Nou trend periculos pe TikTok. A facut deja victime in randul adolescentilor

/ / Modificat: 2023-06-03
Nou trend periculos pe TikTok. A facut deja victime in randul adolescentilor

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca retelele de socializare pot avea un impact negativ asupra copiilor si adolescentilor. De multe ori, de acolo pornesc anumite trenduri periculoase, care capata din ce in ce mai multa popularitate si ajung sa aiba consecinte tragice. Cel mai nou trend periculos care circula pe TikTok se numeste „chroming” si mai este cunoscut si drept „huffing” sau „sniffing”.

In tara noastra inca nu este atat de popular, insa cum aceste provocari circula cu viteza, nu mai este mult pana cand va ajunge sa fie testat si de adolescentii din Romania, atrag atentia specialistii.

Practic, chroming este o tehnica prin care adolescentii inhaleaza chimicale, pentru a se simti high. Tehnica popularizata pe TikTok presupune sa inspiri dintr-un spray deodorant sau dintr-un fixativ, sa te filmezi in timp ce faci asta si sa postezi pe platforma.

Provocarea este foarte periculoasa si poate avea urmari tragice. O adolescenta din Australia, in varsta de 13 ani, a murit in timp ce facea chroming, iar alti copii au ajuns la spital din cauza ca au inhalat chimicale.

Cum ii putem proteja pe copii de aceste pericole

Pentru parinti, este foarte greu sa tina pasul cu tot ce apare pe internet si sa fie mereu inaintea acestor provocari, astfel incat sa ii impiedice pe copii sa isi puna vietile in pericol. Din cauza teribilismului, a dorintei de a fi acceptati de grup, pentru a iesi in evidenta sau pur si simplu din curiozitate, adolescentii pot ajunge sa isi puna viata in pericol incercand astfel de trenduri care circula pe internet, iar chroming este numai un exemplu in acest sens.

Ce pot face parintii, potrivit psihologilor? Pot vorbi mult cu copiii lor despre pericole, ii pot invata cum sa se protejeze de acestea, mai ales atunci cand merg singuri in oras sau cand nu sunt supravegheati de un adult. Comunicarea este cheia, spun psihologii, mai ales ca adolescentii, de cele mai multe ori, nu sunt constienti de pericolele la care se expun.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retele sociale copii Retele de socializare Efecte negative retele socializare

Articole recomandate

Citeste si despre