Comunicarea cu adolescentul poate fi dificila. 5 moduri pentru o comunicare fara prejudecati

/ / Modificat: 2021-12-06
Comunicarea cu adolescentul poate fi dificila. 5 moduri pentru o comunicare fara prejudecati

Pe masura ce timpul trece, mamele se contrunta cu o serie de provocari, iar pentru unele dintre acestea nu sunt pe deplin pregatite niciodata.

Dupa ce parintii trec prin cei mai temuti ani ai copilariei, incepe etapa adolescentei. Pentru multi dintre parinti, dupa varsta de 12-13 ani si pana pe la 18 ani, poate parea imposibil sa comunici cu copiii si sa le rezolvi problemele, deoarece micutii cred ca deja stiu totul si tind sa nu mai asculte de parinti.

In ciuda tuturor temerilor, cercetatori precum Dr. Erin Walsh au o serie de sfaturi pe care orice parinte ar trebui sa le aplice atunci cand cauta o apropiere cu adolescentii lor:

1. Asculta-i inainte de a-i judeca

Ascultarea este cea mai importanta, indiferent de varsta. In acest fel, creezi o legatura de incredere care sa va permita sa va simtiti bine impreuna si sa vorbiti mereu despre problemele personale. Dialogul calm si relaxat este esential. De fapt, cele mai multe probleme de rebeliune ale copiilor apar din cauza impulsurilor parintilor, care isi dresc ca acestia sa faa lucrurile asa cum cred ei ca ar trebui, dara sa tina cont de parerea micutilor si fara sa le explice de ce unele lucruri trebuie facute intr-un anume stil.

2. Respecta-i gusturile si neplacerile

Una dintre cele mai frecvente greseli este aceea de a-ti impune propriile dorinte: de la imbracaminte la aspiratii profesionale. In stransa legatura cu punctul anterior, este clar ca adolescentii ar trebui sa aiba libertatea de a se exprima, dar nu trebuie sa confundati rolul de mentor sau de ghid cu cel de judecator.

3. Discutii deschise si sinceritatea inainte de toate

Adolescenta este perioada in care apar cele mai multe indoieli cu privire la sexualitate si la alte subiecte pe care multe familii le considera inca "tabu". Este insa important ca inca de la inceput sa vorbiti deschis cu acolescentul si sa eviti poreclele si expresiile precum: "nu despre asta se vorbeste la masa".

Daca crezi ca ai nevoie de sfaturi despre cum sa abordezi aceste probleme, nu ezita niciodata sa te adresezi unui expert.

4. Implica-te in activitatile lor

Pentru multi adolescenti poate parea "invaziv" faptul ca vrei sa stii totul despre hobby-urile lor, dar pastrarea unui echilibru este esentiala. Copilului ii plac filmele? Intreba-l des despre filmele lui preferate sau cere-I recomandari de filme la care sa te uiti. Se imbraca "ciudat" dupa parerea ta? Fa-i oricum un compliment si intreaba-l daca tinuta lui inseamna ceva special.

5. Partajati timpul social

Cel putin o data pe saptamana ar trebui sa existe o "impunere": o cina, o zi in familie sau orice activitate la care sa participe intraga familie.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Comunicare adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre