Acneea din adolescenta ne protejeaza de bolile de inima?

/ / Modificat: 2013-03-20
Acneea din adolescenta ne protejeaza de bolile de inima?

Acneea din adolescenta are si parti bune pentru sanatate. Cel putin asa sustin specialistii, care au descoperit ca inesteticele cosuri de pe fata, aparute in copilaria tarzie, ar putea proteja copilul de probleme de inima la maturitate. Se pare ca beneficiul se rasfrange doar asupra baietilor si ca meritul este, in mare parte, al hormonilor masculini.

Descoperirea a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea Bristol, Marea Britanie, in urma unui studiu realizat pe 10.000 de barbati scotieni. Acestia au fost chestionati cu privire la mai multe aspecte legate de perioada adolescentei si au fost intrebati, printre altele, si daca au avut sau nu acnee in acea perioada.

Pe baza informatiilor furnizate de barbati si a datelor cu privire la starea lor de sanatate de la momentul studiului, cercetatorii au tras concluzia ca acneea ar putea juca un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare de la maturitate.

Au constatat ca barbatii care prezentau un istoric medical de acnee in perioada adolescentei prezentau cu 33% mai putine sanse sa sufere de boli de inima la maturitate decat cei care nu s-au confruntat cu aceasta problema. Cercetatorii explica faptul ca hormonii masculini - androgeni -, care sunt responsabili pentru aparitia acneei in adolescenta, au un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare la maturitate.

Este posibil ca nivelurile crescute de hormoni androgeni sa determine scaderea nivelurilor de lipide din organism si, astfel, protejarea inimii de riscul de boli coronariene. Lipidele in exces determina ingustarea arterelor coronare, ceea ce duce la aparitia bolilor de inima.

Specialistii au luat in calcul si fumatul ca factor esential pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare de la maturitate. Se pare ca o mare parte dintre barbatii care au prezentat acnee in adolescenta erau si nefumatori, un factor in plus care contribuie la reducerea riscului de boli de inima. Chiar si dupa luarea in calcul a acestui factor, dar si a altora care ar putea influenta descoperirea, cercetatorii sunt de parere ca ramane o legatura stransa intre acneea din adolescenta si scaderea riscului de boli cardiovasculare de la maturitate.

Cu toate ca studiul intreprins la Universitatea Bristol este mai amplu decat alte cercetari realizate in trecut pe aceeasi tema, multi specialisti sustin ca tot nu este suficient de concludent si ca necesita imbunatatiri si cercetari mai aprofundate. Inainte de a se baza pe ideea ca daca au avut acnee in adolescenta sunt protejati de boli de inima, barbatii ar trebui sa adopte in primul rand un stil de viata sanatos.

De asemenea, ei ar trebui sa-si incurajeze si copiii care trec prin aceasta etapa sa aiba un stil de viata echilibrat si responsabil, sa manance sanatos, sa evite alcoolul, tutunul si sa fie cat mai activi. Acesta este cel mai sigur mod de a preveni complicatiile si bolile de inima mai tarziu, la maturitate.

Crezi ca acneea are un impact atat de puternic in reducerea riscului de boli de inima la barbati? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee adolescenta boli inima Acnee prevenire boli inima Acnee boli inima Acnee adolescenta

Articole recomandate

Citeste si despre