Etapele de dezvoltare ale adolescentului tau de 17 ani

/ / Modificat: 2018-07-26
Etapele de dezvoltare ale adolescentului tau de 17 ani

In timp ce multi adolescenti in varsta de 17 ani cred ca dupa liceu ii asteapta un viitor luminos, altii, dimpotriva, sunt ingroziti de ideea de a intra in randul adultilor.

Si pentru parinti, cresterea unui copil de 17 ani poate fi putin inspaimantatoare. Ti-ai invatat adolescentul tot ce are nevoie sa stie pentru a deveni un adult responsabil? Este important sa-i evaluezi dezvoltarea si sa-l ajuti, acolo unde are nevoie, inainte de a da nas cu lumea reala.

Dezvoltarea fizica

Majoritatea baietilor si fetelor sunt pe deplin dezvoltati la cea de-a 17-a aniversare. Au incheiat procesul de pubertate si au ajuns la inaltimea lor maxima. In cazul baietilor muschii pot continua sa se dezvolte. Iar in zona barbii si la subrat parul poate creste si mai mult. Vocile baietilor pot continua sa se ingroasa.

Problemele legate de felul in care arata sunt comune la aceasta varsta, deoarece unii adolescenti nu sunt multumiti de schimbarile fizice pe care le-au suferit. Acneea poate fi de asemenea un fenomen des intalnit la aceasta varsta.

Repere in dezvoltarea fizica:

  • A atins inaltimea maxima;
  • A iesit din pubertate;
  • Muschii baietilor tau pot continua sa se dezvolte.

Sfat pentru parinti:

Vorbeste-i adolescentului tau mai degraba despre ce inseamna sa fii sanatos, decat despre aspectul fizic. Pune mai degraba accentul pe consumul de alimente nutritive, decat pe diete sau pe ingrasare.

Dezvoltarea emotionala

Varsta de 17 reprezinta o rascruce interesanta pentru multi adolescenti. Unii dintre ei merg pe o cale neteda catre maturitate. Ei devin din ce in ce mai responsabili si sunt dornici sa devina independenti.

Altii sunt ingroziti de realitatile care ii asteapta ca adulti. Unii dintre ei par a fi pierduti si confuzi in legatura cu viitorul lor. Ei inca se straduiesc sa fie responsabili cand vine vorba de teme, treburile din casa si responsabilitatile zilnice si pot simti teama in legatura cu ideea de a deveni adulti.

In cea mai mare parte, starea de spirit a unui adolescent de 17 ani este mai calma decat in anii precedenti. Acest lucru se datoreaza diminuarii modificarilor hormonale si cresterii autocontrolului.

Asta nu inseamna ca adolescentul tau nu se va lupta cu propriile emotii, atunci cand se va confrunta cu o problema importanta. Indiferent ca este vorba de un examen picat sau o inima franta, multi tineri in varsta de 17 ani se confrunta acum pentru prima data cu probleme comparabile cu ale adultilor.

Cei mai multi adolescenti in varsta de 17 ani sunt orientati spre atingerea anumitor obiective. Ei incep sa-si imagineze ce tip de viata isi doresc sa aiba dupa terminarea liceului.

Repere in dezvoltarea emotionala:

  • Arata mai multa independenta fata de parinti;
  • Are o capacitate mai mare de a dezvolta relatii mai apropiate;
  • Isi asuma mai putine riscuri.

Sfat pentru parinti:

Daca ii permiti adolescentului tau sa se angajeze undeva, chiar si temporar, sau sa ramana singur acasa peste noapte, il ajuti in drumul sau spre viata de adult. Totusi, este important, sa-l strunesti, daca face alegeri gresite.

Dezvoltarea sociala

Majoritatea celor de 17 ani formeaza relatii puternice. Ei dezvolta prietenii stranse si este mai putin probabil sa se mute de la o gasca de prieteni la alta.

La aceasta varsta copiii constata ca este important sa fii demn de incredere. Cand fac promisiuni prietenilor, vor sa-si onoreze angajamentele.

Adolescentul tau isi poate petrece marea majoritate a timpului liber cu prietenii, iar cand este acasa, poate prefera sa stea singur in camera lui.

