). Selectat la Cannes in Quinzaine des Réalisateurs, Ernest et Célestine va incanta publicul de toate varstele cu povestea in culori pastel a prieteniei insolite dintre o soricica de la orfelinat si un urs inadaptat, premiata cu César-ul pentru Cel mai bun film de animatie in 2013.

Un must-see este cu siguranta Frankenweenie, cel mai nou film al lui Tim Burton, pentru prima data pe ecranele din Romania. O parodie si in acelasi timp un tribut la horror-ul clasic din 1931 realizat dupa romanul lui Mary Shelley, cu un caracter design specific lui Burton, filmul este un remake stop-motion 3D al scurtmetrajului cu acelasi nume realizat de regizor in 1984, in care tanarul Victor incearca sa-si readuca la viata catelul Sparky dupa ce invata la scoala despre impulsurile electrice din muschi. Cu Winona Ryder, Catherine O'Hara si Martin Short in distributie, filmul a fost nominalizat anul trecut atat la Oscar, cat si la Premiile BAFTA.

Ari Folman, cunoscut pentru Waltz with Bashir, si-a lansat anul acesta la Cannes, in deschiderea Quinzaine des Réalisateurs, cel mai nou film, The Congress, o distopie anti-Hollywood si o critica la adresa obsesiei pentru tinerete bazata pe romanul Futurological Congress al lui Stanislaw Lem. Animatia include si secvente live-action, cu nume ca Robin Wright, Paul Giamatti sau Harvey Keitel. Filmul nominalizat la European Film Awards este setat intr-un viitor indepartat in  care Robin Wright semneaza un contract cu Miramount Studios, prin care se lasa scanata si le da dreptul de a folosi imaginea ei digitala in orice film, fara participarea sau acordul ei. Proiectia il va avea invitat pe Sefi Gayego, animation supervisor al filmului, animator la Waltz with Bashir si fost student al prestigioasei Academii de Arta si Design Bezalel din Israel.

Approved for Adoption / Couleur de peau: miel (r. Laurent Boileau, Jung ) urmareste povestea orfanului corean adoptat de o familie belgiana, de la copilaria din orfelinat, la timpul petrecut in Belgia cu familia adoptiva, pana la intoarcerea la Seul la maturitate, cu un melanj de animatie 2D si 3D si imagini de arhiva. Filmul a primit numeroase distinctii, precum Marele Premiu si Premiul Publicului la Zagreb 2013 sau Premiul publicului si Premiul Unicef pentru scenariu la Annecy in 2012.

Din selectia Annecy 2013 vine la Bucuresti Afterschool Midnighters de Hitoshi Takekiyo, o orgie vizuala generata pe computer nerecomandata minorilor, in care un schelet si un model anatomic uman se trezesc la viata, alaturi de cativa iepurasi mafioti. Hitoshi Takekiyo a fondat in 1997 KOO-KI collective, cu care a colectionat numeroase premii pentru reclame si secvente de grafica. Afterschool Midnighters este dezvoltat pe baza scurtmetrajului cu acelasi titlu din 2007, cumparat de postul francez de televiziune Canal+.

De neratat este si selectia de scurtmetraje a festivalului: Preti / Priests, o blasfemie animata a italianului Astutillo Smeriglia, selectata la Clermont-Ferrand si nominalizata in Italia la premiile Italian Film Journalist Union si la David di Donatello Award, care urmareste prietenia a doi tineri preoti usor homofobi, abia iesiti de pe bancile seminarului, Der Notfall / Deja-moo, un cosmar suprarealist-kafkian in regia lui Stefan Müller, in care o vaca nebuna, o mama isterica si o ambulanta strica sambata idilica a protagonistului. Animatia germana a fost selectata la Anima Mundi Rio de Janeiro si premiata la Stuttgart Festival of Animated Film.

Hollow Land atinge problema imigrantilor care isi cauta locul pe alte meleaguri, urmarind un cuplu care ajunge pe un taram utopic al promisiunilor. Animatia lui Michelle si Uri Kranot, care combina animatia stop-motion cu papusi cu 2D-ul pe computer, a fost proiectata si la Annecy, in afara competitiei. Din Franta vine deliciosul 5 mètres 80 de Nicolas Deveaux, un 3D absurd despre girafe care fac sarituri in piscina, produs de Orange.

Cea de-a opta editie Anim’est va avea loc in perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio si Elvira Popescu si in Club Control.

Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Uniunea Cineastilor din Romania, Centrul National al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene si al Ogilvy.

Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre