“Mama, esti enervanta”! Cum sa faci fata criticilor adolescentilor

/ / Modificat: 2022-10-02
“Mama, esti enervanta”! Cum sa faci fata criticilor adolescentilor

"Oh, mama, cat de enervanta esti ", "Esti exagerata si dominatoare", "Ma enervezi".  Iti suna cunoscut aceste fraze? Daca esti mama de adolescent atunci probabil ca le-ai auzit deja. 

In adolescenta, copiii nu mai sunt copii si trec printr-o etapa revolutionara, in care isi doresc sa aiba tot mai mult control asupra vietii lor, uitand, de cele mai multe ori, de lucrurile pe care parintii le considera importante. Iar cand sunt presati sa le faca si nu isi doresc, pot spune vorbe precum cele de mai sus.

Nu o lua personal. De cele mai multe ori o spun fara sa se gandeasca. Este important in schimb sa stii cum sa faci fata acestor comentarii.  Este important sa intelegi ce se afla in spatele acestui comportant, insa fara a-I permite sa fie lipsit de respect. 

Adolescentul te critica in mod constant?

Simtiti ca adolescentul tau critica tot ceea ce faci? O aluzie la o greseala si apoi vin criticile sau batjocura. Dar de ce o face? Cum ii influenteaza etapa adolescentei?

Adolescenta: o etapa reactiva

Adolescentii se adapteaza la lume intr-un mod care ii face sa isi caute independenta si, in acelasi timp, sunt reactivi la orice, iar parintii, fiind in mediul lor cel mai apropiat, sunt primii care sufera consecintele acestei reactivitati.

In plus, din cauza imaturitatii lor sau a tolerantei scazute la frustrare, pot reactiona necontrolat atunci cand, de exemplu, le impui o limita sau cand spui ceva cu care nu sunt de acord.

Dar ce se mai ascunde in spatele acestor comentarii? Dincolo de revolutia fizica si hormonala a adolescentei, pe care o cunoastem cu totii, la nivel psihologic exista si lucruri care se intampla in aceasta etapa si care te pot ajuta sa intelegi de ce parintii sunt tinte usoare ale copiilor. 

Efect linistitor: si parintii au defecte

Pe de o parte, este linistitor pentru ei sa vada ca nici parintii lor nu sunt perfecti (din fericire) si ca au si ei defecte. Intr-un fel, ei trebuie sa vada ca si adultii au defecte, la fel ca ei.

Si adevarul este ca, datorita stadiului in care se afla, sunt din ce in ce mai constienti de ei insisi, de schimbarile si dificultatile lor. Acest lucru le provoaca angoasa si nedumerire si, prin urmare, constientizarea faptului ca nici parintii lor nu sunt perfecti ii poate usura (chiar daca aceasta usurare se traduce prin fraze de genul "esti o enervanta, mama").

De-idealizarea parintilor

Pe de alta parte, pe masura ce adolescentul se maturizeaza, trebuie sa-si dezidealizeze parintii si sa invete sa-i iubeasca pentru ceea ce sunt, nici mai mult, nici mai putin.

Acest lucru ii poate face sa se simta rusinati de parinti sau sa nu mai doreasca acelasi contact fizic, mai ales in public. Din fericire, rezultatul acestei dezidealizari a parintilor, care pana nu demult erau totul pentru copii, duce la o relatie mult mai sincera, onesta si reala intre parinti si copii.

In ce masura poti tolera critica adolescentilor si cum sa-I faci fata 

Este normal ca aceste critici din partea copiilor sa te raneasca si sa te enerveze, chiar daca intelegi etapa prin care acestia trec. Insa in ce masura poti tolera acest comportament?

In primul rand, este important sa nupermiti ca acest lucru sa devina un obicei sau sa normalizezi acest lucru. De asemenea, nu trebuie sa ii adresezi vorbe lipsite de respect. 

Atunci cand sunt intr-o stare de suparare si furie nu este momentul sa intri in lupta cu ei. Ii poti spune doar ca acest comentariu nu este corect si ca te-a ranit, lasand discutia serioasa sa aiba loc dupa ce se linisteste. Nu trebuie sa treci insa peste moment fara o discutie serioada, deoarece adolescentul va percepe ca este normal ceea ce face.

Nu o lua personal

Pe de alta parte este important sa incerci sa nu o iei personal sau la propriu. Sigur, vei fi deranjat de aceste fraze, insa copiii nu cred cu adevarat ceea ce spun in momentele de furie. 

Nu te gandi ca treaba ta, ca parinte, s-a terminat 

Adolescenta nu este etapa in care datoria de parinte se termina. Din contra, aceasta etapa este cea in care au cea mai mare nevoie de sustinere si indrumare, chiar daca pe alocuri par deranjati de acest lucru. Inarmeaza-te cu rabdare pentru comentariile negatice si ajuta-I pe copii sa gaseasca propriile resurse pentru a intelege ce li se intampla si pentru a actiona intr-un mod mai respectuos si mai putin impulsiv fata de dvs.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Critici mame Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre