Adolescentul si consumul de alcool

/ / Modificat: 2012-10-23
Adolescentul si consumul de alcool

Adolescenta este o perioada foarte vulnerabila, in care copiii sunt mai predispusi ca oricand la abuzul de alcool sau de substante interzise. Este o etapa in care anturajul influenteaza semnificativ gandirea copilului ajuns la aceasta varsta, iar consumul de alcool, asociat adesea cu fumatul, este una dintre distractiile cu care tinerii obisnuiesc sa se intretina adesea. Iata care sunt cele mai mari pericole care il pasc pe adolescent din cauza acestui viciu si cum il poti proteja!

In general, adolescentii incep sa bea din curiozitate, ca sa se relaxeze, la presiunea anturajului sau pentru ca li se pare ca este o distractie la moda. Altii preiau modelul din familie sau incep sa consume bauturi alcoolice pe fondul unor traume emotionale, depresii ori pur si simplu pentru ca se simt deja adulti si vor sa faca lucruri de "oameni mari".

Efecte periculoase ale alcoolului asupra adolescentilor

Alcoolul este un pericol care da tarcoale adolescentei si in capcana caruia cad multi copii, din cauza ca este mult mai la indemana decat drogurile si considerat mai putin periculos!

Printre cele mai frecvente consecinte, pe termen scurt si lung, ale abuzului de alcool asupra sanatatii adolescentilor, se numara:

  • dificultati de atentie, concentrare si memorie;
  • risc de a deveni alcoolici (dependenta de alcool);
  • risc de coma alcoolica;
  • afectiuni ale ficatului;
  • comportamente de risc (afectarea capacitatii de a gandi si a lua decizii responsabile sau rationale) - sex neprotejat, consum de droguri, fumat etc.;
  • anxietate, depresie;
  • tulburari ale vederii si auzului;
  • afectiuni ale stomacului;
  • impotenta;
  • intoxicatie;
  • predispozitie la agresivitate crescuta si la activitati ilegale.

Cum protejezi adolescentul de abuzul de alcool?

Specialistii avertizeaza ca nu exista o cantitate de alcool considerata sigura pentru adolescenti. La aceasta varsta, exista un risc crescut ca si consumul ocazional de astfel de bauturi sa se transforme in abuz, in absenta unei educatii adecvate in acest sens.

Desi cel mai indicat este sa evite complet aceste tentatii, mai important decat a-i interzice sa puna gura pe bauturi alcoolice, este il educi de mic in acest sens.

Abordarea subiectului alcoolului in educatia copilului trebuie sa se faca de cand este mic. Comunicarea deschisa in copilaria timpurie, pe marginea efectelor negative pe care le are aceasta substanta asupra sanatatii lui, contribuie la prevenirea abuzului in adolescenta.

Specialistii au descoperit ca intervalul din zi in care adolescentii risca sa consume alcool este undeva intre orele 15:00 si 18:00, cand ies de la scoala si pana la venirea parintilor acasa. Implicarea tanarului intr-o activitate extracurriculara, imediat dupa scoala, (cursuri de pictura, dansuri, sport etc.) il ajuta sa evite aceasta tentatie.

Inscrierea de mic la un sport ii consolideaza o educatie puternica in acest sens. Sportivii stiu si inteleg cat este de importanta sanatatea pentru performantele lor si evita sa cada in capcana acestor comportamente periculoase, ale abuzului de alcool sau drogurilor.

Tu cand ai discutat prima oara cu copilul tau despre alcool si pericolul lui asupra sanatatii? Cum ai reusit sa il tii departe de aceasta tentatie? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abuz alcool copii

Articole recomandate

Citeste si despre