Relatia parinte/copil se poate schimba putin la aceasta varsta. Pentru unii asta ar putea insemna sa pastreze o oarecare distanta de parinti, ca niste adolescenti care doresc sa-si castige independenta. Dar pentru altii, relatia parinte/copil poate fi de fapt mai apropiata, deoarece faza de adolescent rebel mai scade in intensitate.

Repere in dezvoltarea sociala:

  • Cauta intimitate;
  • Isi doreste roluri de conducere la fel ca adultii;
  • Este capabil sa faca promisiuni si sa le respecte.

Sfat pentru parinti:

Stabileste reguli clare in legatura cu intalnirile. Vorbeste-i adesea despre relatii sanatoase, sex protejat si intalniri.

Dezvoltarea cognitiva

Pana la varsta de 17 ani, majoritatea adolescentilor au abilitati organizatorice bune. Multi adolescenti sunt capabili sa jongleze cu succes activitatile extrascolare, locurile de munca cu jumatate de norma si activitatea scolara.

Desi multi copii de 17 ani cred ca sunt adulti, creierul lor nu este inca pe deplin dezvoltat. Cu toate ca pot avea abilitatile de a-si controla impulsurile, inca se pot comporta nesabuit din cand in cand.

Majoritatea celor de 17 ani se gandesc la viitor. Ei incep sa-si stabileasca mai multe planuri concrete in legatura cu viata pe care o vor avea dupa terminarea liceului.

Varful inteligentei fluide este atins in jurul acestei varste, ceea ce inseamna ca persoanele de 17 ani au o capacitate imbunatatita de a face fata noilor probleme si situatii.

Limbajul si vorbirea

Majoritatea tinerilor de 17 ani pot comunica la fel ca adultii. Cu toate ca ei nu cer clarificari sau nu vorbesc mai tare atunci cand nu inteleg vreun cuvant sau sensul unei fraze.

Jargonul este un lucru comun in randul adolescentilor. La aceasta varsta cuvintele care fac parte din jargon pot avea mai multa semnificatie decat limbajul formal.

Desi atentia lor se amelioreaza, este ceva obisnuit ca adolescentii sa piarda sirul intrebarilor lungi si complexe.

Repere pentru limbaj si vorbire:

  • Poate comunica precum un adult;
  • Cel mai probabil foloseste jargonul;
  • Capacitate imbunatatita de a face fata noilor probleme si situatiilor diferite.

Sfat pentru parinti

Incurajeaza-ti copilul de 17 ani sa citeasca pentru amuzament. Cititul poate ajuta la construirea vocabularului unui adolescent, imbunatatind in acelasi timp si abilitatile de scriere.

Joaca

Joaca pentru un copil de 17 ani ar putea implica iesirile la un restaurant cu un prieten sau ar putea include implicarea intr-un hobby cu prietenii. Multi adolescenti de 17 ani se angajeaza in activitati de divertisment asemanatoare cu ale adultilor. Majoritatea dezvolta hobby-uri si interese care le permit sa se relaxeze.

Alte repere

La 17 ani copiii pot experimenta o varietate de lucruri pentru prima data. Unii dintre ei se angajeaza pentru prima data cu jumatate de norma sau fac voluntariat.

Altii ar putea fi implicati intr-un comportament mai riscant. Sexul neprotejat, drogurile si alcoolul pot fi cateva lucruri pe care adolescentul tau doreste sa le incerce.

Iar unii adolescenti pot avea la varsta de 17 ani prima relatie romantica serioasa si poate chiar prima lor deceptie in dragoste. Multi dintre ei se pot lupta ca sa faca fata acestor probleme de ale adultilor.

Cand sa te ingrijorezi

Daca te inspaimanta gandul ca peste un an iti vei trimite copilul in lumea reala, afla ca nu esti singurul parinte. Multi parinti nu-si pot imagina copiii adolescenti "navigand" independenti in lumea adultilor.

Dar, adesea, copiii evolueaza foarte mult intre 17 si 18 ani. Si in acel an, adolescentii sunt pregatiti sa plece de acasa, sa intre la facultate sau in lumea muncitoare.

Ar trebui sa te ingrijorezi daca observi schimbari majore in starea si comportamentul copilului tau. Notele proaste, modificarea obiceiurilor de somn, modificarea greutatii corporale sau a apetitului sunt doar cateva simptome care ar putea indica o problema cu care copilul tau se confrunta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescent Adolescenta Comportament adolescenti Dezvoltare

Articole recomandate

Citeste si despre