Siguranta copiilor in zapada

/ / Modificat: 2014-12-09
Siguranta copiilor in zapada

In aceasta perioada copiii nu se gandesc decat la un singur lucru – sa iasa afara si sa se joace in zapada. Sau poate ca intreaga familie se pregateste sa plece in vacanta la munte.

Orice ai face, iarna este un anotimp cu adevarat distractiv – este grozav sa te bati cu bulgari, sa faci oameni de zapada, sa construiesti iglu-uri.

Dar, cand esti afara si te distrezi, trebuie sa stii cum sa te protejezi. Noi avem cateva sfaturi care le vor permite copiilor sa se joace nestingheriti in zapada!

Hainele de aur

Ca sa pastrezi o temperatura optima a corpului, cel mai bine este sa iti imbraci copilul in mai multe randuri de haine deoarece, daca ii este prea cald, poti sa dai jos ceva ca sa eviti supraincalzirea.

Insa, orice ai face, nu da jos geaca niciodata!

Pantalonii impermeabili (cum sunt cei de schi) sunt cea mai buna alegere. Daca aveti de gand sa faceti drumetii, va trebui sa incalti copilul cu cizme cu talpa adecvata care sa ii pastreze echilibrul pe zapada si in zonele cu gheata.

Nu uita de fes

L-ai infofolit si sunteti gata de plecare, dar nu cumva uiti ceva? Pune-i un fes pe cap! Ii va fi mult mai cald daca poarta ceva pe cap – o mare parte din caldura organismului este pierduta la nivelul capului.

De asemenea, nu uita de fular si manusi - cele impermeabile sunt cele mai potrivite daca aveti de gand sa va jucati mult cu zapada. Este important ca cel mic sa aiba mainile calde si uscate tot timpul pentru ca degetele sunt foarte sensibile la frig.

Bea multe lichide

Cand sta afara in frig si respira greu, copilul pierde o mare cantitate din apa din corp prin respiratie. Si cea mai buna modalitate sa fie tot timpul hidratat este sa bea apa!

Bauturile sau supele calde il hidrateaza si il incalzesc.

Ia-o usor

Cateodata, in toiul distractiei uiti sa mai fii atent la corpul tau. Ni se intampla asta noua, adultilor, dar copiilor? Daca temperatura organismului scade, chiar si cu numai 4-5 grade, cel mic poate incepe sa se simta rau. De aceea, trebuie sa fii atenta la semnalele corpului copilului tau.

Daca incepe sa tremure sau sa-i clantane dintii, acesta este un indiciu ca trebuie sa intri cu el in casa. Si daca se simte vreodata ametit sau slabit, acest lucru inseamna ca trebuie sa intrati in casa si sa o luati mai usor pentru o vreme.

Lupta cu degeraturile

Daca esti afara cu cel mic intr-o zi foarte rece si nu poarta suficiente haine, s-ar putea sa dezvolte degeraturi. Acestea apar atunci cand tesuturile corpului ingheata. Degeraturile apar, de obicei, pe pielea expusa (cum ar fi fata sau urechile) sau pe parti din corp cum ar fi degetele de la maini si de la picioare.

Cateodata, degeraturile provoaca dureri sau pielea se simte tare la atingere. Daca observi vreo modificare a pielii copilului, intra in casa imediat si cheama medicul.

Intre timp, misca zona afectata cat de mult poti – in acest fel, circulatia din acea zona va fi inbunatatita. Daca este posibil, tine zona afectata pe o parte a corpului tau care este calda: daca mainile tale sunt calde, cu ele e cel mai usor, daca nu, iti poti lipi copilul de pieptul tau.

Niciodata nu introduce partea degerata in apa fierbinte si nu o atinge de ceva fierbinte. In schimb, foloseste apa calda.

Nu lasa copiii neinsotiti la joaca

Supravegherea este cheia evitarii accidentarilor sau rezolvarii rapide a acestora. Daca un copil este indeajuns de mare si parintele nu este prin preajma ca sa aiba grija de el, trebuie sa iasa intotdeauna insotit de un alt adult. Astfel, in caz de accidentare, cealalta persoana poate chema ajutor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre