“Am incredere in tine”, fraza pe care adolescentii trebuie sa o auda mai des

/ / Modificat: 2023-01-29
“Am incredere in tine”, fraza pe care adolescentii trebuie sa o auda mai des

Nimeni nu ne invata cum sa fim parinti de adolescenti si este ceva ce trebuie sa invatam pe parcurs, pe masura ce evenimentele se desfasoara. Este normal sa facem greseli pe parcurs, dar este de asemenea important sa invatam din ele si sa ne infruntam propriile temeri si nesigurante pentru a creste copii fericiti si in aceasta etapa a vietii.

Unul dintre aspectele cheie este sa avem incredere in copiii nostri si sa le aratam acest lucru in fiecare zi prin fapte si cuvinte. Putine fraze au un impact atat de pozitiv asupra stimei de sine a unui adolescent ca auzul parintilor spunandu-i: "Am incredere deplina in tine".

De ce are nevoie adolescentul tau sa ai incredere in el?

Ne petrecem copilaria copiilor nostri incurajandu-i, incurajandu-i sa ia propriile decizii si avand incredere deplina in ei. Stim ca acest lucru ii ajuta sa isi dezvolte stima de sine si ii pregateste pentru viata. Dar ce se intampla cand ajung la adolescenta?

Ca parinti, aceasta etapa complet noua pentru noi poate fi coplesitoare: primele iesiri cu prietenii, primele relatii amoroase, pericolele alcoolului si ale drogurilor, accesul la internet... Este posibil sa "continuam sa avem incredere" atunci cand evenimentele cu care ne confruntam capata asemenea dimensiuni?

Adevarul este ca nu numai ca este posibil, dar este de dorit sa facem acest lucru, atat pentru ei, cat si pentru noi insine.

Desigur, vor face greseli de mai multe ori (cine nu face greseli?) si probabil ca ne vom simti dezamagiti si tristi din aceasta cauza. Dar este in regula sa vorbesti deschis despre aceste sentimente si sa nu renunti la incredere la prima greseala pe care o fac.

Adolescentii nostri merita un vot de incredere - la fel ca si noi cand eram de varsta lor. Ei trebuie sa stie ca noi credem in ei, ca avem incredere in judecata lor si ca, chiar daca se bucura de mai multa libertate, independenta si autonomie, vom fi in continuare acolo pentru a-i indruma si a-i invata sa invete din greseli intr-un mod pozitiv.

"Am incredere in tine", patru cuvinte cu un impact foarte pozitiv asupra stimei de sine

Dar, pe langa faptul ca trebuie sa demonstram acest lucru prin actiuni, este important sa intarim prin cuvinte ideea ca avem incredere in ei. La fel ca si alte fraze motivationale si esentiale in parenting, cuvintele "Am incredere in tine" au un impact puternic asupra stimei de sine si dezvoltarii personalitatii adolescentilor.

In primul rand, auzind aceste cuvinte din partea parintilor, adolescentii isi sporesc increderea in ei insisi si siguranta de sine atunci cand vine vorba de a lua decizii si de a crede in propriile capacitati de a realiza orice isi propun. De asemenea, daca, in ciuda faptului ca a facut o greseala, copilul nostru continua sa primeasca semne ca avem incredere in el, ii va fi mai usor sa infrunte esecurile cu o atitudine pozitiva, sa invete din ele si sa le indrepte.

In cele din urma, nu trebuie sa uitam ca cuvintele "am incredere in tine" denota empatie si sprijin neconditionat din partea interlocutorului. Acest lucru are un impact asupra bunastarii emotionale a adolescentului si, in consecinta, consolideaza legatura si legatura de afectiune si incredere dintre parinti si copii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare adolescenti Adolescenta Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre