La ce ora trebuie sa intre adolescentii in casa si cum sa eviti conflictele pe aceasta tema

/ / Modificat: 2023-03-20
La ce ora trebuie sa intre adolescentii in casa si cum sa eviti conflictele pe aceasta tema

Primele iesiri in oras ale copiilor adolescenti sunt adesea insotite de primele conflicte cu parintii lor in legatura cu ora la care trebuie sa se intoarca acasa. Pe masura ce cresc, certurile pe aceasta tema tind sa devina din ce in ce mai frecvente. Pot exista mai multe motive pentru care parintii considera ca ora pe care o sugereaza copiii nu este cea potrivita. Atunci apar certurile si comparatiile care ne irita atat de mult (exemplu: "Sunt singurul dintre prietenii mei care trebuie sa plece acasa atat de devreme!").

Adevarul este ca nu exista un moment ideal pentru intoarcerea acasa atunci cand copiii incep sa iasa in oras, deoarece fiecare familie are propriile circumstante. Dar, in loc sa va existe certuri sau sa fie nevoie de impunerea propriile criterii, este mai bine sa ajungi la un acord cu copilul.

1. Gandeste-te inainte la o explicatie matura

Daca copilul iti spune o ora la care sa vina acasa la care nu te asteptai, cu care nu esti de acord deloc sau care nu este ora obisnuita, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa te gandesti bine la raspuns si sa nu raspunzi cu creierul emotional.

In fata unui raspuns de genul: "Cum poti sa te gandesti sa-mi dai ora aia sa vii acasa? Te vreau acasa la ora obisnuita! -adolescentul raspunde adesea: "Pai, toti prietenii mei au voie! la care parintele raspunde: "Nu-mi pasa ce fac prietenii tai!

Lupta pentru putere a inceput.

2. Exprima-ti conditiile cu respect

Daca nu iti convine ora la care copilul tau propune sa vina acasa, nu spune NU pur si simplu. Ia-ti timp sa te gandesti la motivele tale si gandeste-te ce ar trebui sa se schimbe pentru ca tu sa fii mai flexibil in raspunsul tau.

De exemplu:

Nu iti place sa ajunga la acea ora pentru ca va fi obosit a doua zi si nu va coopera acasa?

Iti este teama de ceea ce ar putea face la acea ora?

Te simti nesigur din cauza faptului ca este plecat atat de tarziu?

Ai fi mai linistit daca ai sti cu cine iese in oras sau unde merge?

Fiecare parinte va avea propriile motive, dar este important sa le analizam si sa le expunem adolescentului intr-un mod pozitiv si respectuos, fara a acuza, fara a critica si fara a ne lasa purtati de propriile temeri. Pur si simplu exprima-ti sentimentele cu scopul de a ajunge la un acord: "Nu-mi place ora pe care o propui pentru... (orice motiv).... (orice motiv)..."

3. Fa-l pe copilul tau sa inteleaga ca nu exista doua familii la fel

De asemenea, este important ca adolescentul tau sa inteleaga ca nu exista doua familii la fel, deoarece fiecare are propriile circumstante, moduri de a privi viata, experiente, reguli. In acest sens, explica-i de ce nu trebuie sa te compare cu parintii prietenilor lor si de ce ora la care ajung acasa trebuie sa fie un acord exclusiv al vostru, care sa raspunda nevoilor voastre ca familie, indiferent de ceea ce fac altii.

4. Asculta ce are de spus adolescentul tau

Atunci cand ora la care trebuie sa vina acasa nu este impusa, ci stabilita de comun acord, adolescentul tinde sa o accepte mai bine, evitand certurile si imbunatatind atmosfera familiala.

Dar, pentru a stabili acorduri, este esential sa asculti ce are de spus cealalta parte. Asadar, dupa ce ai facut sugestiile, indoielile sau reticentele, asculta-ti copilul fara intrerupere. In multe cazuri, explicatia lui va fi mai mult decat suficienta pentru a te linisti si a sterge dintr-o lovitura convingerile eronate pe care ni le faurisei in minte.

5. Stabiliti impreuna acorduri si consecinte

Daca nu esti convins de explicatiile copilului tau, este timpul sa negociezi cu el/ea pentru a ajunge la un acord. Intr-o negociere, ambele parti ar trebui sa-si puna conditiile pe masa si sa le modeleze pana cand gasesc un punct de vedere comun.

In acest sens, de exemplu, poti accepta timpul pe care ti-l propune adolescentul daca in schimb se angajeaza sa iti trimita mesaje sau sa te sune atunci cand ii ceri acest lucru, sa se deplaseze exclusiv cu mijloacele de transport in comun, sa nu frecventeze o anumita zona.... Sau poate ca pur si simplu vei gasi o ora de intoarcere care sa va multumeasca pe amandoi.

6. Ai incredere in copilul tau

Dupa ce ai parcurs toate etapele, va trebui sa ai incredere in copilul tau si sa-i dai motive sa aiba si el incredere in tine. Daca la un moment dat acordul se rupe si copilul nu vine acasa la ora pe care ati negociat-o, va trebui sa isi asume consecintele stabilite anterior si sa redefiniti limitele acordului.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenti Adolescenta Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre